Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Städarnas covid-oro: ”Inte oss man tänker på först”

Svenske professorn: ”Tydligt att dödligheten sjunker”.

Under coronakrisen jobbar många hemifrån, men alla kan eller får inte göra det.

Städarna är en yrkesgrupp som måste vara på plats – och många av dem är oroliga för smittrisken.

– Vi är inte dem som man tänker på först, säger Christian Müller som städar skolor och förskolor. 

I våras blev coronapandemin en ny verklighet och livet förändrades för många människor.

På många arbetsplatser beslutades att personalen skulle jobba hemifrån. Men detta var inte möjligt för flera yrkesgrupper, bland dem Sveriges städare. 

De är tvungna att vara på jobbet där de riskerar att möta covid-19-smittade människor. 

Bortglömd yrkesgrupp

Anne Akujärvi, 50, har jobbat med lokalvård i mer än 30 år. Hon upplever att städare är en yrkesgrupp som blivit bortglömd under pandemin.

– Lokalvårdarna tänker man inte riktigt på. Fokus hamnar på dem som jobbar direkt med de sjuka, säger hon.

Hon är anställd hos Göteborgs stad samt arbetsplatsombud och skyddsombud i Kommunal.

Ibland känns det som att man inte värderar städare.

Hon säger att hennes arbetsgivare inte stod rustad för en händelse av det här slaget. Lokalvårdarma fick ingen utökad skyddsutrustning eller extra utbildning i samband med att pandemin drog in över Göteborg, säger hon.

– Det enda vi fick höra var i princip ”glöm inte att öppna fönstren och använd handskar, för här har någon varit sjuk”, säger Anne Akujärvi.

Anne Akujärvi.
Foto: Privat.

”Får man säga nej?”

Magnus Pettersson är förbundsordförande på Fastighets som har medlemmar som städar i offentliga miljöer. Han känner till problemen kring städarnas oro under pandemin då personal bland annat varit rädda för att bli smittade.

– De känner en otrygghet i att vara ute och en oro för hur man ska reagera om chefen säger att man måste jobba. Får man säga nej? Ibland känns det som att man inte värderar städare. Lite som andra klassens anställda, säger Magnus Pettersson. 

Han understryker att städföretagen måste se till att deras anställda har en säker och trygg arbetsmiljö. 

– Arbetsgivaren pressar anställda att komma tillbaka för att kundföretaget ska få det som de betalar för. Även om de anställda kanske haft symptom på coronaviruset, säger Magnus Pettersson.

– Man gör heller ingen riskbedömning på individnivå som arbetsgivare, vilket jag anser krävs. Till exempel finns det många anställda som är i riskgruppen, och där måste man göra en individuell bedömning, säger han.

Tidigt fanns en oro för att vår skyddsutrustning inte skulle räcka till.

Oron steg snabbt

Christian Müller har jobbat som lokalvårdare för Göteborgs stad Centrum i fem år. Han städar själv i skolor och förskolor och är också skyddsombud i Kommunal Väst.

– När corona kom till Göteborg på allvar så steg oron ganska snabbt, säger han och fortsätter:

– Tidigt fanns en oro för att vår skyddsutrustning inte skulle räcka till eftersom vården blev prioriterad. Det fanns perioder där den var nära att ta slut, men lyckligtvis hände inte det.

Christian Müller.
Foto: Privat

Christian Müller förklarar att lokalvårdarna inte behövde utöka sin skyddsutrustning när covid-19 slog till – eftersom den utrustning de använde redan före pandemin låg i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Problem som uppstått har handlat om psykisk arbetsmiljö snarare än fysisk, säger han.

– Det fanns oro för att bli smittad, exempelvis i skolan där det springer mycket elever är och trängsel. Sen fanns det också en ekonomisk oro. Vissa behövde hjälp med karensavdraget och liknande, säger Christian Müller.

Hamnar i skymundan

Han delar bilden av att lokalvårdare ofta hamnar i skymundan. Detta trots att de i en tid av pandemi har en viktig roll.

– Vi är inte dem som man tänker på först. Skyddsutrustning till exempel gick ju i första hand till vården och inte lokalvården. Men vi är ju med och verkar preventivt mot smittspridning. Det vi gör om dagarna bidrar ju till att minska spridningen av virus, säger han.

Christian Müller säger däremot hans egen enhetschef har varit lyhörd och handlingskraftig. Samtidigt har han som skyddsombud kommit i kontakt med lokalvårdare i den privata sektorn där detta inte har varit en självklarhet hos arbetsgivaren, säger han.

Man måste ta oron med största respekt och på allvar.

10 000 städare i Kommunal

Kommunal är LO:s största medlemsförbund med över 500 000 medlemmar nationellt. Det är också fackförbundet för kommun- region- och privatanställda lokalvårdare och dem som arbetar med hushållsnära tjänster.  Drygt 10 000 medlemmar arbetar inom lokalvård och städ

Lars Fischer är gruppchef på Kommunal. Han berättar att flera medlemmar uttryckt oro över sin arbetssituation.  

– Vi centralt känner till att oron finns bland våra medlemmar som jobbar som lokalvårdare och med hushållsnära tjänster. Man måste ta oron med största respekt och på allvar, säger han.

Enligt Lars Fischer har klagomålen från lokala föreningar hittills varit få, men de finns.

Hos lokalvårdare som städar på sjukhus har skyddsutrustningen inte alltid har varit den bästa.

Skyddsstopp på några ställen

– Jag har hört fragment runtom i landet, men vi har inte fått något centralt ärende där någon har misskött sig kapitalt. Inte som har kommit mig till kännedom i alla fall, säger han. 

– Vi har upptäckt både inom vården, och hos lokalvårdare som städar på sjukhus, att skyddsutrustningen inte alltid har varit den bästa. Då har vi lagt skyddsstopp på några ställen i landet. 

Lina Frisk, 45, bor i Hässleholm och är själv städare och driver Frisk städservice med tre anställda. Hon berättar hur hon och hennes anställda fått anpassa sig efter pandemin. 

– Jag har en anställd som var orolig när vi skulle gå ut och städa tillsammans flera stycken för att hon skulle dra hem något till sina barn. Eftersom hon har en son som är riskgrupp. Då har vi fått vidta åtgärder, som att jobba på olika ställen och olika tider, säger Lina Frisk.

Lina Frisk är städare och driver städföretag med tre anställda.
Foto: RICKARD NILSSON
Lina Frisk är städare och driver städföretag med tre anställda.
Foto: RICKARD NILSSON

Hur har det påverkat ert sätt att arbeta?

– Den skillnad man har märkt har varit att vissa vill att man bara ska använda deras material att städa med. Annars har vi ju alltid haft med oss allt.

Hon fortsätter: 

– Vi hade sedan tidigare inställningen att man ska jobba säkert, använda handskar och så. Munskydd har vi inte använt. Vi har inte städat så mycket där det varit folk hemma.

Lina Frisk.
Foto: RICKARD NILSSON
Lina Frisk har haft oroliga anställda.
Foto: RICKARD NILSSON / RICKARD NILSSON BILD AB EXP

Också Elinor Söderkvist, 49, är städare med eget företag. Hon driver firman Städ mé Stil i Göteborg som har tre heltidsanställda och en på halvtid.

– Vi gick tidigt ut med information till alla våra kunder att vi ville vara ensamma i bostäderna vi skulle städa och att vederbörande skulle hålla sig borta. Trots att många jobbade hemifrån har det gått att lösa med lite knixande med tiderna. Kunderna har varit väldigt tillmötesgående, säger hon.

Hemma hos smittad

Hon berättar att hon själv varit hemma hos en person som senare visade sig vara covid-smittad. 

– Samma dag som jag skulle dit så fick jag reda på att de hade symptom, och sen meddelade de att hela familjen hade konstaterad corona. Men jag har klarat mig från att bli smittad, säger hon.

– Jag har erbjudit mina anställda att testa sig om de är oroliga, men det är ingen som har gjort det än.

Elinor Söderkvist.
Foto: Privat

Sofia Jensfelt, 37, driver städfirman 50-femme med 28 anställda. Av dem 20 i Göteborg och åtta i Stockholm.

– Vi vet att några anställda har varit oroliga. Jag har bland annat haft dialog med en anställd som sedan inte behövde åka hem och städa hos en person som haft förkylningssymptom och varit täppt i näsan. Men oftast är ju våra kunder inte hemma när vi är hos dem, säger hon.

Sofia JensfeltDölj.
Foto: Carl Henrik Trapp

Frida Koff är kommunikations- och hållbarhetschef på städföretaget Hemfrid som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Linköping och Norrköping. 

Hon berättar att det var ”lite stökigt” i början av pandemin. Företaget hade högre sjukfrånvaro i mars och april. Också kunder var sjuka och avbokade sina städningar.

Vissa kunder var oroliga för att ta hem städare och det fanns också kunder som behövde mer hjälp hemma – eftersom de jobbade hemifrån och hade kontoret i bostaden. Så de hade både avbokningar, ombokningar och kunder som tog paus, säger hon.

– Vi skickade tidigt ut information till våra kunder om att man ska avboka om man känner minsta symptom. Vi informerade även vår personal hur de ska agera. Mig veterligen har vi inte haft några fall av personal som smittats på arbetet och inte heller kunder som smittats av personal, säger Frida Koff.

I början var vissa anställda oroliga för att gå hem till kunder som varit bortresta under sportlovet. Företaget ordnade så att de slapp gå till dessa personer.

– Efter det har det sakteligen återhämtat sig. Jämfört med många andra branscher har vi faktiskt klarat oss bra, säger Frida Koff.

Frida Koff, kommunikations- och hållbarhetschef på Hemfrid.

Oroliga i början

Enis Mustafovski, 31 år, smittstädare på Universitetssjukhuset i Lund, berättar att alla på jobbet var oroliga i början av pandemin som var något nytt och okänt.

– Nu känns det lugnare. Vi har full skyddsutrustning när vi går in i rum där covid-patienter varit och vi är noga med handhygienen efteråt. Jag är faktiskt mer orolig över att åka kollektivt än att gå till jobbet, säger han. 

Enis Mustafovski berättar att han och hans kollegor har haft det lite lugnare under sommaren på grund av det minskade flödet av covid-patienter. Han förväntar sig dock ett annat läge i höst. 

– Det är svårt att förbereda sig mentalt när man inte vet hur det kommer bli. Värsta scenariot är att det blir fullt av covid-smittade på sjukhuset, säger han och fortsätter:

– Samtidigt känner jag mig lugnare nu när vi varit igenom det en gång. Vi vet hur man snabbt kan ställa om och vi har en rutin för att skydda kollegor som av olika anledningar tillhör riskgrupper. 

Enis Mustafovski.
Foto: Privat

Se mer:

Här är bästa tipsen för din medicinlåda.