Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

VM-guldhjälten sökte efter försvunna Wilma

Här är ljusen tända för Wilma Andersson, 17. Minnesceremoni hölls i Uddevalla.
Wilma Andersson, 17, har konstaterats avliden.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Elias Fälth vann SM-guld med Frölunda 2016.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Elias Fälth, som i karriären vunnit bland annat VM-guld, har varit med i sökandet efter Wilma Andersson.Foto: STEFAN NILSSON

Engagemanget i sökandet efter Wilma Andersson har varit närmast gränslöst.

En av de tusentals som sökt efter 17-åringen är Elias Fälth, guldhjälte i såväl Tre Kronor som Frölunda HC.

– Mitt i detta oerhört mörka och tragiska har också mänsklighetens finaste sidor visat sig. De här veckorna har varit oerhört omtumlande, säger Elias Fälth.

En minnesceremoni för Wilma hölls i Uddevalla på lördagen.Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

38-åringen befinner sig i en brytpunkt i yrkeslivet. Efter en lång elitkarriär som kröntes av ett SM-guld med Frölunda, kan det nu vara slutspelat för Fälth.

– Jag har hållit i gång och tränat för att vara beredd om jag skulle få något bra erbjudande, men samtidigt går tankarna åt vad jag ska göra efter hockeyn, berättar Elias som också har ett VM-guld med Tre Kronor från 2013 på meritlistan.

Bor i Uddevalla

I väntan på ett nytt hockeybud bor han i Uddevalla. Sambon Sabina Falkirk är uppvuxen och har sin familj i stan. Familjen Fälth med barnen Julian 5 år och Ebba 10 månader har sedan länge ett fritidshus några mil norr om Uddevalla.

De senaste veckorna har Elias och Sabina i likhet med de många andra Uddevallabor varit oerhört engagerade i Wilma Anderssons öde.

– Jag var inte med de allra första dagarna, men så en dag när jag var i gymmet så kände jag bara hur fel det var. Att sitta där och köra bänkpress medan folk letade efter Wilma... 

– Sen dess har jag varit ute och letat med Missing people så mycket jag kunnat, i stort sett hela dagarna. Jag är ju vältränad och har kört ganska hårt, ibland i eländig terräng.

Uddevalla sörjer Wilma Andersson.Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Elias säger att den som inte kan sitt Uddevalla aldrig kan förstå hur mycket vatten som finns i form av hav, sjöar, åar...

– ...och träsk, herregud, jag vet inte hur många jag vadat i. Och alla berg man klättrat i.

”Kan inte fira jul”

– Mitt i det här sorgliga plockar man väl fram sin vinnarskalle, att inte ge upp.

Elias berättar om det engagemang och den gemenskap han känt i Uddevalla under Wilmas försvinnande.

– Det har varit fantastiskt att få vara en del i detta fina som människor plockat fram under dessa svåra omständigheter. Vi har pratat om det så mycket också när vi inte sökt, i familjen och med bekanta.

Elias Fälths hockeykarriär

1999-2002: Huddinge

2002-2005 Halmstad

2005-2007 Nybro

2007-2008 Borås

2008-2009 Västerås

2009-2010 Almtuna

2010-2012 Luleå

2012-2014 HV 71

2014-2016 Frölunda

2016-2018 Brynäs

Elias berättar att han någon dag innan polisen gick ut med informationen om att man gjort fyndet som bekräftar att Wilma är död stod vid spisen och lagade mat. Tankarna fanns hos Wilma och hennes anhöriga.

– Då sa jag till Sabina: Du, jag tror inte att jag kan fira jul om vi inte har hittat Wilma, det går bara inte. Det skulle inte kännas rätt.

En slags lättnad

Men i fredags gick polisen ut med informationen om fyndet. 

– Jag var ute och sökte då. Vi blev ombedda att avbryta direkt.

Vad kände du då?

– Ja, någon slags lättnad över att man hittat nåt som kan ge de anhöriga svar på vad som hänt och förhoppnings leda till att den skyldige får det straff han förtjänar.

– För även om man aldrig slutade hoppas helt så insåg man ju att chansen att hitta Wilma vid liv var obefintlig.

Elias förfasas över vad Wilma Andersson råkat ut för.

– Den eller de som är ansvariga för hennes död visar upp mänsklighetens sämsta sidor. Men mycket runt detta tragiska visar samtidigt upp mänsklighetens bästa sidor.

– Det är oerhört berörande på flera plan. 

TV: Polisen: Kroppsdel har hittats

I fredags meddelade polisen att ett avgörande fynd i form av en kroppsdel hittats, vilket gör att polisen nu är övertygade om att Wilma Andersson är död. Här är en sammanfattning av fallet.