Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stadsarkitekten sågar Göteborgs byggen

Stadsarkitektens uppgift är att syssla med visionsarbete, arkitektoniska frågor och hållbar stadsutveckling. Redan 1727 fick Göteborg sin första stadsarkitekt. Sedan Gunnar Jansson 1999 slutade i protest har Göteborg varit utan stadsarkitekt. Den 1 november 2011 tillsattes återigen tjänsten - och nuvarande stadsarkitekt heter Björn Siesjö.
Planerna på ett höghus vid Älvsborgsbron:"Jag tycker förslaget ser rätt kul ut - så det är jag för. Jag har absolut inget emot höga byggnader på rätt ställe där de inte skuggar några bostäder. Många skulle nog tycka det var fantastiskt att bo i det huset."
Bananpiren:"Där ska vi bygga Göteborgs nya Norra city, det ska bli innerstad här också och bindas ihop med resten av city. Jag stöder absolut förslaget som är framtaget."Ringön:"Vill inte riva allt och börja om från början. Bör i stället komplettera med ny bebyggelse på de tomma tomterna, behålla det som finns där och byta ut lite långsamt."
Foto: Lennart Rehnman
Läppstiftet och området omkring:"Borde knytas ihop med resten av staden. Kanske även ha mer blandad bebyggelse, till exempel fler bostäder i området ovanför tunneln. Mellan city och Lilla Bommen är det ju alldeles tomt i dag."
Foto: Leif Gustafsson
Röde orm:"En felinvestering, tycker jag. Frågan är om de två minuterna bilisterna tjänar är värda 1,8 miljarder som Partihallslänken kostade."
Foto: Jan Wiriden
Götaplatsen:"Götaplatsen skulle behöva bli mer livaktigt med kaféer bland annat och man kan tänka sig förbinda den med Korsvägen. Kanske ett City Campus, alltså ett universitet i staden, bakom Götaplatsen."
Foto: Tommy Holl
Grönsakstorget:"Skulle jag vilja göra om till ett mer slutet torg med kaféer och restauranger."
Foto: Larseric Linden
Röda sten-området:"Röda sten är ju ett helt fantastiskt område. Det ska bevaras som det är och användas till som nu - kultur och rekreation. Kanske lite mer grönt."
Foto: Sara Pettersson
Slottsskogen"Slottsskogen är ju precis det som vi vill ha. Den parken gör jag absolut tummen upp för. Jag vill ha fler riktiga parker i stan där man kan packa upp picknickfilten och kaffetermosen utan att ha bilar runtomkring."Dag Hammar-skjöldsleden:"En av de större vägarna som anses vara onödig. Området kring vägen är för ogästvänligt. Jag vill ha en mindre väg med bilväg, cykel- och gångväg samt butiker."
Foto: Lennart Rehnman
1 / 9

GÖTEBORG. För 94 dagar sedan tillsattes han som ny stadsarkitekt.

Nu sågar Björn Siesjö flera stora infrastrukturprojekt som kostat skattebetalarna miljardbelopp.

- Är de två minuterna som bilisterna tjänat på "Röde orm" i Göteborg verkligen värda 1,8 miljarder, säger han.

Den nya stadsarkitekten Björn Siesjö har åsikter om mycket i Göteborg. Bland annat ser han på miljardprojekten Röda orm och Götatunneln som felinvesteringar.

- Götatunneln kostade 3,5 miljarder och partihallslänken Röda orm 1,8 miljarder. Det är mycket pengar. Frågan är om de två minuterna som bilisterna tjänar är värda 1,8 miljarder, säger han.

"Vi måste välja"

- Vi har inte hur mycket pengar som helst. Vi måste välja hur vi ska investera dem. Jag skulle ha satsat på kollektivtrafiken i stället.

Han tycker att det finns för många stora genomfarter i staden och jämför Göteborg med både Stockholm och Malmö, där fler invånare väljer att åka kollektivt.

- Här i Göteborg har man hela tiden ökat framkomligheten för biltrafiken. Jag vill bygga ihop staden. Många av motorvägarna är onödiga.

Tycker staden är för gles

Nu arbetar han mot det nya förslaget om "bangårdsviadukten" i centrala Göteborg - där en fyrfilig väg planeras.

Samtidigt anser han att staden är för gles, att Heden är för vindpinad och att staden delas av med motorvägar. Fick han önsketänka skulle staden bli grönare, det skulle byggas fler billiga bostäder och många fyrfiliga vägar genom staden skulle bli tvåfiliga.

"Fantastiska möjligheter"

- Göteborg är jättegles som man jämför med andra storstäder i Europa. Vi har mest trafikytor och övergiven industrimark. Men det finns fantastiska möjligheter i den här staden.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) välkomnar Björn Siesjös kritik.

- Jag tycker att det är underbart. Det leder till diskussioner, man blir provocerad och får tänka till en extra gång. Hans idéer är lagom galna, vilket behövs på positionen som stadsarkitekt, säger hon. Sen får vi tråkmånsar komma efter och säga att det inte går, så brukar vi inte göra och så vidare.