Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stängning av hem efter dödsolycka JO-anmäls

HVB-hemmet iHagfors stängde efter olyckan.
Foto: HENRIK JANSSON
Sorg i Hagfors efter att femåringen omkommit.
Foto: HENRIK JANSSON

Den snabba stängningen av ett HVB-hem i Hagfors efter en dödsolycka har nu anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Kritiken i anmälan riktas mot Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

HVB-hemmet stängdes tillfälligt i juni, enligt ett beslut från Ivo. Den akuta bakgrunden var att en femårig pojke lyckats rymma från hemmet, och hittades död i en närbelägen å efter några timmar.

Senare beslöt Humana, som drivit verksamheten, att stänga hemmet för gott. Men då hade barnen som bodde där redan blivit omplacerade, efter Ivos beslut.

JO-anmälan görs av en person som arbetat på HVB-hemmet, rapporterar P4 Värmland. Anmälaren anser att den snabba omplaceringen blev mycket traumatisk för barnen. Några av dem hade bott där i flera år, och ingen av dem ville flytta.

Enligt anmälaren tänkte inte Ivo på barnens perspektiv i sitt beslut.

Inspektionen skriver till P4 Värmland att beslutet togs eftersom man bedömde att det ”förelåg en fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen”.

SE ÄVEN: