Staden spärras av – efter kaoset i fjol

Så här såg det ut förra året.
Christer Bartholdsson.
Foto: HANNA BRUNLÖF
Cruising i Falkenberg.
Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETER STO

Bilträffen ”Wheels and wings” i Falkenberg är i år inställd.

Men trots det kommer delar av staden spärras av 16-18 juli.

– Förra året var helgen ett kaos. En oorganiserad cruising blockerade stora delar av centrum så att räddningsfordon inte kunde komma fram. Det får inte hända igen, säger lokalpolisområdeschef Christer Bartholdsson.

Precis som i år var ”Wheels and wings” förra året inställd. Trots det uppstod en spontan cruising i Falkenberg med mängder av deltagare.

– Om man tittar ur ett pandemiperspektiv så var det ett totalt lågvattenmärke, sa Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg, då.

Spärrar av

Nu agerar kommunen och polisen för att ”förra årets kaos”, som polisen själva uttrycker det, inte ska upprepas.

Den 16-18 juli begränsas möjligheten att köra bil i centrala Falkenberg, för obehörig trafik. Detta genom åtta bemannade och tre obemannade spärrar klockan 18-04 den 16 och 17 juli.

Exakt var spärrarna kommer finnas är ännu inte oklart, mer än att det blir i Falkenbergs centrala delar kring Tullbron, Rådhustorget och Stortorget. Samt vid Klittervägen vid Skrea strand.

Därutöver kommer polis att bevaka området med drönare.

– Förra året var helgen ett kaos. En oorganiserad cruising blockerade stora delar av centrum så att räddningsfordon inte kunde komma fram. Det får inte hända igen, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef i Falkenberg, i ett pressmeddelande.

Lars Fröding, kommundirektör i Falkenberg, tillägger:

– Vi vill inte att förra året ska upprepa sig. Då stängde vi av parkeringarna vid Stortorget och Nygatan men det räckte inte. Med erfarenheten från förra året välkomnar vi polisens sätt att arbeta i år.

Uppmanar invånarna

Nu hoppas såväl polisen som kommunen att den inställda bilträffen gör att personer gör annat än att komma till Falkenberg.

– Detta är en helg mitt i juli och då har vi vanligtvis många turister i kommunen. Vi kommer därför att ha personal ute som kan hjälpa besökare tillrätta när mycket är avspärrat. Jag uppmanar också alla falkenbergare att undvika att bidra till trängsel de här kvällarna, säger Lars Fröding i en kommentar.

Se också: Hundratals samlades på bilträff i Göteborg förra sommaren