Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställer trängselskatten mot barnaga: "Humor"

Nätverket Ja till trängselskatt berättar att partierna varit överens tidigare – i frågor om dödsstraff, barnaga och kannibalism.
Gabriel Lindh menar att formuleringen är humoristisk och att det ska locka unga.
Foto: Privat
Trängselskatten debatteras flitigt.
Foto: Jan Wiriden

Hur slår man hål på argumenten hos de som säger nej till trängselskatt i Göteborg?

Nätverket Ja till trängselskatt har sin lösning: Man berättar att partierna varit överens tidigare – i frågor om dödsstraff, barnaga och kannibalism.

– Trafikpolitik är inte det sexigaste som finns för en nyexaminerad 18-åring – hur når vi dem? Bland annat genom humor och den här formuleringen är ett led i detta, säger Gabriel Lindh, samordnare för nätverket.

Nätverket Ja till trängselskatt i Göteborg startades på Facebook med förhoppningen att visa att det finns folk som är för trängselskatt i Göteborg. En positiv informationskanal i en fråga där nätverket tycker att det tas fram allt för mycket negativt.

På deras hemsida finns bland annat en konversationsguide där läsaren får reda på hur de ska bemöta en nej-sägare och dennes argument.

Ska vara "spexigt"

Bland annat fäller de argumentet att det skulle vara något lurt med trängselskatten då den politiska sjuklövern är överens om att den är bra, på följande sätt:

"Nja, faktum är att samtliga politiska partier i Sverige är rörande överens i de allra flesta frågor: barnaga, dödsstraff, kannibalism och så vidare."

Det är alltså ganska hårda ting som exemplifieras i relation till trängselskatten. Och Gabriel Lindh, som är samordnare för nätverket förklarar det med att det ska vara …"spexigt".

– Den här konversationsguiden har ju en ton som ska vara lite lustig och angående just det här svaret så är det självklart att det inte är samma sak och det förutsätter jag att man förstår. Poängen är att visa att det finns flera frågor där partierna är överens och att det inte behöver vara något lurt, säger han.

Men är det en så pass stark fråga så att den ska jämställas med död och slag?

– Det är för att det ska vara spexigt, men ska väl inte tolka det på så sätt att vi jämför det med trängselskattefrågan.

Mer förståelse

Gabriel Lindh fortsätter att förklara att han tror att barnaga, dödsstraff och kannibalism ger mer förståelse och känsla än om de använt till exempel nollvisionen i stället.

Men kannibalism har väl aldrig varit en diskussion i Sverige, att vi ska förbjuda det?

– Nej, det är klart att det inte har det. Men på frågan om vi kanske kan tas för oseriösa vill jag säga att konversationsguiden ingår ju i en kampanj vi har och under det senaste året har vi fokuserat otroligt mycket på siffror, statistik och järnvägplaner. Vi har varit ganska faktatunga, men vi se i de opinionsundersökningar som gjorts att det finns många osäkra. Bland annat unga, säger Gabriel Lindh.

Skulle du säga att det är lika självklart att trängselskatt är bra som att kannibalism är dåligt?

– När du ställer frågan så, så nej. Men jag är väldigt övertygad om att trängselskatten är bra, men det är klart att det inte är så. Och inte med dödsstraff eller barnaga heller.