Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM-deltagare måltavla för mystiska skotten

Flera skotthål hittades i mannens bil. Polisen utreder nu händelsen som ett misstänkt mordförsök. Foto: ROBERT BETZEHAG

Hans bostad och bil besköts med flera skott.

Mannen i 40-årsåldern – en tidigare framstående idrottare som tävlat i VM – har nu förhörts av polisen i en utredning om misstänkt mordförsök.

Polisen kartlägger hans tidigare kriminella liv där han bland annat legat i konflikt med en våldsbrottsling från Stockholmsområdet. 

Skottlossningen blev känd vid sjutiden på måndagsmorgonen.

Vid en tidpunkt som av polisen bedömdes till natten, eller tidiga morgonen, hade en bil samt en fastighet i Uddevalla blivit beskjutna. Vittnen saknades dock helt och inte en enda av grannarna i bostadsområdet hade hört av sig till polisen. 

”Inga personer har under natten hört av sig om någon misstänkt skottlossning i området”, skrev polisen i sin händelserapport.

– Det är mycket konstigt att vi inte fått ett enda larm, sa Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst, om den mystiska skottlossningen under tisdagen.

Såväl bilen som fastigheten, som inrymmer både ett företag och bostäder, hade dock ett flertal skottskador. Tomhylsor hittades och bilen togs in för teknisk undersökning. En utredning om misstänkt mordförsök inleddes. 

Den man som står registrerad på bilen, och som boende i den aktuella fastigheten, fanns dock inte på plats när polisen anlände.

Utreds av grova brott-enheten

”Ingen person anträffas på platsen”, rapporterade polisen.

Ärendet hanteras nu av polisens enhet för grova brott i Fyrbodal och dess chef, kommissarie Sten-Rune Timmersjö, uppgav för GT på tisdagen att mannen nu har förhörts. 

– Ja, han är hörd och så vidare men kan inte säga vad han sa i förhör.

Kommissarie Sten-Rune Timmersjö. Foto: JONATHAN BERNTSSON

Timmersjö vill inte kommentera huruvida det finns en hotbild mot mannen eller om han finns under polisens beskydd efter händelsen. 

– Det vill jag inte heller kommentera om han finns under vårt beskydd. Det pågår en förundersökning och det är förundersökningssekretess.

Polisen har tidigare uppgett att man inte känner till bakgrunden till händelsen. Klart är dock att den man som står registrerad på bilen och adressen har ett kriminellt förflutet som polisen nu utreder för eventuella kopplingar till skottlossningen.

Kriminellt förflutet

Den aktuella mannen i Uddevalla är i 40-årsåldern och har tidigare dömts för både vålds- och narkotikabrott. 

Han har sedan tidigare dokumenterade konflikter med minst två personer efter olika former av våldsdåd. Det gäller bland annat en konflikt med en kriminell man från Stockholmsområdet som dömts för ett stort antal fall av hot och våld. Mannen i Uddevalla dömdes för bara några månader sedan för ett våldsbrott riktat mot mannen från Stockholmsområdet. 

Sten-Rune Timmersjö på polisen vill inte kommentera detaljer men säger att man undersöker Uddevallamannens tidigare kriminella liv:

– Vi tittar på alla möjligheter där, säger Timmersjö.

Har tävlat i VM

Enligt ett yttrande från frivården har mannen återkommande återfallit i kriminalitet. Han har en bakgrund som företagare men har länge haft en ansträngd ekonomisk situation med stora skulder. 

För ett antal år sedan var han dock framstående inom en sportgren i Sverige. Han tävlade i VM och var känd som en av de bästa svenskarna på området. 

Polisens förundersökning om mordförsök fortsätter nu och bland annat har teknisk undersökning genomförts i fastigheten som beskjutits.