Mannen stängdes av efter att ha ertappats med att ha onanerat i en lärosal i biblioteket.
Mannen stängdes av efter att ha ertappats med att ha onanerat i en lärosal i biblioteket.

Stängdes av för onani – stöttas på Facebook

Publicerad

Att onanera i biblioteket ska vara tillåtet.

Det tycker de drygt 400 personer som har gillat Facebook-sidan med namnet "Vi som tycker det är okej att onanera i biblioteket".

Sidan är ett stöd för en student i Jönköping som blivit avstängd från biblioteket efter en onaniinsident.

En student på Högskolan i Jönköping har blivit avstängd från högskolebiblioteket efter att ha onanerat i den tysta lärosalen i slutet av september. En kvinnlig student upptäckte mannen, som nu är polisanmäld och anmäld till Disciplin- och avskiljandenämnden (DAN). DAN anser att hans beteende "allvarligt stört verksamheten på biblioteket" och han är nu portad.

Nu har det startat en Facebook-sida som stöttar mannen. Den har döpts till "Vi som tycker det är okej att onanera i biblioteket" och uppmanar till att göra det. På bara några dagar har den fått över 400 likes.

Syftet med onanin avgör

Om onani på bibliotek är brottsligt eller inte beror på många saker. Tommy Åkerberg, vakthavande befäl på polisen i Jönköping förklarar att det är syftet med onanin som avgör.

Om du blir attraherad av någon och börjar onanera räknas det som sexuellt ofredande. Om du gör det av andra skäl och råkar bli påkommen är det förargelseväckande beteende.

– Och du vill onanera och går undan för att göra det och någon smyger efter för att titta vad du gör, så är det okej. Då får den personen skylla sig själv. Det är jättesnårigt det här, säger han.

"Okej så länge ingen ser"

Han förenklar och sammanfattar:

– Onani på ett bibliotek är okej så länge ingen ser det. Det kan låta konstigt, men så är det, säger Tommy Åkerberg.

Kan en Facebook-sida som uppmanar till onani på bibliotek vara olaglig?

– Det beror också på syftet med onanin, konstaterar han.

Therese Aronsson
Therese Aronsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER