Stängda gränser tvingade Herman, 25, till Nicaragua

Senaste nytt om coronaviruset.
När flera länder stängde sina gränser hamnade Herman Kringlund från Falköping av en slump i Nicaragua. ”Det är ett fint land med fint folk, jag hade gärna rest här under andra omständigheter”
Foto: Privat
Just på denna bild ser det tomt ut, men Herman Kringlund beskriver att livet verkar flyta på som vanligt för invånarna i staden Managua. ”Corona verkar inte tas på så jättestort allvar här än”, uppger han.
Foto: Privat

Herman Kringlund, 25 år, var på backpackingresa i Central- och Sydamerika.

Men när han skulle stiga på planet till Chile tog resan en osannolik vändning. 

Sedan i tisdags befinner han sig i stället i Nicaragua – ett land han inte vet någonting om.

– Jag steg ut från flygplatsen och visste inte ens var på kartan staden jag var i låg, vad valutan hette eller vad en taxiresa kostar, säger han.

I Nicaragua tycks tiden ha stått stilla. Åtminstone sedan i februari då coronavirusets spridning på riktigt blev en världsangelägenhet. Där trängs folk på fruktmarknader, dricker kaffe på kaféerna och turisterna åker på turer precis enligt vad som hör till vanligheterna.

Men hur 25-årige Herman Kringlund från Falköping hamnade där, hör till det mindre vanliga.

I december åkte han på en backpackingresa till Central- och Sydamerika, och planerade att vara borta till i april. Tidigare har han varit i Colombia, Panama och Costa Rica. Men när flyget skulle ta honom vidare till Chile – tog det honom i stället någon helt annanstans.

– Jag har noga följt världens utveckling runt coronapandemin och fick reda på att länder höll på att stänga sina gränser. Jag bokade då om min flygbiljett för att snabbare kunna ta mig till Chile, där jag har vänner som erbjudit att låta mig bo hos dem, berättar Herman Kringlund.

”Vilket land sitter jag helst fast i?”

Han fick sina boardingkort, tog planet från San José i Costa Rica till Panama, där han mellanlandade. När han just skulle stiga ombord planet till Chile fick han veta att landet plötsligt stängt sina gränser för utlänningar. Då hade han precis innan fått höra att han hade tur som var en av de sista att få passera gränsen. 

– Jag blev erbjuden att boka om min biljett. Chile var stängt. Uruguay, där jag har en kompis, var stängt. Peru? Stängt. Flygbolaget flyger inte till Europa. Jag blev tvungen att fundera över vilket land jag helst skulle sitta fast i, säger Herman.

Han fick fyra alternativ: USA, Mexiko, Brasilien och Nicaragua. Att gå utanför flygplatsen i Panama var inte tillåtet. Det första valet föll på USA, men utan en mobiltelefon och rätt resehandlingar var det ingen möjlighet där och då. Det blev i stället Nicaragua.

Till saken hör att hans mobiltelefon hade gått sönder innan.

– Vanligtvis hade man kanske gjort lite research för att se vilket det bästa alternativet var. Det kunde jag inte göra nu. Jag var tvungen att ha ett utresebevis från vilket land jag än tänkte välja, men det fanns inga datorer eller skrivare på flygplatsen. Det ögonblick jag behövt en telefon mest i mitt liv så hade jag ingen.

Herman Kringlund lyckades låna en mobiltelefon av en annan strandad passagerare, och fick snabbt köpa en bussbiljett från Nicaraguas huvudstad Managua till San José – en biljett han inte kunde eller tänkte använda, men som var nödvändig för att tillåtas lämna flygplatsen.

På vandrarhemmet i Nicaragua blir Herman Kringlund kvar tills vidare.
Foto: Privat

”Ingen i världen visste jag var här”

Till slut lyckades han komma ombord ett flyg till Managua. På flygplatsen stod sjuksköterskor som tog hans temp och ställde frågor om hans hälsa. När Herman sedan steg ut från flygplatsen var det i ett land han inte visste någonting om.

– Ingen i världen visste att jag var här. Jag visste inte ens var på kartan staden jag var i låg, vad valutan hette eller vad en taxiresa kostar. Jag lyckades socialisera mig till en telefon som jag kunde kolla upp första bästa vandrarhem på, sen skrev jag ner adressen på baksidan av ett kvitto , säger han.

På det vandrarhemmet har han bott sedan dess. Han har ingen aning om hur länge han kommer tvingas stanna där. Enligt honom tycks corona-oron inte ha nått Nicaragua än, men han befarar att det kommer göra det.

– Jag vill egentligen inte vara här om smittan sprider sig hit. De senaste dagarna har jag försökt leta upp ställen i bergen eller på stränderna där man kan förvara sig själv i två veckor och vänta ut situationen.

Du verkar ta det hela med förvånansvärd ro?

– Jag har rest mycket innan och jag är ganska van vid att resa själv. Det här är ingen tragedi utan mest helt absurt. Jag hoppas kunna lära mig lite mer om Nicaragua, det verkar som att det kommer finnas tid till det.