Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter egna rekonstruktionen: Stampen köper flera tidningar

Stampen media tar över Alingsås Tidning.
Foto: LEOTRIM JUSUF
Johan Hansson, vd Stampen Media.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stampen media tar över krisande Alingsås Tidning och en mängd andra västsvenska lokaltidningar. 

– Det känns bra att kunna bidra till att säkra fortsatt bra lokal journalistik, säger Johan Hansson, vd för Stampen Media.

Men två av systertidningarna, Partille Tidning och Härryda-Posten, kommer att läggas ned.

Det var i förra veckan som Alingsås Tidning, efter att ha drivits av familjen Michelsen i 154 år, lämnade in en ansökan om konkurs. Ägarbolaget WM Media har också tidningar som Härryda-Posten, Partille Tidning och Lerums Tidning.

Men nu står det klart att krisande tidningarna Alingsås Tidning och Lerums tidning tas över av Stampen Media. 

Däremot kommer man att lägga ner Partille Tidning och Härryda-Posten. Det är två gratisutdelade tidningar som kommit ut i respektive kommun, men redaktionerna var hopslagna.

– Det har Johan Hansson berättat på ett informationsmöte alldeles nyligen, säger Marcus Löfström, facklig representant på Alingsås Tidning.

Han säger också att en del av de cirka 30 anställda journalisterna kommer att förlora sina arbeten.

– Det känns ju jättetråkigt, förstås. Samtidigt är vi glada över att det här är över och att vi efter en enormt jobbig tid fått en ny stark ägare.

Ökad omsättning

Vd:n Johan Hansson bekräftar detta när vi når honom:

– Det stämmer. Vi kan helt enkelt inte se att vi kan få någon lönsamhet i de här två titlarna.

Samtidigt som affären presenteras meddelar Stampen att man har skrivit ett intentionsavtal med Gota Media avseende förvärv av deras aktier i OTV och Alingsåskuriren.

– Intentionsavtalet innebär att vi i stort är överens men det finns detaljer vi behöver slipa på innan vi är helt klara, säger Hansson.

Enligt GP kommer Stampen media i och med övertagandet öka sin årliga omsättning med cirka 100 miljoner kronor per år. 

Köper fler lokaltidningar

Stampen, som genomgick en rekonstruktion för några år sedan, har utöver köpet av Alingsås Tidning i dag också köpt tidningar av koncernen Gota Media.

Det handlar om ”en strukturaffär” avseende Alingsåskuriren och ortstidningar i Väst.

Stampen Media tar över 50 procent av OTV från Gota Media och blir därmed ensam ägare till tidningarna Kungälvs-Posten, Mölndals-Posten, Lokaltidningen STO, Kungsbacka-Posten och ST-Tidningen. Samtidigt förvärvar Stampen Media 100 procent av Gota Media-ägda Alingsåskuriren.

Detta enligt ett pressmeddelande från Stampen.

Hjörne tappade makten

Tidningskoncernen som nu alltså utvidgar kraftigt genomgick själva en rekonstruktion under 2016 vilket kostade skattebetalarna i runda tal 600 miljoner kronor.

Nya ägare trädde in, bland andra Stenas huvudägare Dan Sten Olsson. Men snart uppstod nya ekonomiska problem och i april i år klev norska PNV Media in som huvudägare.

Peter Hjörne och övriga i familjen äger numera bara 14,6 procent av Stampen.
Foto: FRIDA WINTER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta betydde att ägarfamiljen Hjörnes era i stort sett var över. Peter Hjörne, tredje generationens ägare, och övriga i familjen är nu nere i 14,6 procents ägande.

Tidigare i år stod det också klart att koncernens flaggskepp, Göteborgs-Posten, beviljats presstöd för första gången vilket betyder ett plus på ytterligare 40 statsfinansierade miljoner kronor.

Hemlig köpesumma

Men historien med vidlyftiga tidningsaffärer som ledde till krisen 2016 verkar inte förskräcka. Susanna Michelsen, representant från Alingsås Tidnings före detta ägarfamilj, uttryckte sig så här i ett mejl till GT för några veckor sedan:

Hur skulle det vara om du trakasserar Stampen – Sveriges största socialbidragstagare – i stället för oss?

Hon syftade på att VTD, bolaget som ingår i Stampen-koncernen och distribuerar tidningar i västra Sverige, krävde förskottsbetalning för att leverera Alingsås Tidning till prenumeranterna.

Vd:n för Stampen, Johan Hansson, svarar så här på frågan om det inte fanns en tvekan från honom och de nya ägarna med tanke på Stampens rekonstruktion och historia med vidlyftiga affärer:

– Nej! Dels har det gått tre år och det är en lång tid i en bransch som är i så stor förändring som vår. Dels handlar det ju inte alls om de summor som figurerade före rekonstruktionen.

Hur mycket har ni betalat?

– Der är frågan man alltid får vid en affär och svaret blir som så ofta att vi inte berättar det.

Enligt pressmeddelandet från Stampen kommer Viveka Hedbjörk, i dag publisher för Hallandsposten och Hallands Nyheter, att bli tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås och Lerums Tidning. Detta är dock bara en temporär lösning till dess att en permanent lösning är på plats. 

Alingsås Tidning grundades 1865, då under namnet Alingsås Weckoblad.

Det är alltså inte offentligt hur mycket Stampen betalar för Alingsås Tidning.

– Det är ingenting jag kan gå ut med men jag är nöjd att vi så pass här snabbt fått en ny ägare, säger konkursförvaltaren Marek Zdrojewski.

Stampen tar alltså över titlarna och utgivningsbevisen för tidningarna, men inte skulderna. Dessa kommer nu att fortsatt saneras under ledning av Marek Zdrojewski.

– Det handlar om skatteskulder på runt tre miljoner kronor och bankskulder på runt en miljon kronor. Dessutom finns det leverantörsskulder. Jag har inga exakta siffror på dessa eftersom det finns brister i redovisningarna, berättar Zdrojewski.LÄS MER: Tidningsfamiljens egna ord om Alingsås Tidnings fall 

Här är tidningarna som Stampen förvärvat

Alingsås Tidning: är den dominerande tidningen i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga. Tidningen utkommer som morgontidning tre dagar i veckan: tisdagar, torsdagar och lördagar med en räckvidd på 55 % inom de tre kommunerna. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.

Upplagan är cirka 12 000 exemplar. 7 januari 1865 utkom det första numret av Alingsås Weckoblad, som sedermera blev Alingsås Tidning.

Alingsåskuriren: startade 1969 och är en annonsfinansierad nyhetstidning med Alingsås, Sollebrunn, Vårgårda, Herrljunga, Nossebro, Gråbo, Stenkullen, Floda och Lerum som spridningsområde. Den delas ut till samtliga hushåll gratis. Tidningen delas ut onsdagar. 

Härryda-Posten: är en gratisutdelad veckotidning som når samtliga hushåll i Härryda kommun. Tidningen har tillsammans med Partille Tidning en upplaga på cirka 36 000 (framtiden oviss, se huvudtext).

Kungsbacka-Posten: är en prenumererad lokal morgontidning som utkommer varje lördag. Upplagan är 3 600.

Kungälvs-Posten: Den tryckta tidningen har en upplaga på 9 800 och kommer ut två dagar i veckan.

Lerums Tidning: startade 1969 har en upplaga på 20 000 exemplar. Tidningen delas ut onsdagar till alla hushåll i kommunen.

Lokaltidningen STO: Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust är en prenumererad lokal morgontidning som kommer två gånger i veckan, varje tisdag och lördag. Upplagan är 4 300.

Mölndals-Posten: Den tryckta tidningen har en upplaga på 6 800.

Partille Tidning: är en gratisutdelad veckotidning som når samtliga hushåll i Partille kommun. Tidningen har tillsammans med Härryda Posten en upplaga på cirka 36 000 (framtiden oviss, se huvudtext).

ST-Tidningen: Den tryckta tidningen har en upplaga på 30 000 och delas ut gratis en gång i veckan.

Fotnot: Stampen ägde redan tidigare 50% av Kungsbacka-Posten, Kungälvs-Posten, Lokaltidningen STO, Mölndals-Posten och ST-Tidningen.