Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wikensten gör sista matchen – någonsin

Jenny Wikensten drar på sig Sävehofs svartgula ställ en sista gång. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

I tjugo år har Jenny Wikensten dragit på sig Sävehofs svartgula ställ. På söndag springer hon ut till sin tionde raka SM-final - för sista gången i svartgult och för sista gången som handbollsspelare.

– Det är min sista handbollsmatch. Det känns lite speciellt men man hinner inte riktigt tänka på det. Jag tror mycket av de känslorna kommer att komma efteråt, säger Wikensten.

Från att Jenny Wikensten var sju år gammal har handboll varit en stor del av hennes vardag. I sommar fyller hon 27 och nu känner hon, trots att hon ännu är ung nog att fortsätta, att hon har gjort sitt på handbollsplan.

– Jag har spelat handboll sedan jag var sju och det här är min tionde raka SM-final, jag har fått spela Champions League och jag har fått vara med i landslaget så jag känner mig ganska nöjd med det jag har presterat, säger Wikensten.

Det har hunnit bli tio raka SM-finaler, varav åtta guld, och på söndag kan hon plocka hem sin nionde guldmedalj.

Men trots att hon har chansen att spela vidare och vinna ett tionde SM-guld nästa år, förutsatt att man slår Skuru på söndag, står hennes beslut fast.

– Nej, det bryr jag mig inte så jättemycket om. Jag är jätteglad för de finalerna jag har fått spela och för de gulden jag har fått vinna. Jag känner mig faktiskt klar nu, säger Wikensten.

Karriären kunde ha avslutats i förtid

Wikensten vet bättre än de flesta hur det känns att vinna och vad som krävs i en SM-final. En av finalerna rankar hon lite högre än de andra.

– Det var en väldigt speciell känsla första gången vi vann. Det var inte tänkt att jag skulle ta plats i a-laget så tidigt. Det blev så och det gick jättebra för mig det året som kröntes med att jag fick vara med och starta SM-finalen som vi dessutom vann. Jag tror att det var en eller två förlängningar också så den var speciell, säger Wikensten.

Efter det har det bara rullat på för Wikensten och Sävehof som vunnit guld efter guld men de stötte på ett tufft väghinder i form av Skövde i semifinalerna.

Sävehof hade det tufft och låg under med 2-0 i matcher innan de, med kniven mot strupen, vände på underläget och vann serien med 3-2.

Gjort sin sista match i Partillebohallen

Trodde du någon gång att det var kört för er?

– Det var lite så där, vi har redan spelat några finaler. Alla de tre sista matcherna har varit vinna- eller försvinna-matcher som har kunnat vara min sista handbollsmatch, säger Wikensten.

– Vi har varit pressade men nu när vi gått vinnande ur de matcherna så känns det som att det har varit väldigt givande.

– Den sista matchen var speciell eftersom att det blev den sista i Partillebohallen och var 1 800 personer på plats och klackar. Det var en jättefin avtackning så att vinna den matchen kändes väldigt roligt.

Vill inte fortsätta med handbollen i någon form

På söndag väntar en repris på fjolårets final mellan Skuru och Sävehof. Den matchen slutade med ett antiklimax för publiken när Sävehof vann med 38-20 i en ren uppvisning.

– Vi fick på en riktig fullträff. Visst kan man ha med sig det men spelare som var tongivande då spelar inte längre och det är en helt ny match som ska vinnas. Man kan inte luta sig tillbaka, då tror jag att vi får det jobbigt.

Finns det någon mättnadskänsla av att ha vunnit så många finaler?

– Att vinna finaler blir man inte mätt eller trött på. Det gör jag gärna igen.

Den nya vardagen kommer att bestå av heltidsjobbet som lärare vid Öjersjö Brunn och att träna. De fasta rutinerna är inget Wikensten kommer att sakna.

– Det kommer att bli skönt att inte ha så mycket tider efter jobbet att passa. Jag kommer att träna på egen hand men jag tror inte att det kommer att bli handboll som jag kommer att utöva. Det kommer att bli att gå ut och springa och alternativa träningsformer som jag inte har hunnit med nu, säger Wikensten.

Kommer du tillbaka till handbollen i någon form i framtiden?

– Nej, just nu känns det som att det kommer att bli skönt att inte vara uppbokad hela tiden. Jag har svårt att tro att jag kommer att bli tränare i framtiden.