Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Staden ska spara pengar – cheferna åker till spahotell

Göteborgs stad sparar pengar – då åker cheferna åker till spahotell.
Mitt under den värsta ekonomiska krisen på många år åkte 270 av Göteborgs kommuns ekonomer på kurs på Stenungsbaden Yacht Club med Bluewater spa – nu kan GT avslöja att en ny konferens med övernattning planeras på samma hotell i slutet av veckan, för stadens 60 högsta chefer och direktörer.
Foto: Pressbild/Stenungsbaden
Stenungsbaden Yacht Club med tillhörande spaverksamhet har varit platsen för miljonärsklubben Connoisseurs lyxfester och för toppmöten med världens mest framgångsrika och mäktigaste, kungligheter och politiker.
Foto: Pressbild/Stenungsbaden
2018 utsåg World Luxury Spa & Restaurant Award Stenungsbaden Yacht Club till Europas bästa spahotell för affärsresenärer.
Foto: World Luxury Spa & Restaurant Awards
Direktörerna kommer strunta i det prisbelönta spabadet som ingår i priset, enligt stadsdirektören i Göteborgs stad.
Foto: Pressbild

Mitt under den värsta ekonomiska krisen på många år åkte 270 av Göteborgs kommuns ekonomer på kurs på Stenungsbaden Yacht Club med prisbelönta Bluewater spa.

Nu kan GT avslöja att en ny konferens med övernattning planeras på samma hotell i slutet av veckan – för stadens 60 högsta chefer och direktörer.

Kostnad: Minst 128 640 kronor exklusive moms.

– Vi bedömer att vi behöver ha den här typen av möten, säger stadsdirektören Eva Hessman.

I förra veckan kunde GT avslöja att Göteborgs stad skickat 270 ekonomer på stor övernattningskonferens på lyxiga Stenungsbaden Yacht Club i Stenungsund – en vecka efter att kommunledningen i maj fått de senaste krissiffrorna om stadens ekonomi presenterade för sig. 

Stenungsbaden Yacht Club med tillhörande spaverksamhet har varit platsen för miljonärsklubben Connoisseurs lyxfester och för toppmöten med världens mest framgångsrika och mäktigaste, kungligheter och politiker.

Nu kan GT avslöja att Göteborgs stad, under fortsatt kärvt ekonomiskt läge, arrangerar en ny stor konferens på samma hotell. 

60 högsta cheferna på konferens

På torsdag bjuds stadens 60 högsta chefer och direktörer inom både bolag och förvaltningar på en tvådagars konferens med övernattning i enkelrum.

– Vi ska alltid väga kostnad mot nytta och vi bedömer att vi behöver ha den här typen av möten så vi får ihop ledarskapet i stan, säger stadsdirektören Eva Hessman.

Enligt henne är konferensen det mest tids- och kostnadseffektiva valet.

Enligt tidsschemat inleds konferensen med lunch på torsdagen. Efter att Eva Hessman hållit sitt välkomsttal vid 13.30 pågår konferensen i fyra timmar då paus tas för resten av kvällen med fri tid, social aktivitet och en avslutande middag.

4 timmars programpunkter under torsdagen, och 4 under fredagen innehåller tidsplanen för chefs- och direktörskonferensen.
Foto: Göteborgs stad

Eva Hessman: ”Utnyttjar tiden tillsammans”

Morgonen därpå inleds konferensen tidigt för att fyra timmar senare avslutas med en ny lunch och därefter hemfärd.

– Det är naturligtvis inget självändamål att ha en konferens. Vi har gjort en bedömning att vi tycker att det är viktigt att vi kan träffas och pratar om de här frågorna gemensamt och att det blir effektivt att vi utnyttjar tiden tillsammans genom att ha en konferens, säger Eva Hessman.

Stadsdirektören Eva Hessman säger att man kommer arbeta, inte nyttja det prisbelönta spaet på Stenungsbaden Yacht Club.
Foto: Pressbild

I förra veckan kunde GT berätta att stadsdelen Västra Hisingen, dit bland annat Biskopsgården hör, sagt nej till övernattningskonferenser som de med 270 ekonomerna i maj. Det gjordes av ekonomiska skäl samtidigt som verksamheterna har tvingats spara på flera håll. 

– Vi har ju efter andra kvartalet insett att vi behöver göra någonting åt ekonomin och en av de åtgärderna är att vi ska försöka undvika övernattningar om det går, sa stabschefen Lile P Broschewska vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen då.

2018 utsåg World Luxury Spa & Restaurant Award Stenungsbaden Yacht Club till Europas bästa spahotell för affärsresenärer. Men enligt kommunen kommer deras chefer i stället arbeta.
Foto: Stenungsbaden/World Luxury Spa & Restaurant Award

”Måste göra någonting åt ekonomin”

Men medan förvaltningarna lokalt vänder på varje krona i verksamheterna verkar det gå på som vanligt för de allra högsta cheferna i Göteborgs kommun.

– Man kan inte göra en generell bedömning för hela stadens olika verksamheter utan det får man värdera utifrån var och ens förutsättningar, säger stadsdirektör Eva Hessman apropå stadsdelen Västra Hisingens och andra stadsdelars val.

– Var och en får värdera det utifrån sina egna specifika förutsättningar och behov. Det gör man ute i verksamheterna på ett klokt sätt och det försöker vi också göra på ett klokt sätt här utifrån vårt perspektiv. 

Eva Hessman, stadsdirektör i Göteborgs stad.
Foto: HENRIK JANSSON

V-ledarens kritik: ”Omdömeslöst”

Efter att GT under måndagen begärde ut handlingarna om konferensen på Stenungsbaden informerades också politikerna i kommunstyrelsens presidium. 

Och där reagerade Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar starkt över beskedet. 

– Jag tycker det är omdömeslöst att vilja åka på en sådan resa i det här ekonomiska läget. Det är klart att man ska ha möjlighet att diskutera frågor med varandra, men det kan man göra under enklare former, säger han. 

– Som hög chef ska man föregå med gott exempel, tycker jag. Då är det helt fel att själv ge sig i väg på det här sättet. Är det hårda tider borde det i första hand visas av cheferna genom återhållsamhet. Jag tycker att Stadsledningskontoret har gjort en felaktig och omdömeslös bedömning då man valt att göra så här. 

Daniel Bernmar, V, beskriver chefskonferensen som omdömeslös med tanke på det ekonomiska läget i staden.
Foto: ANDERS YLANDER

Ingår prisbelönt spa i bokningen

Även kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M, säger att han hade gjort ett annat val än Stadsledningskontorets ledning med tanke på den situation kommunen befinner sig i.

– Jag tycker det är viktigt att våra tjänstemän träffas för att arbeta med de utmaningar som kommunen står inför. Sedan kan man alltid diskutera formen för hur man träffas, säger han och tillägger:

– Jag hade nog valt en annan form för detta.

När GT får ta del av underlagen för konferensen har Stadsledningskontorets kommunikationsavdelning i en nyskriven sammanfattning angett att spa inte ingår i stadens konferensbeställning, trots att det uttryckligen framgår i bokningsbekräftelsen. 

Samma information fick också kommunpolitikerna under måndagens informationspunkt om GT:s begäran om handlingar. 

Eva Hessman: ”Kommer arbeta inpå kvällen”

Men när vi kontrollerar den uppgiften visar det sig att det inte är korrekt. Stenungsbaden utsågs så sent som förra året av World Luxury Spa & Restaurant Awards till Europas bästa spahotell för affärsresenärer. 

Och enligt hotellet ingår spaet ”som en bonus” för alla som genomgör konferenser under vardagarna. Det gäller även kommunens bokning, meddelar hotellets ”sales agent”. 

Men enligt Eva Hessman kommer man inte utnyttja spa-delen under konferensen. 

– Vi ska vara där för att arbeta. Vi kommer inte utnyttja något spa, säger Eva Hessman. 

Så ni betalar för hotell med spa, men kommer välja att inte utnyttja den delen?

– Vi betalar inte för spa utan för själva hotellövernattningen. Men om det inte går att betala ett lägre pris med exklusive spa så får vi betala det pris som konferensen kostar. Men vi kommer arbeta inpå kvällen och kommer inte använda något spa.

Enligt Stadsledningskontorets kommunikationsavdelning så låg ett missförstånd bakom att fel informationen gick ut om att spa inte skulle ingå i bokningen.

Beslutet att genomföra chefskonferensen fattades redan under slutet av 2018, men enligt bokningsbekräftelsen från Stenungsbaden Yacht Club fanns det möjlighet för Göteborgs stad att avbeställa konferensen fram till för en månad sedan, utan kostnad.