Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stal kaktusar för att göra knark – tog fel

GÖTEBORG. Linné plockade kaktusarna på 1700-talet och "barn" till dessa anrika plantor hamnade i Trädgårdsföreningen.

Men nu har de stulits, troligen av någon som misstagit dem för en kaktus som innehåller berusningsmedel.

- Försöker tjuvarna koka ihop något på de här kaktursarna blir det i alla fall ingen baksmälla, säger floristen Johan Bengtsson, som gjort kaktusrabatten de stals ur.

Det är en något udda stöld som Trädgårdsföreningen mitt i centrala Göteborg drabbats av. Det är tre kaktusar som härstammar från Linnés 1700-talssamlingar i Uppsala som grävts upp.

- Det är exklusiva gröna tagglösa pelarkaktusar som kan bli upp emot en och en halv meter höga. Det är tråkigt att man inte kan låta det vackra vara, säger Mia Manfredsson, chef för Trädgårdsföreningen.

"Narkotikaliknande substrat"

En av teorierna till varför dessa anrika kaktusar stulits är att de är snarlika en växt vid namn San Pedro som innehåller berusningsmedlet meskalin.

- Av meskalin kan man göra ett narkotikaliknande substrat. Så det var ju tråkigt för tjuvarna att inte nog med att de tog Linnés kaktusar utan tilltaget var helt meningslöst också, säger floristen Johan Bengtsson som varje år får hedersuppdraget att göra kaktusrabatten.

Besviken

Det här året hade han valt att göra "The green steam mashine", där de stulna kaktusarna ingick.

- Jag var faktiskt extra stolt över årets rabatt. Jag får varje år uppdraget att göra något kul och i år gjorde vi den här kaktusmaskinen som "producerar" kaktusar och det kommer ut växter på banor och genom rör, säger en besviken Johan Bengtsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!