Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stampen stäms på 76,5 miljoner

Göteborgs-Posten ingår i Stampen.
Foto: HENRIK JANSSON

Tidningsjätten Stampen stäms på 76,5 miljoner av Mittmedia och Eskilstuna-kuriren, rapporterar Resumé.

Ärendet går tillbaka till 2015 och gäller uppdelningen av Liberala Tidningar i Mellansverige.

Det var 2007 som Liberala Tidningar i Mellansverige köptes av Stampen (55 procent) i samarbete med Eskilstuna-Kuriren och Mittmedia (45 procent). I LTM ingick lokaltidningar som Nerikes Allehanda och VLT, 15 stycken till antalet. De ägde också 46 procent av tryckerikoncernen VTAB.

Enligt Resumé så gick samarbetet trögt och våren 2015 valde man att gå skilda vägar. Lösningen var den att Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren skulle få tidningarna och Stampen tryckerierna.

Enligt värderingen var tryckerierna värda 70 miljoner mer än tidningarna och Stampen skulle därmed betala summan till Eskilstuna-Kuriren. Men det skuldtyngda Stampen saknade pengarna och i stället gjorde man upp om en avbetalningsplan.


LÄS OCKSÅ: Peter Hjörne förlorar majoriteten i Stampen 


Men planen följdes bara till en början, sedan uteblev pengarna. Vilket är anledningen till stämningen, skriver Resumé.

Stampen stäms på miljonbelopp

Mittmedia kräver 42,5 miljoner kronor och Eskilstuna-Kuriren 34 miljoner. Alltså summan som fanns i det ursprungliga aktieägaravtalet.

Stampen å andra sidan menar att att skulden redan "ska anses utsläckt", med Resumés ord, genom det fastställda ackord som beslutades om under rekonstruktionen av Stampen som genomfördes i fjol.

I samband med att rekonstruktionen avslutades förra hösten skrevs Stampens kraftiga skulder ner. Annars hade mediekoncernen riskerat att gå i konkurs. I december samma år presenterades de nya ägarna, däribland Stena Finans AB, som gick in med nytt kapital. Då stod det också klart att Peter Hjörne med familj bara skulle komma att äga 44 procent av Stampen. Därmed förlorade de majoritetsägandet.