Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Zuta om spelet bakom övergången till Rijeka

Leonard Zuta har lämnat Häcken för spel i kroatiska klubben Rijeka. Foto: Johan Bernström
Nu berättar han för GT om hur övergången kom till. Foto: Robin Aron

Häckenbacken Leonard Zuta blev i måndags klar för kroatiska toppklubben Rijeka.

För GT berättar nu 23-åringen detaljerat om övergången.

– Alla kan inte bli en Zlatan, Cristiano eller Messi men alla kan om de själva är noggranna och disciplinerade ge sig själva möjligheten att bli så bra som de kan bli, säger Zuta till GT.

I mitten av augusti blev han kontaktad på telefon av en av Rijekas scout.

– Han sade att de hade scoutat mig under ett par månaders tid och var intresserade av att kontraktera mig ganska omgående, då deras vänsterback var på väg att säljas, säger Leonard Zuta.

Han tyckte att det agenten berättade om klubben lät mycket intressant.

– Han förklarade också att han var tvungen att ta det med min agent. Jag hade egentligen inte tänkt ta emot samtalet eftersom jag såg att det var från utlandet och jag redan fått mängder av sådana samtal och visste att intresset oftast dog ut när de insåg att jag redan hade en agent.

Intresse från flera klubbar

Hans agent Filip Lesniewski hade tidigare berättat att det fanns möjligheter att flytta utomlands.

– Det fanns intresse från en mängd olika klubbar runt om i Europa men eftersom ingen klubb egentligen vill betala för en spelare som om några månader blir helt gratis så var de flesta av dessa klubbar avvaktande eller ville att jag skulle skriva under ett kontrakt som skulle börja gälla från 2016. Jag själv kände att kunde de vänta så kunde jag också vänta och under den tiden fortsätta mina förhandlingar med Häcken, säger Zuta.

Under cirka en vecka hörde han inte ett knyst från Rijeka. Men den 29 augusti skickade de ett bud till Häcken. Det fick han reda på direkt efter matchen mot Örebro.

– Min första tanke var att nu var det konkret och detta var en chans som jag absolut inte ville missa. Samtidigt försökte jag hålla mig lugn eftersom jag visste att det bara återstod två dagar tills transferfönstret stängde. Det var inte säkert att det skulle hinnas med.

Läkarundersöktes direkt

Vid middagstid dagen efter kom klubbarna överens och därefter förhandlades det personliga kontraktet fram. Strax innan midnatt var även det i princip klart.

– Den 31 augusti gick jag upp kl 04.30 för att från Landvetter ta flyget till Zagreb där en bilfärd på cirka 160 kilometer väntade innan vi var framme i Rijeka cirka 16.00. Jag åkte direkt i väg för läkarundersökning medan de andra slutförhandlade mitt personliga kontrakt, säger Leonard Zuta och fortsätter:

– Läkarundersökningen med blodprov, EKG, hjärtscanning, kontroll av leder med mera tog sin tid och var inte klar förrän cirka 21.00. Efter att jag fått mitt kontrakt förklarat för mig skrev jag under cirka två timmar innan fönstret stängde. Därefter blev det sen middag och jag kom i säng strax innan midnatt.

"Extremt intensiva dagar"

Dagen efter klev han ur sängen 06.00 för att resa till Skopje, där han nu befinner sig på Makedoniens landslagssamling.

– Det har för mig varit några extremt intensiva dagar med en hel del stress och alldeles för lite sömn. Men det är inte slut än för jag måste nu fokusera fullt på de två kommande EM-kvalmatcherna mot Luxemburg borta och Spanien hemma.

Han har ignorerat intervjuer den senaste tiden.

– Det har enbart varit för att kunna fokusera helt på fotbollen där mitt mål alltid har varit att ge mig själv möjligheten att bli så bra som jag kan bli.

Den förre Häckenspelaren gillar det han sett av Kroatien.

– Kroatien är ett fantastiskt fint land med en helt underbar kust. Jag har kommit till en klubb som erbjuder mycket goda möjligheter för mig att fortsätta utvecklas. Därför är jag enormt tacksam gentemot Rijeka och Häcken som gett mig chansen att här få fortsätta min resa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!