Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sprayen avslöjar angriparen

ALLTID I THERESES FICKA. "Sprayen är en trygghet även om jag hoppas att aldrig behöva använda den", säger Therese Albrechtson som startat eget företag för självförsvarsprodukter.
GÖTEBORG. En spraydusch i synen och angriparen oskadliggörs.
Dessutom får han ståta med rödfärg i nyllet i en hel vecka.
Och du hinner fly, säger Therese Albrechtson, som började sälja säkerhetsprodukter sedan hon drogats på krogen.
Tidigare fanns alltid rädslan för överfall där. Till och ifrån busshållplatsen under mörka kvällar, när hon tvingades gå ensam på stan... – Mina kompisar kände likadant, berättar Therese. Efter incidenten på krogen, då Therese bara rasade ihop och hjälptes hem av sina vänner, fick hon en liten sprayburk av sin farbror. – Sedan startade vi ett projektarbete för egenföretagare på gymnasiet. Jag och min grupp fick möjlighet att sälja produkten, plus ett par till. I dag har kompisarna hoppat av och Therese har ensam köpt över rättigheterna. I dagarna startade hon ett eget aktiebolag under namnet Bodyguard med kontor på ståndsmässiga Norra Hamngatan i Göteborg.

Bara 20 år

Rätt kaxigt med tanke på att hon knappt fyllt 20. – Jag är ung, medger Therese. Det är väl därför jag vågar. En vän som är advokat har hjälpt henne med alla avtal, lån i banken och annat nödvändigt för en egen företagare. – Det är roligare att arbeta för sig själv, tycker hon. Jobbet känns mer angeläget då.

Två sorter

Än så länge säljer hon två typer av licensfria självförsvarssprayer, en färgad som ger en intensiv men övergående ögonirritation och en spray som är helt färglös. – Den passar bäst att ha inomhus vid eventuellt inbrott. Taxichaufförer brukar också gilla den eftersom den inte förstör bilen. Sprayerna säljs över nätet och i vissa butiker som Teknikmagasinet och JC. Therese bygger nu upp ett nät av säljare som ska få in produkterna i fler butiker.

"Använd sunt förnuft"

Anna Rosenberg, informatör vid Göteborgspolisen, poängterar att en spray inte är något universalmedel mot våld. – Viktigast är att använda sitt sunda förnuft, säger hon. Undvik riskfyllda situationer och håll dig i en grupp.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!