Magnus Wislander i RIK-tröjan 1980.Magnus Wislander i RIK-tröjan 1980.
Magnus Wislander i RIK-tröjan 1980.
Sedan 2002 har han också jobbat som tränare i RIK. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅNSedan 2002 har han också jobbat som tränare i RIK. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
Sedan 2002 har han också jobbat som tränare i RIK. Foto: Marcus Ericsson / BILDBYRÅN
VETERAN. Magnus Wislander med SM-pokalen 2003. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅNVETERAN. Magnus Wislander med SM-pokalen 2003. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN
VETERAN. Magnus Wislander med SM-pokalen 2003. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN
Magnus Wislander, 52, röstades fram till världens bäste handbollsspelare på 1900-talet och finns såklart med i boken "Mesta mästarna".Magnus Wislander, 52, röstades fram till världens bäste handbollsspelare på 1900-talet och finns såklart med i boken "Mesta mästarna".
Magnus Wislander, 52, röstades fram till världens bäste handbollsspelare på 1900-talet och finns såklart med i boken "Mesta mästarna".

Wislander: "Tuffare träningar på 80-talet"

Publicerad

GÖTEBORG. Magnus Wislander, 52, röstades fram till världens bäste handbollsspelare på 1900-talet.

Självklart är han det största namnet även när RIK nu ger ut ”Mesta mästarna” – boken om klubbens hundraåriga historia.

Men det var inte givet att han skulle bli handbollsspelare en gång i tiden.

– Jag var inställd på att bli fotbollsspelare. Men ibland väljer man inte själv, säger Wislander.

RIK har i flera år börjat sina elitseriematcher klockan 19.16, siffrorna står för året då klubben startades.

Lagom till Bokmässan är boken med 100 år av klassisk handbollshistoria – framtagen av före detta GT-medarbetarna Kjell-Ove Andersson, Daniel Vandor och Tommy Holl samt före detta GP-medarbetarna Cege Berglund och Rebecca Hedin – färdig.

– Jag började i Tuve där jag växte upp och blev fostrad. Men nånstans tar man nästa steg. Och det blev i RIK, det var här jag kom in i finrummet. Det var i RIK jag fick chansen till resan jag har gjort, säger Magnus Wislander.

Är RIK klubben i ditt hjärta?

– Visst är den det. Men jag är lika stolt över att jag började i Tuve, en liten kvartersförening.

Petad ur stadslaget

Tonåringen från Hisingen, som med 384 landskamper spelat mest i blågult, började spela elithandboll av en tillfällighet.

– När jag var yngre spelade jag fotboll på varenda lediga minut. Handboll och några andra idrotter höll jag på med för att röra på mig och kul på annat sätt, berättar Wislander, som sedan 2004 varit antingen huvudtränare eller assisterande i RIK.

Men så blev han petad ur stadslaget i fotboll. Och fick i stället plats i handbollens stadslag.

I samma veva hörde RIK av sig, 1981 debuterade han som 17-åring i A-laget.

Och det ska svensk handboll tacka för.

– Jag har absolut aldrig ångrat mig. Jag fortsatte i flera år spela fotboll med Bjurslätt och när jag har varit trött på handboll har jag spelat fotboll. Men handbollen har sedan jag gick till RIK varit mitt förstaval, säger han.

Om en stor fotbollsmatch och en bra handbollsmatch krockar. Vad väljer du?

– Jag tittar absolut på handboll. Fotboll är astråkigt att se på. Jag ser naturligtvis landskamper och sådant, men handboll är mycket roligare än den ofta taktiskt tråkiga fotbollen.

 

RIK ger nu ut ”Mesta mästarna” – boken om klubbens hundraåriga historia.

Ett jubileum

Hela den pågående säsongen med RIK är ett jubileum. På hemmamatcherna uppmärksammas det. Evenemang planeras och det pratas ett RIK-sekel i många sammanhang.

– Just det här med hundra år har jag inte funderat så mycket på. Men det finns mycket traditioner här, RIK är ett namn som väcker vördnad. I klubben har funnits många duktiga idrottsmän, ett tag var ju även fotbollen stor, säger han.

Det har naturligtvis hänt mycket på 100 år. Men hur annorlunda är dagens RIK gentemot när du började för 35 år sedan?

– Det stora skiftet kom på 80-talet, då ändrades inriktningen på helheten. Hela idrotts-Sverige la om, allt blev mycket mer professionellt. Vi jobbar på ett liknande sätt nu som då, tycker jag.

Årets RIK-spelare säger att de aldrig har tränat så mycket. Tränade ni lika hårt?

– Ja, vi hade tuffare träningar på 80-talet. Jag påstår inte att de var bättre, men tuffare. Däremot är det kanske mer kvalitet i dag. I dag lyssnar man på kroppen och försöker köra mer fysiologiskt riktigt.

När dina spelare tränar så hårt att de nästan spyr, talar du om för dem att ni körde tuffare?

– Ja, det är sanningen. De är medvetna om det, haha.

"Spelat med de flesta"

Magnus Wislander, som debuterade i RIK 1981 och gjorde sin sista match i en tillfällig comeback som 47-åring 30 år senare, har spelat med massor av stjärnspelare i RIK.

Under en period kom de flesta bärande spelarna från den hundraårsjubilerande klubben.

Vem är den största profilen?

– Det är svårt att hålla undan Stig Santa från den positionen. Han var väldigt drivande, bestämde mycket och talade om hur han ville ha det. Jag spelade aldrig med Gösta Carlsson, men han var ju väldigt duktig på 70-talet. Och jag lärde mig mycket av Björn Jilsén. Jag har genom åren spelat med de flesta av de duktiga.

Om en ny historiebok skrivs till ett annat jubileum. Kan någon av dagens RIK-spelare ha ett kapitel då?

– En kille som Linus Arnesson har stora möjligheter att ta ledningen som den som gjort flest mål i klubbens historia. Och målvakten Tobias Thulin har förutsättningar att bli lika bra som Peter Gentzel.

Du är själv assisterande tränare bakom Jasmin Zuta. Inte så glassigt för en som valdes till världens bäste under 1900-talet.

– Jag har aldrig varit en prestigefylld människa. Jag är ingen ensamaktör, jag vill vara med där jag kan göra nytta. Och jag vill göra det som är roligt. Och jag har valt själv att fortsätta jobba på posten vid sidan av handbollen.

Men om en utländsk klubb hör av sig och vill ha dig som tränare?

– Då ska jag fundera på det. Jag har haft anbud, men det har inte passat. Det är inte lätt att rycka upp en familj. Men nu när barnen har flyttat hemifrån finns det andra möjligheter, så vi får se.

 

LÄS MER: Frändesjö om konflikten: "Som en skilsmässa"

Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag