Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-hjältens rädsla: Vågar inte åka hem till Sverige

Här är några av dagens största sportnyheter.
Trivs i USA. Stellan Bengtsson är numera pensionär, här med sitt barnbarn Avia.Foto: PRIVAT
Stellan Bengtsson med Alex Wu.Foto: PRIVAT
Foto: KAMERAREPORTAGE / IBL

Som 18-åring vann han sensationellt VM-guld i bordtennis.

– Det var tio år för tidigt. Jag hade svårt att vinna igen efter guldet, säger Stellan Bengtsson, 67.

För GT berättar legendaren om sin flygrädsla, att vara blind på vänster öga – och om sitt nya amerikanska liv.

Det har gått över 48 år sedan en okänd svensk tonåring svarade för tidernas sensation i bordtennis-VM.

Det spelade ingen roll om det stod en nordkorean, en kines eller en japan stod på motståndarsidan när den 167 centimeter lille och 60 kilo lätte svensken spelade. Han klarade av att hantera alla spelstilar.

– Jag hade ju precis ingen enkel väg fram till titeln. Jag slog den bäste kinesen och tre världsmästare, säger Stellan Bengtsson. Det var tufft hela vägen.

Det blev 21-17, 19-21, 21-13, 21-10 i finalen mot den japanske regerande världsmästaren Shigeo Itoh.

Mats Strandberg kommenterade matchen direkt i radion från läktaren.

– Matchen spelades på kvällen i Japan så det var mitt på dagen svensk tid. Jag refererat via en fast telefon. Det är en av de största svenska idrottsbragderna någonsin, säger Mats Strandberg. En större bragd än exempelvis Ingemar Johanssons VM-knock 1959.

Stellan Bengtsson i VM-finalen 1971 mot Shigeo Itoh från Japan.Foto: AP

Flyttade till USA

Stellan Bengtsson belönades med Svenska Dagbladets bragdmedalj.

– Det är mötets kortaste sammanträde någonsin. Det tog 30 sekunder för juryn att bestämma sig. Det var en klockren bragd, säger Mats Strandberg.

48 år efter guldet i Japan spelar Stellan Bengtsson fortfarande bordtennis.

– Jag tränar ungdomar fyra gånger i veckan. Jag, min fru Angie, en av mina söner och två andra grabbar. Vi har över 100 ungdomar i träning. Några är med i de amerikanska och kanadensiska ungdomslandslagen, säger Stellan Bengtsson.

Efter ett år som tränare i Qatar med vännen och världsmästaren Jörgen Persson, flyttade familjen Bengtsson till USA. 

– Vi har bott här i över 13 år nu. Det är min fru Angies hemstad. Vi trivs. Våra tre barn bor nära oss med sina familjer, säger Stellan Bengtsson.

Stellan Bengtsson och Jan-Ove Waldner.Foto: BILDBYRÅN

”Badar så ofta vi kan”

San Diego, vid den amerikanska soliga västkusten, har nästan tre miljoner invånare i storstadsregionen.

– Vi märker inte av storstadshetsen. Det är lugnt och skönt här. Och vi har nära till allt. 20 minuter till stranden, stan och träningshallen.

Familjen Bengtsson bor i ett radhus i stadsdelen Clairemonte. Det är bara fem kilometer till stranden Pacific Beach.

– Vi åker och badar och solar så ofta vi kan. Det är en skön avkoppling.

Stellan Bengtsson blir ständigt påmind om sitt livs största seger. Han är stolt att han blev Sveriges förste världsmästare i bordtennis. Men det finns också en baksida efter den sensationella segern.

– Jag var bara 18 år. Jag hade aldrig vunnit en seniortävling. Och så gick jag och vann VM i herrsingel. Det hade varit bättre för karriären om jag vunnit guldet tio år senare.

Varför då?

– Det var svårt att vinna som världsmästare. Jag hade en annan press på mig att lyckas. Det blev svårare att vinna.

Den unge svensken lyckades inte försvara sin VM-titel två år senare i jugoslaviska Sarajevo.

Blev kär i landslagsstjärnan

Stellan Bengtsson vann visserligen VM-guldet i lag tillsammans med Kjell ”Hammaren” Johansson, Anders Johansson, Bo Persson och Ingemar Wikström. Och dubbeln med Kjell Johansson.

Men han försvann tidigt i singel.

Men mitt under det brinnande mästerskapet blev också Stellan kär i den amerikanska landslagsstjärnan Angelita Rosal.

– Vi gifte oss 1985 och lever fortfarande tillsammans, säger Stellan Bengtsson. Angie och jag tränar ungdomarna i San Diego. Det blir mycket bordtennis.

Hur ser en vanlig dag ut för dig utanför träningshallen?

– Jag och Angie passar vårt yngsta av våra barnbarn måndag till fredag. Hon heter Aiva och är fyra år. Jag hänger också en del i skivaffärer, lyssnar på all musik. Mest gammeldags country, men även soul och rock. Jag gillar också att gå på konserter.

Hur ser du på din framtid?

– Mina barn och barnbarn bor här nära oss. Om inget särskilt händer så blir vi kvar i USA. Jag har inte varit hemma på över elva år. Och jag tror det kommer att dröja ett tag till.

Varför?

– Jag gillar inte att flyga, jag tänker fortfarande på min idol och kompis Hasse Alsér som dog i en flygolycka utanför Bromma 1977. Min flygrädsla stoppar mig helt enkelt från att åka till Sverige.

Stellan Bengtsson.Foto: SKÅNEREPORTAGE / IBL

Är blind på vänster öga

Du fyllde 67 år i somras, hur länge har du tänkt hålla på med bordtennis?

– Jag hade tänkt tagga ner, men det är svårt. Bordtennis är och har alltid varit ena stor del av mitt liv.

Hur mår du i dag?

– Bra, även om jag är blind på vänster öga. Min näthinna lossnade flera gånger men sattes på plats, men den hade blivit skadad. Synen blev gradvis mörkare och mörkare. Det började för sex år sedan. Nu är jag helt blind.

Hur känns det?

– Jag har acceptera det även om det är tungt. Jag kan fortfarande köra bil och för första gången är min backhand bättre än min forehand. Jag har inte lika bra splitvision längre.

Du öppnade vägen med ditt VM-guld och visade andra svenskar att det var möjligt för en svensk att bli mästare i bordtennis. Hur mycket tänker du på det i dag?

– Det händer, det kom ju en väldigt bra generation efter mig med spelare som Mikael Appelgren, Jörgen Persson, Jan-Ove Waldner och Erik Lindh. Det var både tufft och inspirerande för mig.

Appelgren: ”Var en av mina stora idoler”

På vilket sätt?

– Jag tvingades att träna hårdare för jag ville inte förlora mot de yngre killarna. Den hårda träningen gjorde att jag fick skador och tvingades lägga av. Waldner, Appelgren och Person hade en fantastisk form länge, men de hade ett smartare träningsupplägg än vad jag hade.

Mikael Appelgren, 58, som vann fem EM-guld i singel och fyra VM-guld i lag, minns hur det var att få spela och träna mot sin idol.

– Jag såg Stellans VM-seger på tv på söder i Stockholm. Det var fantastiskt. Han låg bakom det stora intresset för bordtennisen, säger Mikael Appelgren.

Hur var det att möta Stellan?

– Svårt och tufft. Han var så proffsig och hård under sina pass. Man kunde inte gå in och larva sig när man fick chansen. Jag fick stryk i början, men jag gav också Stellan pisk. Vi spelade tillsammans i landslaget 1978-1983. Stellan var en av mina stora idoler när jag var liten grabb, säger Mikael Appelgren.

Världsmästaren är från Slöinge

Namn: Stellan Bengtsson

Född: 26 juli 1952 i Slöinge.

Bor: San Diego, USA.

Familj: Gift med Angie, tvillingsönerna Samuel och Christopher, och dottern Suco Li. Tre barnbarn.

Yrke: Pensionär som tränar 100 ungdomar i bordtennis.

1971: Blev sensationellt Sveriges förste världsmästare i herrsingel i Japan.

Främsta meriter: VM-guld 1971 i Nagoya, Japan. VM-guld i dubbel med Kjell Johansson 1973 i Sarajevo. VM-guld i lag 1973 i Sarajevo. VM-brons i singel i Novi Sad 1981. EM-guld i singel 1972 i Rotterdam. Sju SM-guld 1972-1980.

LÄS MER: ”Otroligt hårt slag – både för mig och svensk pingis”