Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stampen-pampens nya bakslag efter skattesmällen

Tomas Brunegård skrev en bok om tidningsimperiets fall
Tomas Brunegård, Stampens förre vd.
Foto: JOHANNA WAAK
GP-huset i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Tomas Brunegård, tidigare vd för Stampen-koncernen där bland annat GP ingår, åkte förra året på en rejäl skattesmäll – 7,8 miljoner kronor i skatt och drygt tre miljoner i skattetillägg. 

Han tog ärendet till Förvaltningsrätten som ansåg att Skatteverkets beslut skulle stå fast.

Nu tar också den högre instansen kammarrätten samma beslut.

Bakgrunden till skattesmällen är en deal Tomas Brunegård gjorde med Stampen under år 2006, samtidigt som han hade höga positioner inom mediekoncernen. 

Genom det egna bolaget Surteby förvaltning AB fick Brunegård möjlighet att genom en option köpa 89 aktier i Stampen Media för tusen kronor styck, alltså 89 000 kronor.   

Aktierna kunde Brunegård senare sälja tillbaka för drygt 152 000 kronor styck, alltså totalt drygt 13,5 miljoner kronor.

Mellanskillnaden, anser Skatteverket, är att ses som en löneförmån som Stampen gett Tomas Brunegård, som också ska beskattas som sådan. 

Därför ska Brunegård nu inte bara betala ytterligare nästan 7,8 miljoner kronor i skatt utan också drygt tre miljoner i skattetillägg. 

Kammarrätten fastslår domen 

Brunegård har själv menat att Skatteverkets resonemang brister.

Det finns, enligt honom, inte en trovärdig förklaring till varför Stampen skulle låta honom köpa aktier av det värdet till ett så lågt pris. Att han råkade vara anställd är inte en tillräcklig förklaring.

Tomas Brunegård menar också att optionsavtalet var allmänt känt, bland annat genom programmet ”Uppdrag Granskning”, och att han inte medvetet lämnat några oriktiga uppgifter.

Förvaltningsrätten gick på Skatteverkets linje om skattekravet och beslutade dessutom att Brunegård själv skulle betala för sina omkostnader, bland annat advokatkostnader, i samband med skatteprocessen.

Tomas Brunegård förlorar också rättsprocessen i kammarrätten
Foto: Johanna Waak

Tillsammans med sin advokat valde Tomas Brunegård att överklaga till den högre instansen, kammarrätten, som kommer fram till samma beslut. 

”Kammarrätten anser därmed att Tomas Brunegård har lämnat en oriktig uppgift och gör även i övrigt samma bedömning som förvaltningsrätten i fråga om förutsättningarna för eftertaxering och skattetillägg”, skriver rätten i domen. 

Avslag för ersättning 

Inte heller i kammarätten får Brunegård ersättning för sina kostnader.

”Det finns inte heller någon annan grund för ersättning, vare sig i underinstanserna eller kammarrätten.”

Advokaten Erik Karlsson har företrätt Brunegård i processen:

– Vi har tagit emot den och läst den, men vi får fundera på om vi ska överklaga eller inte. I övrigt har jag inga kommentarer, säger han. 

Under åren 1996-2014 då Tomas Brunegård var vd och styrelseordförande för Stampen fick han sammanlagt 74 miljoner kronor i lön.

Det var samtidigt som koncernen gick med kraftiga underskott.

Stampen hamnade på ruinens brant och tvingades 2016 genomgå en rekonstruktion med nettoskulder på 1,1 miljarder kronor.

Se också: 

Därför tvingades Stampen till rekonstruktion 2016.