Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Häst-corona gör att stallet ska isoleras

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Sexåriga islandshästen Gaisir fra Irumsgård.
Foto: Privat
Carita Wikström Zetterström, verksamhetschef hos Alingsås Ryttarsällskap.
Foto: Privat

Även hästar kan drabbas av ett eget smittsamt coronavirus.

Alingsås Ryttarsällskap isolerar sin anläggning i fyra veckor sedan en häst testat positivt för häst-corona.

– Jag trodde knappt det var sant. Det känns overkligt att det händer just nu, säger Carita Wikström Zetterström, verksamhetschef hos Alingsås Ryttarsällskap.

Ekvint coronavirus är ett virus som hästar kan drabbas av och sjukdomen orsakar trötthet, nedsatt aptit och ofta hög feber. Viruset kan också ge upphov till kolik och diarré.

Det är alltså ett helt annat virus än det som nu drabbar människor.

När en av hästarna – sexåriga islandshästen Gaisir fra Irumsgård – på Alingsås ryttarsällskap fick dålig aptit och feber som inte gav med sig tog ägaren med den till Skara djursjukhus. 

– Där hölls den isolerad och de tog olika prover, bland annat ett coronatest. I går, tisdag, kom provsvaret som var positivt. Det känns som en märklig slump att det kom just nu i coronatider. Det är overkligt. Jag trodde knappt det var sant när vi fick svar, säger Carita Wikström Zetterström som är verksamhetschef hos Alingsås Ryttarsällskap och tillägger:

– Jag är 54 år och har aldrig varit med om det här tidigare.

Alingsås ryttarsällskap isolerar stallet och låter inga hästar lämna gården eller komma dit under fyra veckor, men ridverksamheten fortsätter som vanligt.
Foto: Privat

Stallet isoleras

Nu isoleras stallet i fyra veckor, vilket innebär att ingen häst får lämna anläggningen och ingen häst får komma dit, vilket även Alingsås Tidning berättat om.

– För övrigt kan vi driva verksamheten som vanligt. Vi kan rida våra hästar som vi brukar. Vi tempar alla hästar dagligen under de fyra veckorna. Ingen annan häst är sjuk nu, säger Carita Wikström Zetterström.

Coronasmittan hos hästar är inte anmälningspliktig, som kvarka, men stallet isoleras efter veterinärens ordination förklarar hon.

– Hästen som insjuknat mår bra nu igen. Den har varit på anläggningen hela tiden och har troligen smittats av en annan häst som varit ute på tävling. Det kan vara en häst som inte visat symtom, säger Carita Wikström Zetterström.

Nu är det återhämtning som gäller för Gaisir fra Irumsgård. På onsdagen fick islandshästen komma ut och beta i solen i hagen.

”Inte samma virus som hos människor”

Gittan Gröndahl är tf statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hon förklarar att coronavirus hos häst förmodligen har förekommit på vintrarna i flera år både i Sverige och i andra länder.

– Men vi har inte kunnat testa för hästens coronavirus förut. SVA införde analysen för ett par år sedan. Och då ser vi att hästar blir sjuka på vintern av det här viruset. Det är dock inte alls samma virus som människan har. Det ger helt andra symtom. Hästarna får feber, lite ont i magen och blir trötta, säger hon.

För islandshästen Gaisir fra Irumsgård, 6, är det nu återhämtning som gäller. Under onsdagen är han ute och betar i solen.
Foto: Privat

Gittan Gröndahl konstaterar att det är väldigt ovanligt att drabbade hästar blir allvarligt sjuka.

– Men det händer att de blir så nedsatta att de inte äter och då behöver hjälp med dropp. Vi rekommenderar att man stänger stallet till utbrottet gått över så att inte fler stall smittas, säger hon.

Hittills i år har SVA konstaterat häst-coronavirus i prover från sjuka hästar från 47 svenska gårdar.

För Alingsås ryttarsällskap betyder isoleringen ett ekonomiskt avbräck eftersom planerade tävlingar får ställas in.

– Först ställde vi in en tävling nu till helgen på grund av människo-corona, eftersom Ridsportförbundet gått ut med att vi inte ska ha lagtävlingar. Sedan har vi fått ställa i två tävlingar till efter att vi fått häst-corona, säger Carita Wikström Zetterström.

TV: Klara-Maria berättar om hur det är att vara coronasmittad

Klara-Maria smittad av corona – berättar: ”Ensamt”