Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-hjälten tränare på Grunden Bois tjejhelg

Zlatan Ibrahimovic lämnade över Nr 10-stipendet till Grunden Bois Joakim Andersson och Johanna Ringström vid Fotbollsgalan förra året.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Många fotbollsspelande tjejer tränade i Prioritet Serneke Arena.Foto: FREDRIK AREMYR
Grunden Bois-målvakten Kristin Laxing tog en selfie med Göteborg FC:s landslagsspelare Elin Rubensson.Foto: FREDRIK AREMYR
Hilda Boman från Halmstads BK var med på Grunden Bois tjejhelg.Foto: STEFAN NILSSON
84 tjejer anmälde sig när Grunden Bois arrangerade tjejhelg.Foto: FREDRIK AREMYR
Förre Blåvitt-målvakten John Alvbåge var med och tränade målvakter under Grunden Bois tjejhelg.Foto: FREDRIK AREMYR
Göteborg FC:s landslagsspelare Elin Rubensson tränade med tjejerna på Grunden Bois helg för tjejer från hela Sverige.Foto: FREDRIK AREMYR
Elin Rubensson som tränare vid Grunden Bois tjejhelg.Foto: FREDRIK AREMYR
1 / 8

GÖTEBORG. I en del av arenan körde förre Blåvitt-målvakten John Alvbåge målvaktsträning.

I en annan del ledde Göteborg FC:s VM-hjälte Elin Rubensson en annan övning.

Ett 80-tal tjejer var med och tränade när Grunden Bois bjöd in till tjejcamp för tjejer med intellektuella funktionshinder.

– Det är jättekul att lära sig nya grejer och träffa andra tjejer som gillar fotboll, säger Hilda Boman, 18, en av fyra tjejer från Halmstads BK.

Grunden Bois har två tjejlag som spelar fotboll. Men de får oftast möta lag med killar och några tjejer eftersom det brukar vara svårt att hålla i gång de tjejlag som startas.

När klubben fick ta emot Nr 10-stipendiet på en miljon kronor av Zlatan Ibrahimovic på Fotbollsgalan förra året var det redan bestämt att pengar skulle satsas på att få fler tjejer att spela fotboll runt om i landet.

Allt är gratis

En del i detta är tjejcampen i Prioritet Serneke Arena den här helgen.

Ett 80-tal tjejer finns på plats. Tillsammans med ledare är det över hundra personer från Borlänge i norr till Malmö i söder som deltar i tjejcampen.

Allt är gratis, inklusive övernattning och mat i hotelldelen av arenan.

– Det är fantastiskt att vi har fått möjligheter att erbjuda detta. Förhoppningen är att tjejerna och deras ledare ska åka hem och dra i gång fler lag efter den här helgen, säger Grunden Bois klubbchef Thor Guttormsen.

”Vi är inte ensamma”

Det går inte att ta fel på den stora entusiasmen bland deltagarna.

– Det är kul att träna fotboll tillsammans, men det är också viktigt att träffa andra tjejer med funktionsnedsättning som gillar fotboll. Vi ser att vi inte är ensamma och att det finns många som förstår och accepterar att vi har olika förutsättningar, säger Hilda Boman, en av fyra från Halmstads BK.

Hennes tränare Kent Johansson följer träningen på plats och får egna idéer för framtiden.

– En sådan här träff skulle vi ha hemma i Halmstad för att få fler tjejer i Halland att börja spela fotboll, säger han.

VM-spelaren Elin Rubensson, som i fredags avslutade sin egen säsong med Göteborg FC, har som ambassadör för Nr 10-stipendiet varit med vid flera tidigare tillfällen hos Grunden Bois.

”Handlar bara om glädje”

När frågan kom om hon ville var med som tränare under helgens tjejcamp tvekade hon aldrig. Tillsammans med Karin Lundin, fram till säsongsslutet lagkompis i Göteborg FC, tränade hon passningar, mottagningar och annat med tjejerna.

– Det är en skön kontrast till min vanliga tillvaro som elitidrottare. Där handlar det alltid om att prestera på topp under press. Här handlar det bara om glädje, säger Rubensson.

Hon poängterar att det inte är en svår uppgift hon tagit på sig.

– Jag får väldigt mycket tillbaka. Det är jätteroligt att vara med, säger Elin, som efteråt fick skriva autografer och ställa upp på selfies.

Alvbåge – en erfaren Bois-profil

John Alvbåge, den förre IFK Göteborgs-målvakten som senast representerade Sirius i allsvenskan, är en erfaren Grunden Bois-profil.

Han dyker upp på klubbens träningar ibland, har exempelvis kört målvaktsskola vid några tillfällen.

Inte heller Alvbåge, som ännu inte har skrivit på för någon ny klubb, var svårövertalad när det skulle bli tjejcamp. Han tog med sig sonen Logan och körde målvaktsträning i två timmar.

– Det är alltid kul att vara med här. Här finns en sådan glädje, säger målvakten.