Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staffan, 67, stoppade vinglande rattfyllerist

Efter många år på sjön som hobbyseglare så känner Staffan, 67, att alla bör hålla sig till Sjölagen, även på land. Foto: Privat
Händelsen inträffade i Varberg.Foto: GOOGLEMAPS
Kvinnan hade druckit en flaska vin innan hon satte sig bakom ratten. Obs! Genrebild.Foto: NATALIA DEMIDCHICK

Staffan, 67, såg hur bilen framför vinglade från sida till sida på vägen.

Rattfylleristen stannade till slut vid ett postkontor – då drog Staffan nycklarna ur tändningslåset.

– Det kändes självklart och det hoppas jag att alla hade gjort, säger han. 

Staffan Ulvås, 67, och hans sambo var på väg hem från Varberg under en helt vanlig dag.

Plötsligt reagerade de på hur bilen framför körde.

– Man fick en obehaglig magkänsla. Det märktes att något var allvarligt fel med bilen framför. Bilen vinglade och körde på ett uppseendeväckande sätt, säger Staffan, som tidigare också berättat om händelsen för Hallands Nyheter. 

Ringde till polisen

Då la sig Staffans sambo på tutan och blinkade med helljusen för att rattfylleristen skulle stanna, men det gjorde bilen inte. Samtidigt ringde Staffan direkt polisen. 

– Jag förklarade vad som pågick och var vi var och polismannen bad oss att följa efter bilen och rapportera om vad som skedde.

Till slut körde den vinglande bilen in vid ett postkontor längs vägen och Staffans bil följde efter och parkerade bredvid. 

Han hoppade snabbt ut och när rattfylleristen öppnade sin bildörr och klev ut frågade Staffan hur det egentligen stod till.

– Jag frågade kvinnan hur hon mådde och om hon var onykter. Hon mötte inte mig med någon aggression men det var tydligt att hon var mycket påverkad.

”Det kändes naturligt”

Samtidigt hade han polismannen i telefon och Staffan fick impulsen att snabbt dra nycklarna ur tändningslåset och hålla i dem. 

– Jag frågade polisen om det var rätt beslut och det sa han att det var.

Staffan Ulvås, 67, tänker tillbaks på händelsen som en ganska obehaglig incident, berättar han. Dock vet han om att han gjorde rätt. Foto: Privat

Varför tog du kvinnans bilnycklar?

– Jag gjorde det för att undvika vidare färd i det skick som hon var i. Det kändes så naturligt att göra det, vad annars? Ska jag säga varsågod och kör vidare, säger Staffan.

Han menar att sina år som hobbyseglare har fått honom uppmärksammad på sjölagen. 

– Sjölagen säger att om man inte bistår och ställer upp för någon i nöd – exempelvis att en båt driver eller börjar brinna – så kan man bli lagförd för att ha gjort ett lagbrott. Man kan liksom inte undvika sådant, säger Staffan.

Polisen: ”En god gärning”

Händelsen inträffade hösten 2018.

Kvinnan dömdes några månader senare för rattfylleri vid Varbergs tingsrätt.

I förhör berättade hon att hon druckit en flaska vin innan hon satte sig bakom ratten.

Straffet bestämdes till dagsböter.

Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson känner inte till fallet, men förklarar att generellt sett kan man absolut ingripa som civil person.

– I första hand ska man alltid ringa polisen om man uppmärksammar någonting som inte stämmer. Sedan om det är väldigt tydligt att en person är berusad så kan man ta nycklarna och i så fall gör man en insats för att förhindra fortsatt brottslighet, säger han.

Rattfylleri och drograttfylleri

Transportstyrelsens statistik visar att antalet körkortsåterkallelser på grund av rattfylleri eller drograttfylleri har ökat med 13,1 procent mellan åren 2018 och 2019.

 

Källa: Transportstyrelsen