VM 94-hjältens nya satsning

Kennet Andersson med hustrun Marie.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En av svensk fotbolls största fyller 50 år. 

I en intervju med GT ger Kennet Andersson sin syn på Blåvitt, Mästarnas Mästare, rekordjakten i längdhopp – och den nya satsningen på tränarkarriären. 

– Jag kanske blir nästnäste förbundskapten, säger han och skrattar. 

Kennet Andersson firar 2–0-målet mot Saudiarabien i VM 1994.
Foto: PETER WIDING

VM-hjälten från 1994 är halvvägs till 100 och firar med en helg i Stockholm. 

– Hela familjen ska gå och kolla på landskampen (Luxemburg). Det blir skitkul. Båda mina barn (Liam, 14, och Stella, snart 18) spelar fotboll och för två år sedan var vi på Milanoderbyt. Annars har vi inte varit på fotboll ihop alla fyra, förutom någon Blåvittmatch när barnen var små. 

Blir det ingen större fest med dina gamla fotbollskompisar? 

– Nej, det blir det inte. Jag flyr undan. Men det är okej, man kan ha en fest när man fyller 51 också. Jag tycker att det är roligt med fest och min fru fyller 50 nästa år. Det går nya tåg. 

Hur känns det att fylla 50? 

– Jag har inte tänkt på det så mycket, men det känns bra. Jag har missat både 30-årskriser och 40-årskriser och har ingen 50-årskris heller. Men det kanske kommer vid 52. 

Vill slå svenskt rekord i längdhopp 

Kennet Andersson beskriver annars 2017 som "ett riktigt jävla skitår". I februari ställde han – kanske aningen överraskande – upp i veteran-SM i friidrott. Det började lysande med ett guld i längdhopp i klass M50. Sedan fortsatte det med guld i höjdhopp och 60 meter häck. Dessutom knep han silvret på 60 meter, men sedan tog det bokstavligen tvärstopp. På 200-metersloppet drog han av hälsenan

– Så det har ju mest varit rehab i år. Men nu är jag  på väg tillbaka till friidrottsarenorna. 

Har du gjort många tåhävningar?  

– Det kan du skriva upp! Först fick man börja vicka på tårna, sedan var det tåhävningar tills ögonen blödde. Senor är det värsta du kan göra illa, det tar så lång tid innan det läker. Man kan inte skynda på det. Och 85 procent av alla hälsenerupturer sker på män i min ålder. Min sena sa "tack för den här tiden, nu behöver jag lagas". 

Den gamle anfallaren har målsättningen klar: det är svenskt rekord i länghopp för 50-åringar som gäller till vintern. Det nuvarande rekordet ligger på 5.96. 

– Jag hoppade 5.68 i februari, så det är ingen lätt uppgift. Men min tanke är att jag ska klara det. Man måste ha lite nya mål i livet och ha roligt. 

Mästarnas Mästare 

Vad gör du annars på dagarna? 

– Det är spridda skurar. Jag är delägare i lite olika konstellationer och har en del styrelseuppdrag. Plus någon föreläsning ibland. Sedan lägger jag mycket tid på Älvsborgs FF också där mina barn sitter. Älvsborg med ä (breddförening i västra Göteborg). Sedan är jag med i styrelsen i Gatans Lag också. Det är häftigt hur man kan använda fotbollen på bästa sätt. 

Kennet Andersson är med i den tionde upplagan av SVT:s succéprogram Mästarnas Mästare. Han har varit med förut, men nu är det lagtävling som gäller. Programmet spelades in i Grekland. 

– Det var på vippen att jag inte hängde med. Först sa jag blankt nej på grund av hälsenan, men när jag fick veta att skaderisken inte ökade tackade jag ja. 

Tillsammans med lagkompisarna Magnus Wislander och Jesper Blomqvist i bollaget mötte de skidlaget med Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg, och simlaget med Louise Karlsson, Emma Igelström och Anna Lindberg. 

– Ett skönt gäng. Den stora vinsten var att jag höll. Det var för jävla kul, roligare än förra gången eftersom det var lag nu. 

"Blåsigt i Blåvitt" 

Andersson följer sitt gamla lag IFK Göteborg med stort intresse. En klubb som kämpar med svag ekonomi och lika svaga resultat. 

– Det är ungefär som vädret just nu... blåsigt. Men det ska det väl vara, det tyder på att intresse och engagemang finns. Man verkar ha fattat grejen och försöker styra upp skutan. Det gäller att vara uthållig. Vi... eller vi och vi, man behöver bygga om från grunden. Jag är redo för några hundår. 

I nio år har han varit tränare i Älvsborgs FF för dotterns lag och nu även sonens. Men planen är att växla upp. En CBA-utbildning för gamla elitspelare är påbörjad och avslutas nästa höst. 

– Det känns bra att få ut mer av min erfarenhet, så att man får lite struktur och ett bra arbetssätt att jobba på. En utbildning är alltid intressant. Vad händer med en själv? Jag kanske aldrig någonsin vill träna ett lag, eller så får jag blodad tand och kanske får ta lite mer plats igen efter alla år med barnen. 

Funderar du på att bli elittränare? 

– Helt omöjligt är det inte, någonstans kittlar tanken att kanske träna ett lag som är riktigt motiverat. 


Kennet Andersson

Född: 6 oktober 1967 i Eskilstuna 

Bor: Göteborg 

Familj: Hustrun Marie, 49, och barnen Stella, snart 18, och Liam, 14. 

Seniorklubbar: IFK Eskilstuna, IFK Göteborg, Mechelen, IFK Norrköping, Lille, Caen, Bari, Bologna, Lazio, Fenerbahce, Gårda BK. 

Landskamper/mål: 83/31 

Främsta merit: VM-brons 1994. Gjorde fem mål i turneringen.