Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wulcan kan vinna prestigefyllda priset

GT:s Markus Wulcan är nominerad till Guldskölden 2020.Foto: HENRIK JANSSON
Pontus Wernbloom är tillbaka i IFK Göteborg – en nyhet som Wulcan avslöjade.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GT:s reporter Markus Wulcan, 40, är finalist i den prestigefyllda tävlingen Guldskölden. 

Nu gör han upp om titeln som Sveriges bästa lokalsportjournalist.

– Väldigt kul, säger Wulcan om nomineringen.

GT och SportExpressen har prickat in toppformen lagom till hösten.

I Guldskölden 2020 – en årlig tävling i sportjournalistik – har vi hela åtta finalplatser. Det är flest av samtliga mediehus. 

Svenska Fans läsare röstar varje år fram de journalister som de tycker varit bäst under året i olika kategorier. 

I kategorin ”Årets lokalsportjournalist” är Markus Wulcan, reporter och krönikör på GT, en av finalisterna. Som ensam journalist från Göteborgsområdet har han blivit framröstad av läsare och tittare till finalomgången av Guldskölden. 

– Det är kul att bara vara nominerad för det är väldigt hård konkurrens. Det finns många bra lokaljournalister där ute som inte ens är nominerade, så jag är väldigt tacksam över att ha blivit det. Samtidigt är det ett lagarbete och det är roligt att våra läsare uppskattar det jobb vi gör på GT, säger Lysekilssonen.

Tillsammans med fyra andra nominerade – Linda Hedenljung (Östersunds-Posten), David Iwung (Norrköpings Tidningar), Elena Lövholm (Nerikes Allehanda) och Oskar Månsson (Fotboll Sthlm) – gör han nu upp om den prestigefyllda titeln.

– Är man med i en tävling vill man vinna, den inställningen måste man ha. Men konkurrensen är som sagt hård. Linda Hedenljung har till exempel gjort ett jäkla jobb med Östersunds FK och verkligen varit en nagel i ögat på den klubben.

Pontus Wernbloom (till höger) anländer till Kamratgården tillsammans med stjärnadvokaten Carl Fhager för att skriva på för IFK Göteborg.Foto: MARKUS WULCAN
Pontus Wernbloom är tillbaka i IFK Göteborg – en nyhet som Wulcan avslöjade.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Trodde knappt på det själv”

Wulcan avslöjade nyligen att den förre landslagsmittfältaren Pontus Wernbloom återvänder till IFK Göteborg efter elva år utomlands.

GT:s reporter var på plats på Kamratgården när den 34-årige stjärnan anlände för att skriva på kontraktet.

– Det var väldigt stort. Det var knappt något snack om det här alls innan – i stort sett alla ansåg att det var helt uteslutet att han skulle komma hem. Det var faktiskt knappt att jag trodde på det själv när jag fick nys om det – inte förrän jag verkligen såg honom där på Kamratgården, säger Wulcan och fortsätter:

– Det är en av de största övergångarna till Blåvitt på jag vet inte hur många år, en riktig bomb och det är klart att det var kul att kunna dra loss den nyheten. Det känns generellt som att läsarna uppskattar den typen av snabbfotad bevakning. Jag tror att de gillar när man är på tå och de kan följa utvecklingen direkt på sajten och i sociala medier.

”Är ledande i Sverige”

I kategorin ”Årets sportjournalist” har SportExpressen hela tre av fem finalister: Daniel Kristoffersson, Thomas Wilbacher och Noa Bachner.

– Det är ett starkt bevis på att läsarna uppskattar det hårda jobb vi lägger ner 365 dagar om året, säger Expressens sportchef Pär Andersson.

Både Daniel Kristoffersson och Noa Bachner är även finalister i kategorin ”Årets reporter”, medan Thomas Wilbacher har en finalplats i ”Bäst på sociala medier”.

– Vår fotbollsjournalistik är ledande i Sverige men vi tar gärna emot synpunkter från alla er läsare på hur vi kan bli ännu bättre, säger Pär Andersson.

Dessutom är en text om polisens villkorstrappa, som Frida Sundkvist och Noa Bachner skrev, finalist i kategorin ”Årets sportjobb”.

Finalomröstningen pågår till och med söndag 6 september och hålls på Svenska Fans hemsida.

Här kan du se samtliga finalister i Guldskölden 2020 och rösta på din favorit.

Läs alla Wulcans krönikor här.

Här är alla nominerade från GT/Expressen

MARKUS WULCAN

Finalist i: Årets lokalsportjournalist

Baserad i Göteborg och ledande på nyheter om bland annat IFK Göteborg. När Pontus Wernbloom skrev på för Blåvitt nyligen var det Wulcan som hade nyheten först direkt från Kamratgården.

 

NOA BACHNER

Finalist i: Årets sportjournalist, Årets reporter, Årets sportjobb

Skriver krönikor och texter om all fotboll, gjorde bland annat en uppmärksammad intervju med Zlatan Ibrahimovic hösten 2019. Medverkar i podden Disco & Noa.

 

DANIEL KRISTOFFERSSON

Finalist i: Årets sportjournalist, Årets reporter

Ingen svensk fotbollsjournalist har fler egna nyheter än ”Disco”. Har de senaste åren haft monopol på stora fotbollsavslöjanden. Medverkar i podden Disco & Noa.

 

FRIDA SUNDKVIST

Finalist i: Årets sportjobb

Till vardags undersökande reporter i Expressens grävgrupp men gör gärna sportjobb när dyker upp intressanta ämnen. Skrev om polisens villkorstrappa ihop med Noa Bachner.

 

THOMAS WILBACHER

Finalist i: Årets sportjournalist, Bäst på sociala medier

Skriver krönikor om internationell fotboll för SportExpressen och driver framgångsrika podden Tutto Balutto ihop med Gusten Dahlin.

https://twitter.com/MarkusWulcan/status/1296691783439613952?s=20