Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprututbytesprogram har gått bättre än väntat

Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

För ett år sedan införde NU-sjukvården en sprututbytesmottagning, vilket de var först i regionen med. 

Efter ett år har Ewa Wennerholm, enhetschefen vid Infektionsmottagningen på NÄL, sammanfattat projektet.

– Bättre än väntat är att vi nått patienter från kranskommunerna. De flest kommer från Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla men vi har också brukare från Lysekil, Mellerud och Lilla Edet, säger hon till SVT Nyheter Väst. 

Sedan NU-sjukvården införde sin sprututbytesmottagning i oktober förra året har flera andra sjukhus i Västra Götalandsregionen följt efter, som Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg , Skaraborgs Sjukhus i Skövde.

Och i november kommer också Södra Älvsborgs sjukhus i Borås att införa programmet. 

Efter ett år så finns det 54 personer som skrivit in sig hos NU-sjukvården, ungefär en tredjedel av de 150 personer i området som injicerar, skriver SVT Nyheter Väst.  

80 procent män 

Av dem är 80 procent män och 20 procent kvinnor och kommer från flera olika kommuner. Som Trollhättan, Uddevalla och Lysekil och Lilla Edet.

– Efter första året är det bra men om ett år hoppas jag att vi har ökat till 100 patienter, säger Ewa Wennerholm, enhetschef vid Infektionsmottagningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, till SVT. 

Syftet med programmet är att minska spridning av olika virussjukdomar som hiv och hepatit samt att om möjligt få in personerna till beroendevården. 

”Hittat patienter med hepatit C”

– Vi har hittat patienter med hepatit C vilket om den inte behandlas kan ge skador på levern och ge levercancer om den inte behandlas, säger Ewa Wennerholm, till SVT. 

Ewa Wennerholm berättar för SVT att det som gått bättre än väntat är att programmet har nått patienter från kranskommuner. 

Från och med månadsskiftet kommer de som skrivit in sig erbjudas en nässprej vid namn Naloxon vilket används vid överdoser av opioder som finns i exempelvis fentanyl och heroin. 

Ewa Wennerholm säger till SVT att det räddar liv.