Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stadens bidrag till Ibn Rushd stoppas

Sofie Löwenmark, Demokraterna, har länge kritiserat Ibn Rushd.
Jonas Attenius, S, säger att Ibn Rushds samarbete med Bellevuemoskén är en av orsakerna till att bidraget stoppas.
Foto: JESPER HALLÉN

Bidragen till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd stoppas.

Nu vill alliansen och Socialdemokraterna ta fram en ny modell för hur bidrag ska fördelas.

– Ibn Rushd har genom åren bjudit in föreläsare som är kända för antisemitism, kvinnohat och homofobi, säger Sofie Löwenmark, politisk sekreterare för Demokraterna, till GP.

Studieförbundet Ibn Rushd har länge varit hårt ifrågasatt. SD har drivit på i kommunstyrelsen för att stoppa pengarna till förbundet och i social resursnämnd har Demoraterna drivit på i samma fråga. 

Efter en rapport om vilka samarbetspartners det ifrågasatta förbundet sätter nu social resursnämnd, där alliansen och Socialdemokraterna har majoritet, ner foten och fryser alla bidrag till Ibn Rushd. 

– Bara för att ta ett exempel så är en samarbetspartner Bellevuemoskén, och det vet vi ju att den är ett nav för våldsbejakande islamism. Det har bland annat Försvarshögskolan visat. Och det finns fler exempel, säger kommunalrådet Jonas Attenius (S), till GP.

Ny modell för bidrag

Nu vill alliansen och Socialdemokraterna att förvaltningen tar fram en ny modell för hur man ska fördela bidrag till studieförbund – där ett krav ska vara att bidrag ska bidra till ökad jämställdhet, integration och ökad tolerans.

– Vi har sett att det finns brister i den modell vi har i dag. Nu vill vi gå vidare och ha en bättre kontroll och gå djupare, säger Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd, till GP.