Pontus Kåmark har gått ner nio kilo på fem veckor – efter ett vad med Stefan Schwarz. Foto: PrivatPontus Kåmark har gått ner nio kilo på fem veckor – efter ett vad med Stefan Schwarz. Foto: Privat
Pontus Kåmark har gått ner nio kilo på fem veckor – efter ett vad med Stefan Schwarz. Foto: Privat
Kåmark på gymmet. Foto: PrivatKåmark på gymmet. Foto: Privat
Kåmark på gymmet. Foto: Privat
Pontus Kåmark i närkamp med Bebeto under VM 94. Foto: BILDBYRÅNPontus Kåmark i närkamp med Bebeto under VM 94. Foto: BILDBYRÅN
Pontus Kåmark i närkamp med Bebeto under VM 94. Foto: BILDBYRÅN
Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅNFoto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN
 Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

VM 94-hjältens resa – mot superkroppen

Publicerad

En otäck kollaps under OS i Rio blev en väckarklocka.

I en intervju med GT berättar Viasat-profilen Pontus Kåmark om vadet med Stefan Schwartz, när han segnade ihop utanför hotellet – och förvandlingen mot superkroppen.

– Jag har gått ner nio kilo på fem veckor, berättar han.

I höstas uppmärksammades Stefan Schwarz, 48, för sin osannolika förvandling mot en superkropp.

Här är nästa hjälte från det svenska VM 94-laget att gå in i hårdträning för att hitta formen: Viasat-profilen Pontus Kåmark, 48.

– Jag vill inte vara sämre än ”Svarre”, säger Kåmark när GT når honom.

Precis som Schwarz är det träningsprogrammet ”16 weeks of hell” som Pontus Kåmark följer. Ett träningsschema som, precis som det låter, består av 16 veckors stenhård träning med strikta kostrutiner.

https://www.instagram.com/p/Be0w0xUn-G-/?taken-by=pontuskaamarkoffical

LÄS MER: Schwarz nya drömkropp – gått ner 21 kilo

Uttalandet i Nyhetsmorgon: ”Kunde inte backa”

Och det var just gamla landslagskollegan som fick Kåmark att anta utmaningen.

– Han fick frågan i Nyhetsmorgon vem i vårt gamla gäng som skulle klara av samma utmaning – och då svarade han mig.. Då kunde jag ju inte backa, säger Kåmark som på fredag går in i vecka sex av träningsresan.

– Jag trodde inte att jag var fet innan men det inser jag nu när jag gått ner nio kilo och är tolv centimeter mindre runt midjan, säger han.

Det har gått fort?

– Den stora skillnaden är maten. Träningsmängden är inte så stor. Det är en powerwalk varje morgon före frukost och sedan ett gympass. Men nu får jag i mig mycket mindre kalorier. En vanlig middag består av 40 gram ris, 180 gram kyckling och lite sallad. Man behöver ju inte ens en tallrik, det räcker med en assiett, säger han.

https://www.instagram.com/p/BfI5Pj5HXaD/?taken-by=pontuskaamarkoffical

LÄS MER: Kåmarks dotter gör succé: ”Målet är VM-guld” 

”Käkar pommes frites och bearnaisesås”

Kåmark inledde ”16 weeks of hell” i början av januari och har under perioden varit flitig med att lägga upp bilder från sin vardag på sitt Instagramkonto.

– Det är en del i min taktik, att jag ska vara öppen med det och sätta press på mig själv. I stället för att gå ner i källaren och sätta sig på testcykeln är det bättre att folk ser allting man gör och inte fuskar, säger han.

Hur har den här pärsen varit?

– Det har faktiskt inte varit så mycket av en pärs, det har gått bra ändå. Det är mest när andra runtomkring sitter och käkar pommes frites och bearnaisesås som det är lite jobbigt. Men jag känner att jag mår så otroligt mycket bättre nu.

https://www.instagram.com/p/BdnGRKkg-VE/?taken-by=pontuskaamarkoffical

Kollapsade under OS: ”Otäckt”

Bortsett från vadet med Schwarz så var det också en annan faktor som spelade in i att Kåmark nu på allvar lagt fokus på träningen och kosten.

En otäck incident inträffade när han jobbade under OS i Rio de Janeiro, Brasilien, sommaren 2016.

– Jag kollapsade precis utanför hotellet. Jag segnade ihop så de fick bära in mig till receptionen. Det var lite otäckt.

Kåmark berättar att han efter hemkomsten från mästerskapen uppsökte läkare.

– Man blir ju lite orolig men de sa att det inte var några fel alls, inte mer än att det kan bli så med åldern. Det var ju inte så att jag var överviktig men kanske att det var en blandning tillsammans med stress, dålig mat och tidsomställning.

https://www.instagram.com/p/BeleyainTgI/?utm_source=ig_embed

LÄS MER: Kåmark är inte med i juryn: ”Har fattat fel”

”Skönt att känna sig vältränad”

I just den aspekten anser han att den tuffa kost- och träningsperioden har gett honom mycket.

– Tidigare kunde jag få svimkänsla när jag var ute och motionerade men nu har jag ingenting sådant. Jag mår betydligt bättre och det är skönt att kunna känna sig vältränad. Jag tränar en del med Frölundas veteraner och de tycker redan att jag ser mycket snabbare ut. Och det är klart, har man tio kilo mindre att bära på så blir det lite enklare, säger han.

Med tio veckor kvar av träningsperioden inser Kåmark att den tyngsta perioden är förbi.

– Det finns mycket som jag kommer att ta med mig från de här veckorna. Det är klart att det inte kommer gå att leva exakt så här sen, men det är i alla fall så att man tagit lärdomar, säger han.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag