Sprängmedelsförråd hittat hos nazist

Jimmy Jonasson misstänks ha hjälpt till att skaffa fram sprängmedel till de dödliga bomberna i den stora nazisthärvan i Göteborg.
Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO
En städare skadades allvarligt då han slängde sopor utanför flyktingboendet i Västra Frölunda - och bomben exploderade.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Nazistledaren Viktor Melin demonstrerade dagen efter attentatet mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Göteborg. Nu meddelar åklagaren att hans DNA påträffats på bomben som briserade.
Foto: EXPO
Kvällen före Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Stockholm briserade den första sprängladdningen i härvan utanför en vänsterlokal i Göteborg.
Foto: MARCUS WULCAN
Den tredje bomben hittades fortfarande odetonerad vid en av villavagnarna på Lilleby Camping, ett mellanboende för flyktingar som utsatts för hot under längre tid.
Foto: NORA LOREK

Säkerhetspolisen, Säpo, har funnit ett förråd av sprängmedel hos Jimmy Jonasson, en av de häktade i den stora nazistbombsutredningen i Göteborg.

Även instruktioner för tillverkning av bomber av den typ som använts vid attentaten ska ha påträffats hos den aktive nazisten.

Det kan GT nu avslöja.

50-årige Jimmy Jonasson är den av de tre huvudmisstänkta som - enligt åklagaren - kan knytas till alla tre bomberna i den stora nazistutredningen. 

Själv nekar han konsekvent. Men enligt åklagaren kan sprängmedel som hittats hos Jimmy Jonasson knytas till attentatet i början av januari då en städare skadades mycket svårt av en bomb utanför ett flyktingboende i Göteborg.

Bomben ska ha varit hemmatillverkad och instruktioner för att tillverka just den typen av bomber har, enligt åklagaren, hittats hos Jimmy Jonasson. Även vid bombattentatet två månader tidigare, i november, mot en vänsterlokal på Övre Husargatan i Linnéstaden ska samma sprängmedel använts och bomben tillverkades efter samma instruktioner.


LÄS MER: Nazistledarens DNA hittades på bomb och cykel


Allt enligt en handling som åklagaren Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål lämnat in till Göteborgs tingsrätt där han motiverar varför han vill få mer tid för utredningen.

En städare skulle slänga sopor i en container då bomben briserade. Nu uppger åklagaren att bombens delar kan knytas till fynd hos nazisten Jimmy Jonasson.
Foto: ERIK GÖTHLIN

Åklagaren: Bomberna kunde dödat

"Förundersökningen pekar på att de sprängmedel som använts vid båda tillfällena kommer från det förråd av sprängmedel som hittades hos Jimmy Jonasson. Det har vidare hos denne hittats en instruktion som beskriver tillverkningen av bomber av den typ som använts", skriver åklagaren och fortsätter:

"Sammantaget pekar förundersökningen med styrka för att Jimmy Jonasson tillhandahållit de sprängmedel som använts. Även andra vitala delar i bomberna har kunnat spårats till Jimmy Jonasson".

Åklagaren har tidigare beskrivit bomberna som mycket kraftiga. Städaren vid flyktingboendet i Västra Frölunda i Göteborg fick splitterskador över hela kroppen och båda benen bröts av i smällen, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– När det gäller laddningen på Övre Husargatan så var den bomben tillräckligt kraftig för att allvarligt skada eller till och med döda  en person som befunnit sig i bombens närhet, har åklagaren Mats Ljungqvist sagt tidigare i utredningen.


LÄS MER: Städarens båda ben bröts av vid bomben 


Bomben vid flyktingboendet i Västra Frölunda har beskrivits som jämförbar. Även den tredje bomben, som aldrig briserade, vid Lilleby Camping i Torslanda har beskrivits som så kraftig att en människa kunde ha dött. 

Jimmy Jonasson har liksom de övriga två huvudmisstänkta Viktor Melin och Anton Thulin starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han har varit medlem och deltagit vid flera av organisationens aktiviteter. Vid Nordiska motståndsrörelsens marsch i Borlänge 1 maj förra året hade han förtroendet att bära organisationens grönsvarta fana och bar även en symbol på den vita skjortan som bara organisationens medlemmar med "aktiviststatus" får bära.

Nazistledarens DNA på bomb och cykel

Organisationen har officiellt meddelat att de som organisation inte genomfört dåden men inte heller tagit avstånd från dåden som sådana.

Under onsdagen meddelade åklagaren också att Viktor Melin, som under 2016 var gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg, kan knytas till bomben mot vänsterlokalen på Övre Husargatan genom att hans DNA påträffats - både på bomben och på en cykel som ställts upp framför vänsterlokalen med bomben på.

Viktor Melins advokat Michael Hansson upprepade under gårdagen att hans klient förnekar alla anklagelser. 

– Han nekar fortsatt, det är inte någon förändrad inställning.

Vi har uppgifter om att hans DNA hittats på en av bomberna.

– Jag kan inte yttra mig om något som rör utredningen, säger Michael Hansson.

Totalt rör utredningen tre bomber. 

 ● Det första är sprängattentatet mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i november, kvällen före den demonstration i Stockholm arrangerad av Nordiska motståndsrörelsen där alla tre huvudmisstänkta deltog.

 ● Det andra är ett sprängattentat utanför ett flyktingboende i Järnbrott i västra Göteborg där en städare skadades mycket allvarligt och som länge vårdats på sjukhus.

 ● Det tredje är ett till synes misslyckat dåd efter att en skarp bomb hittades på Lilleby Camping i Torslanda som fungerar som ett mellanboende för nyanlända flyktingar.

En släppt på fri fot

Under onsdagsmorgonen släpptes Anton Thulin på fri fot. Han är inte längre häktad.

Misstankarna om försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby Camping kvarstår dock, uppger åklagaren Mats Ljungqvist för GT. Åklagaren uppger att utredningen kommit så långt att Anton Thulin inte kan antas försvåra utredningen på fri fot.

"Bevisningen mot honom är sådan att han inte längre på fri fot kan förstöra utredningen. Misstanken kvarstår", skriver Mats Ljungkvist i en kommentar.

Efter att Anton Thulin blivit satt på fri fot har GT sökt honom, men utan framgång. Inte heller hans advokat har gått att nå.

Mats Ljungqvist har begärt åtalsförlängning, vilket gör att åtalet dröjer. De två kvarvarande häktade nazisterna har motsatt sig förlängningen och vill bli släppta på fri fot.

GT har varit i kontakt med Jimmy Jonassons advokat Thomas Håkansson som meddelar att han kan kommentera sin klients inställning till utredningen först i nästa vecka. Han har tidigare flera gånger uppgett att Jimmy Jonasson nekar helt till alla anklagelser.