Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stal från äldre kvinnor – nu sänks hans straff

Bedragaren stal kontanter och smycken från äldre kvinnor efter att ha lurat sig in i deras hem.Foto: Shutterstock
Mannen utgav sig för att vara tv-reparatör för att lura sig in i de äldre kvinnornas hem.Foto: Jan Wiriden

Mannen i 50-årsåldern gav sig ut på en stöldturné under 2014.

Han åkte runt till ett stort antal äldre kvinnor – utgav sig för att vara tv-reparatör – och stal med sig smycken och kontanter till ett värde av 209 000 kronor.

Mannen dömdes till 3 år och 6 månaders fängelse – men nu sänks hans fängelsestraff.

Mannen, som är från Gällstad, ska ha lurat sig in hos ett stort antal äldre kvinnor, samtliga mellan 80 och 99 år gamla.

Stölderna ska ha skett i Göteborg, Alingsås, Borås och Jönköping under fjolåret.

I juli i fjol åtalades mannen för grov stöld – och kom senare att dömas till 3 år och 6 månaders fängelse.

– Med 17 kvinnor i så höga åldrar, tror jag inte att det är någon slump. Det är väldigt vanligt tyvärr att man väljer ut just gamla och handikappade som offer. Det allt för vanligt, sade åklagaren Johan Fröjelin till GT i samband med åtalet.

"Är livrädd"

Mannen ska ha lurat sig in hos kvinnorna på olika sätt, ofta genom att säga att han var en tv-reparatör och hade ett ärende hos en granne. Väl inne ska han sedan ha stulit smycken och kontanter till ett sammanlagt värde av minst 209 000 kronor.

Ett av mannens offer, en 88-årig kvinna i Göteborg, har berättat för GT att hon nu börjat känna sig väldigt otrygg.

– Det är fruktansvärt, jag vågar inte öppna för någon. Jag tittar alltid genom ögat, även om jag vet att mina barn ska komma. Jag tittar mig omkring, jag är livrädd. Jag har allting i innerfickan och aldrig mycket kontanter på mig, sa hon efter händelsen.

Straffet sänks med ett år

Den fräcka tjuven dömdes i slutet av 2014 till fängelse i 3 år och 6 månader – ett straff som nu reduceras.

Mannen överklagade den tidigare domen och i ett av fallen anser hovrätten att brott inte går att styrkas och mannen frias från en åtalspunkt gällande misstanke om grov stöld, skriver Alingsås Tidning.

Mannen fälls fortfarande för tolv fall av grov stöld – men påföljden blir att mannens straff sänks med ett år till 2 år och 6 månaders fängelse.