Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stadshuset utrymt efter bombhot

Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
Hela Göteborgs stadsledning är utrymd från lokalerna. Anledning: En okänd man har placerat en väska med en misstänkt bomb. Foto: Hanna Johansson

En detonation hördes när polisens bomtekniker tog hand om en misstänkt bomb i Stadshuset på Gustav Adolfs torg nu på morgonen.

Foto: Hanna Johansson
Bombtekniker är på plats. Foto: Hanna Johansson
En detonation hördes när polisens bomtekniker tog hand om en misstänkt bomb i Stadshuset på Gustav Adolfs torg nu på morgonen. Foto: Hanna Johansson

Avspärrat runt stadshuset

Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson
Foto: Henrik Jansson

Flera poliser på plats.

Foto: Henrik Jansson

Även ambulans på plats vid stadshuset.

Foto: Henrik Jansson
Strax innan klockan 10 hävdes avspärrningarna efter att polisen kunnat konstatera att det inte rör sig om ett farligt föremål. Foto: Hanna Johansson
Foto: Hanna Johansson
1 / 13

En hög smäll hördes när polisens bombtekniker tog hand om en misstänkt bomb i Stadshuset på Gustav Adolfs torg på onsdagsmorgonen.

Hela Göteborgs stadsledning utrymdes från lokalerna. Anledning: En okänd man hade placerat en väska med en misstänkt bomb.

– Oroväckande om man ska skrämma eller röra till det i våra beslutande institutioner, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

En man som stämde in på polisens signalement på den misstänkte gärningsmannen kommer att höras under onsdagen. Väskan däremot innehöll en hantel och träningskläder.

Larmet om den misstänkta bomben kom till polisen 08.24 efter att en man kommit in i receptionen och lämnat en väska och sagt att det finns en bomb i den.

– En man kom in i receptionen med en väska och ställde den ifrån sig, berättar polisens presstalesman Thomas Fuxborg. Han sa att det fanns en bomb i den och sedan vände han och gick. Han sa att bomben skulle sprängas om tio minuter.

Mannen är i 20-25-årsåldern och cirka 160 centimeter lång och hade en blå luvtröja på sig.

När polisens bomtekniker sköt sönder den misstänkta väskan hördes en smäll över Gustaf Adolfs torg.

Till GT:s reporter på plats säger polisen att den sönderskjutna väskan innehöll en hantel och träningskläder.

Utrymda

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén var en av dem som tvingades lämna lokalerna kort efter att hon kom till jobbet på morgonen.

– Vi är utrymda. Vi fick veta detta av får personal, säger Anneli Hulthén.

– Det är framför allt ett oroväckande tecken oavsett om det är farligt eller ej om man ska skrämma eller röra till det i våra beslutande institutioner.

I dag klockan tio skulle kommunstyrelsen ha sitt första möte i Stadshuset efter sommarledigheten. Enligt Anneli Hulthén fanns framför allt äldre punkter och inget som hon kan se som kontroversiellt.

– Intressant nog är en av punkterna en riskbedömning av vår sårbarhet, säger Anneli Hulthén och hänvisar till en punkt om Risk - och sårbarhetsanalys för Göteborgssamhället år 2015.

Kommunpolitiker har utsatts för hot och trakasserier i Göteborg i samband med bland annat den uppskruvade debatten om trängselskatten. Som GT tidigare rapporterat har bland annat Hulthén själv utsatts för trakasserier.

Men Anneli Hulthén menar att detta är något annat, oavsett om det hotet är skarpt eller ej.

Viss skillnad

– Det har tidigare normalt varit riktat mot enskilda, nu upplever jag det som att detta är riktat mot institutionen, kommunstyrelsen som sådan. Det är viss skillnad.

I Göteborgs stadshus, som numera huserar i tingsrättens gamla lokaler jobbar mellan 80-90 personer men det är oklart om alla var på plats när bombhotet kom. Just nu pågår ett krismöte med alla anställda där diskussionen gås igenom. Det senaste beskedet, vid 09.15, var att kommunstyrelsens möte kommer äga rum som planerat, men något försenat.

Däremot kommer kommunstyrelsens första möte efter sommaren få nya lokaler, på Postgatan 16 vid kronhusbodarna.

Inga kända hot tidigare

Stadsdirektören i Göteborgs stad, Eva Hessman, säger att kommunledningen nu följer de inplanerade rutiner som finns vid den här typen av händelser.

– Vi satte i gång våra rutiner och vår apparat. Vi går ut nu till så många som möjligt om att lokalen är flyttad och vi får löpande information om läget. Nu har vi fokus också på att kunna genomföra kommunstyrelsens möte, säger Eva Hessman till GT.

Har du fått någon information om att hot framförts mot kommunledningen tidigare?

– Jag har inte fått någon information om att det skulle ha framförts något hot tidigare. Nu får vi avvakta och se vad det handlar om innan man drar några slutsatser. Det är viktigt att utredningen får ha sin gång men det är klart att det alltid är allvarligt vid den här typen av händelser, säger Eva Hessman.

Ett stort område har spärrats av runt Stadshuset men strax före tio rapporterades att människor släpptes in i byggnaden igen och avspärrningarna hävdes.

Man identifierad

– Vi har spärrat av ett område längs Norra Hamngatan mellan Tyska bron och bort mot Östra Hamngatan, säger Thomas Fuxborg.

Planen var att skjuta vatten mot väskan för att få den ska öppnas.

– Sedan skickar vi in nån för att undersöka innehållet i väskan, förklarar Thomas Fuxborg. Det är det jag vet just nu. Roboten håller på och lyfter på föremålet. Detta var vid 09.20.

Strax före tio på onsdagsmorgonen har en man identifierats som stämmer in på signalementet.

– Han är inte gripen ännu men vi ska hämta in honom till förhör, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

 

För senaste nytt följ GT på Twitter och Facebook.