Inbrott. Tjuvarna slog till mot Bergsala AB i Kungsbacka. De blev av med gods för uppemot 20 miljoner kronor. Foto: Maria SteénInbrott. Tjuvarna slog till mot Bergsala AB i Kungsbacka. De blev av med gods för uppemot 20 miljoner kronor. Foto: Maria Steén
Inbrott. Tjuvarna slog till mot Bergsala AB i Kungsbacka. De blev av med gods för uppemot 20 miljoner kronor. Foto: Maria Steén
Foto: Maria SteénFoto: Maria Steén
 Foto: Maria Steén
Foto: Maria SteénFoto: Maria Steén
 Foto: Maria Steén
Tjuvarna kom över Mario Kart...Tjuvarna kom över Mario Kart...
Tjuvarna kom över Mario Kart...
...Wii U och......Wii U och...
...Wii U och...
Nintendo 3DS. Allt till ett totalvärde på 20 miljoner.Nintendo 3DS. Allt till ett totalvärde på 20 miljoner.
Nintendo 3DS. Allt till ett totalvärde på 20 miljoner.

Stal Nintendospel för mångmiljonbelopp

Publicerad

KUNGSBACKA. Tjuvarna klippte upp staketet för att ta sig in på företagsområdet. Sedan bröt de upp ytterväggen mot lagret. Där plockade de på sig 18 pallar med bland annat spelkonsoler värda uppemot 20 miljoner kronor.

Därefter är allt spårlöst försvunnet.

Klockan halv sju på måndagsmorgonen möttes de anställda på Bergsala AB i Kungsbacka, som distribuerar Nintendokonsoler och spel till den nordiska marknaden, av en otrevlig syn. Någon hade klippt upp staketet in till företagsområdet.

– Sedan har en hittills okänd gärningsman gått in genom väggen till lagret, berättar David Lorentz, förundersökningsledare på polisen i Kungsbacka, och förtydligar att man brutit upp väggen.

Väl inne på lagret ska gärningsmannen eller gärningsmännen ha plockat på sig gods som stod på 18 pallar. När personalen kom på måndagsmorgonen var det bara pallarna som var kvar.

Bytet: Spelkonsoler

Exakt vad det rör sig om för saker som stulits är fortfarande oklart enligt polisen. Uppgifter till GT säger att det rör sig om över 4 000 handkontroller och cirka 1 000 Wiikonsoler. På företaget säger man att det är bland annat Wii u, Nintendo 3ds och Mario kart, det vill säga spelkonsoler.

– Det är där de stora beloppen ligger, säger Örjan Öberg, vd på Bergsala AB, och berättar att det nu pågår en totalinventering för att ta reda på vad det är mer som fattas.

– Det är ett marknadsvärde på någonstans från 15 till 20 miljoner, ungefär där. Vi vet inte exakt, säger Örjan Öberg och fortsätter:

– Det är ganska mycket varor, det är ett stort värde och det ska ta vägen någonstans. Eftersom vi har sådan kontroll över Europamarknaden och vi har så mycket kolleger i olika länder så brukar man ofta höra när det dyker upp konstiga partier till fel priser. Det är en bransch med väldigt små marginaler och man märker väldigt fort om det är priser som inte harmonierar med verkligheten.

"Det är jättetråkigt"

Stölden ska ha inträffat någon gång under helgen, från fredag eftermiddag till tidig måndagsmorgon.

Polisens tekniker har varit på platsen för en brottsplatsundersökning. Man har även förhört personalen, men kompletterande förhör ska hållas. Hittills finns inga spår som pekar åt någon särskild gärningsman enligt polisen.

– Det är jättetråkigt. Vi har haft sådana problem förr, men nu har vi varit förskonade några år, säger Örjan Öberg.

Hur kommer ni att göra för att inte råka ut för detta igen?

– Vi kommer att öka säkerheten, vi har massa kameror, även grannfastigheter har massa kameror så vi hoppas på att någon har blivit fångad någonstans så att polisen kan lista ut vem som gjort det.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER