Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Yannick Tregaro åtalas för bokföringsbrott

Yannick Tregaro.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Friidrottsprofilen Yannick Tregaro, 41, åtalas för tre fall av bokföringsbrott i samband med konkursen av Vallgatan Art AB, en foto- och konsthandel som bedrevs i centrala Göteborg. 

– Det handlar om brister i redovisningen, säger åklagare Lars Palm vid Ekobrottsmyndigheten.

Yannick Tregaro förklarar det hela med okunskap från hans sida.

– Det är klart att det är tråkigt och svinjobbigt, säger Tregaro till GT.

Det var förra hösten som Yannick Tregaros bolag Vallgatan Art AB gick i konkurs. När konkursförvaltaren skulle gå igenom bolagets ekonomi visade det sig att någon årsredovisning inte fanns för åren 2016 och 2017.

Även andra bokföringshandlingar saknades i bolaget, enligt utredningen. 

– Det var ett vanligt konkursförfarande. Då granskar konkursförvaltaren alltid räkenskaperna. Sedan har de en laglig skyldighet att anmäla om allt inte står rätt till, säger Lars Palm vid Ekobrottsmyndigheten.

Detta gjordes. Och nu väcks alltså åtal mot friidrottsprofilen. 

Lars Palm beskriver det som ”inte så jättedramatiskt”.

Vallgatan Art AB drev handel med fotokonst och annan konst i minivaruhuset Vallgatan 12, i centrala Göteborg.

– Vi inredde konstavdelningen och köpte och sålde konst, säger Yannick Tregaro om verksamheten i förhör den 17 juni år.

”Jag vet att jag har det yttersta ansvaret men jag har inte med uppsåt gjort detta”, säger Yannick Tregaro.Foto: BILDBYRÅN

”Jag borde ha varit mer på”

I förhöret uppger Tregaro själv att hans bild var att en annan person skulle ansvara för bokföringen. 

Och att han litade på att denne gjorde det.

– Jag trodde att bokföring och årsredovisning för 2017 skulle bli klart.

På frågan om han följt upp bokförarens arbete som ansvarig för bolaget, svarar Yannick Tregaro:

– Nej det har jag inte gjort. Jag borde som sagt ha varit mer på (bokföraren). Jag har litat på (bokföraren) då jag själv inte har tillräcklig kunskap.

Bolagsverket hade skickat ut tre förseningsavgifter på totalt 20 000 kronor till bolaget för att årsredovisningen 2016 inte hade lämnats in och två förseningsavgifter om totalt 10 000 kronor för årsredovisningen 2017.

Men dessa förseningsavgifter säger Tregaro att han aldrig fått se. 

Tregaro har tidigare fällts för att inte lämnat in årsredovisningen år 2015 i ett annat bolag, Vallgrav 1997 AB. Detta var efter att Bert Karlsson blivit arg på Bolagsverket som jagat honom för försenade årsredovisningar och valde att anmäla tusentals bolag för samma sak.

Tregaro: ”Det är av okunskap”

Åklagaren säger att det nu blir upp till tingsrätten att avgöra om det som skett är gjort medvetet eller av oaktsamhet.

I förhör säger Yannick Tregaro att det handlar om okunskap.

– Jag vet att jag har det yttersta ansvaret men jag har inte med uppsåt gjort detta. Jag tycker att oaktsamhet låter fel då jag har gjort allt vad jag trodde jag var skyldig att göra. Det är av okunskap.

När GT når Yannick Tregaro säger han att han har agerat i ”god tro”.

– Problemet är att personen som hjälpt oss med redovisning och bokföring har fått allt underlag, men inte gjort klart allt när vi ville avsluta bolaget genom att skicka in en konkursansökan, säger han och fortsätter:

– När konkursförvaltaren skulle gå igenom bolaget fanns inte redovisningen klar – och det är ju lag på att man måste sköta det. Men allt underlag finns, så det är inget fusk i bolaget – det går att kontrollera. Men i och med att jag var ordförande i bolaget var jag ansvarig. Och även om jag trodde att det var gjort – nu är det för sent. Då är konkursförvaltaren tvungen att göra en anmälan.

”Jag har förlorat väldigt mycket pengar”, säger Yannick Tregaro.Foto: BILDBYRÅN

”Tråkigt och svinjobbigt”

Yannick Tregaro utvecklar:

– Det är klart att det är tråkigt och svinjobbigt. Jag har svarat och kan inte göra mer än att skicka in alla uppgifter som finns – och det har jag gjort. Men löpande bokföring och årsredovisningar måste göras och det har inte gjorts. Jag får helt enkelt se hur de vill döma detta.

– Det finns bevisning för att jag har trott att det här har varit gjort. Kvinnan som gjort årsredovisningen har sagt att hon skulle göra det – och det har jag tagit för givet att hon har gjort. Men när konkursförvaltaren ber om det så finns det inte. Så jag kan skylla på henne – men det spelar ingen roll eftersom jag är ansvarig. Jag kan inte göra mer än att bevisa att jag i god tro har trott att det har gjorts och att allt material är inlämnat. Det är klart att jag har ett ansvar att kontrollera att det skulle göras, men jag har inte gjort det i och med att jag trodde att hon gjorde det.

Är det något du ångrar i dag?

– Hela Vallgatan-grejen har varit jättejobbig. Jag har förlorat väldigt mycket pengar. Det är klart att jag ångrar mycket av det, men samtidigt har jag lärt mig mycket. Hade jag inte gjort den resan hade jag inte varit där jag är i dag. Jag är väldigt glad över att jag har hittat tillbaka till passionen med friidrotten och jag älskar att vara tränare. Jag försöker se det positivt, säger Yannick Tregaro.

Yannick Tregaro

Född: 26 mars 1978 i Göteborg. 

Bor: Göteborg. 

Gör: Friidrottstränare.

Karriär: Var lovande höjdhoppare och kom på tionde plats i junior-VM 1996. 

Sadlade om till tränare som 21-åring och har bland andra tränat Kajsa Bergqvist, Linus Thörnblad, Emma Green och Christian Olsson. 

Övrigt: Var gift med Emma Green mellan 2011 och 2014. 2011 berättade Tregaro att han var en av flera som utnyttjades sexuellt av friidrottstränaren Viljo Nousiainen, efter ett avslöjande i Patrik Sjöbergs och Markus Luttemans bok ”Det du inte såg”.