Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ställer in bröllopsfesten för välgörenhetskonsert

Rahmat Rahmani, Azada Najafi och David Nilsson står bakom initiativet att locka afghanska artisten Dawood Sarkhosh till Göteborgs. Trion använder pengar ur egen ficka för att finansiera konserten och överskottet skänks till välgörenhet.Foto: Privat
Artisten Dawood Sarkhosh är en förebild för många afghaner.Foto: Privat

När Azada Najafi och Rahmat Rahmani skulle gifta sig valde de att spara in på bröllopsfesten. I stället lägger de pengarna på att bjuda in Afghanistans superstjärna Dawood Sarkhosh för en musikfest där överskottet går till välgörenhet.

– Pengarna kommer att gå till tjejer och kvinnor i Bamiyan-provinsen i Afghanistan, säger Azada Najafi. 

Göteborg Direkt var först med att uppmärksamma Azada Najafi och Rahmat Rahmanis initiativ att bjuda in "den afghanska musikens Messias" till Göteborg för en välgörenhetskonsert.

Allt började med att artisten Dawood Sarkhosh i somras genomförde en konsert i Malmö. David Nilsson, enhetschef på Mölndals kommun fick idén att bjuda in artisten till ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Han pratade med sin kollega Azada Najafi, som kom till Sverige från Afghanistan som nioåring, som i sin tur tog kontakt med Dawood Sarkhosh.

– Han kom hit och läste upp en dikt och höll ett tal för killarna. Dem vägrade nästan släppa honom och ville så gärna att han skulle sjunga. Han sa att han främst var här för att föreläsa och satte sig ner med dem och berättade om när han själv var på flykt. Han uppmuntrade killarna och försökte ge dem positiv energi. Jag och David förstod då hur mycket det skulle betyda med en konsert, säger Azada Najafi.

Lovade att komma tillbaka

Dawood Sarkhosh lovade att återkomma med sitt band och ge en gratis konsert om det bara fanns någon som kunde finansiera resan, logistik och en lokal. Azada Najafi tog kontakt med några eventuella sponsorer men stödet uteblev och konserten såg ut att inte kunna bli av.

– Då sa min man att vi kan ta pengarna vi hade sparat till vår bröllopsfest. Både jag och min man har jobbat med ensamkommande i många år, han kom dessutom som ensamkommande själv. Han visste att konserten var min dröm och då bestämde vi oss för att köra på detta. Jag var lite orolig för att vi kanske till och med skulle gå back, men då sa David Nilsson att han också ställer upp med finansiering, säger Azada Najafi som förtydligar att David Nilsson ställer upp som privatperson och inte som en företrädare för Mölndals kommun. 

Azada Najafi och hennes make Rahmat Rahmani gifte sig i en enkel ceremoni den 10 oktober 2015. Bröllopsfesten hade tänkt ha i  ett senare skede. Men pengarna kommer nu istället läggas på att anordna konserten i Lundbygymnasiets aula den 21 januari.

Tror det blir lapp på luckan

Lokalen tar 800 personer men hittills har man redan sålt hälften av biljetterna. Azada Najafi har märkt av ett stort intresse och tror att många räknar med att köpa biljett på plats. Överskottet från biljettintäkterna kommer gå till ett välgörande ändamål som artisten Dawood Sarkhosh fått välja. Han har valt att pengarna ska gå till att utbilda sjuksköterskor i Bamiyan-provinsen i Afghanistan.

– Dawood Sarkhosh fick själv fly från Afghanistan när han var ung och många av de ensamkommande känner igen sig i hans texter. Texterna handlar om sådant som många av oss afghaner har upplevt. Känslan av elände och att "varför måste ni hålla på så här?". För mig betyder han mycket eftersom att han alltid stödjer tjejer och kvinnor, jag är hans största fan, säger Azada Najaf.