ALLTID I THERESES FICKA. "Sprayen är en trygghet även om jag hoppas att aldrig behöva använda den", säger Therese Albrechtson som startat eget företag för självförsvarsprodukter.
ALLTID I THERESES FICKA. "Sprayen är en trygghet även om jag hoppas att aldrig behöva använda den", säger Therese Albrechtson som startat eget företag för självförsvarsprodukter.

Sprayen avslöjar angriparen

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. En spraydusch i synen och angriparen oskadliggörs.
Dessutom får han ståta med rödfärg i nyllet i en hel vecka.
Och du hinner fly, säger Therese Albrechtson, som började sälja säkerhetsprodukter sedan hon drogats på krogen.
Tidigare fanns alltid rädslan för överfall där. Till och ifrån busshållplatsen under mörka kvällar, när hon tvingades gå ensam på stan... – Mina kompisar kände likadant, berättar Therese. Efter incidenten på krogen, då Therese bara rasade ihop och hjälptes hem av sina vänner, fick hon en liten sprayburk av sin farbror. – Sedan startade vi ett projektarbete för egenföretagare på gymnasiet. Jag och min grupp fick möjlighet att sälja produkten, plus ett par till. I dag har kompisarna hoppat av och Therese har ensam köpt över rättigheterna. I dagarna startade hon ett eget aktiebolag under namnet Bodyguard med kontor på ståndsmässiga Norra Hamngatan i Göteborg.

Bara 20 år

Rätt kaxigt med tanke på att hon knappt fyllt 20. – Jag är ung, medger Therese. Det är väl därför jag vågar. En vän som är advokat har hjälpt henne med alla avtal, lån i banken och annat nödvändigt för en egen företagare. – Det är roligare att arbeta för sig själv, tycker hon. Jobbet känns mer angeläget då.

Två sorter

Än så länge säljer hon två typer av licensfria självförsvarssprayer, en färgad som ger en intensiv men övergående ögonirritation och en spray som är helt färglös. – Den passar bäst att ha inomhus vid eventuellt inbrott. Taxichaufförer brukar också gilla den eftersom den inte förstör bilen. Sprayerna säljs över nätet och i vissa butiker som Teknikmagasinet och JC. Therese bygger nu upp ett nät av säljare som ska få in produkterna i fler butiker.

"Använd sunt förnuft"

Anna Rosenberg, informatör vid Göteborgspolisen, poängterar att en spray inte är något universalmedel mot våld. – Viktigast är att använda sitt sunda förnuft, säger hon. Undvik riskfyllda situationer och håll dig i en grupp.
Marie Hultén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER