Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stadsrevisionen kräver in underlag till miljondealen

På trafikkontoret i Göteborg hade den lägre rangordnade konsulten sitt skrivbord, granne med kommunikationschefen som skulle lägga ut jobb.Foto: Lovisa Waldeck
Trafikkontorets gräddfil till en av förvaltningens leverantörer kostar skattebetalarna tre miljoner kronor. Foto: Daniel Olsson

I förra veckan kunde GT avslöja trafikkontoret i Göteborgs hemliga mångmiljondeal med en av förvaltningens leverantörer.

Nu har Stadsrevisionen krävt att få in de handlingar som låg till grund för uppgörelsen – som kostat skattebetalarna tre miljoner kronor. 

År efter år kunde bolaget som vunnit trafikkontorets upphandling av kommunikationstjänster se hur miljonuppdragen gick till konkurrenten som förlorat samma upphandling.

Den konkurrerande kommunikationsbyråns gräddfil till uppdragen ledde till att trafikkontoret i oktober tvingades till en förlikning på tre miljoner kronor.

Då hade redan advokatkostnaderna för den infekterade processen kostat skattebetalarna över 800 000 kronor. 

– Vi har gjort ett fel. Och då kostar det, sa Jan Rinman, biträdande trafikdirektör, då GT i torsdags kunde avslöja den i stora delar hemligstämplade uppgörelsen.

Jan Rinman, biträdande trafikdirektör Göteborgs stad.Foto: Marie Ullnert/Trafikkontoret / Trafikkontoret Göteborg

Nu har kommunens granskande organ Stadsrevisionen krävt in de handlingar som låg till grund för beslutet. 

Granskas varje år

– Jag var intresserad av vad det var för något, då detta kom upp nu när vi precis var på väg att färdigställa den årliga granskningen av trafiknämnden, säger Charlotte Nätstrand, revisor vid Stadsrevisionen i Göteborg. 

Charlotte Nätstrand säger att beslutat att begära in underlagen inte ska ses som en ny, separat granskning av nämndens arbete, utan ett sätt för henne att informera sig om det kan finnas någonting ytterligare att ta in i den större återkommande granskningen. 

Varje år gör Stadsrevisionen en årlig granskning av stadens nämnder och bolag. 

Förlikningen ingicks formellt av trafiknämnden den 24 oktober förra året efter att förvaltningens anlitade jurister gjort bedömningen att utgången av en process i domstol både var osäker och kostsam.

”En normal hantering”

Och Jan Rinman, biträdande trafikdirektör i Göteborg, menar att det inte är överraskande att Stadsrevisionen visar intresse för ett så ovanligt ärende som en förlikning.

– Det är inget märkligt i för sig, det är en normal hantering, säger Jan Rinman.

– Det är ju ett lite udda ärende.

Enligt kommunikationsbyrån Kistone, som drivit processen mot trafikkontoret under flera år, har de förlorat uppdrag på strax över tio miljoner till den konkurrerande byrån. 

Och bolaget har sedan åtminstone 2015 försökt få trafikkontoret att agera mot att konkurrenten anlitats i strid med avtalet.

De har bland annat lyft fram att konkurrenten haft en extra arbetsplats med skrivbord på trafikkontoret, strax intill kommunikationschefen som gjort många av beställningarna. 

”Inte aktuell”

Jan Rinman, som själv var tillförordnad juridik och upphandlingschef under en period i processens inledning, säger att han först fick kännedom om situationen för drygt ett och ett halvt år sedan.

– Innan dess var inte den här frågan aktuell, då kände jag inte till det, säger Jan Rinman.

Stadens egna beräkningar av värdet på uppdragen som kommunikationsbyrån Kistone förlorat, genom att den lägre rangordnade konkurrenten i stället fick uppdragen, skiljer sig från Kistones, men har hemligstämplats då trafikkontoret förväntar sig att ytterligare en byrå kan komma att ställa krav på ersättning längre fram. 

Stadsrevisionens årliga granskning av nämnder och bolags arbete offentliggörs vanligtvis i mars månad. I dag har trafikkontoret en annan form av upphandlingar där liknande situation inte kan uppkomma då varje enskilt uppdrag för sig upphandlas.

Avtalen: Projektledande kommunikation