Villa skickar ut Sandviken – klart för SM-final mot AIK

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Det blir Villa-Lidköping som får möta AIK i den uppskjutna bandyfinalen. 

Jesper Eriksson blev västgötarnas hjälte när Sandviken slogs ut i SM-semin.

Matchklockan hade tickat fram till 85 minuter när Jesper Eriksson dunkade in 2–1-målet i krysset bakom Sandvikens målvakt Joel Othén. Sandviken jagade sedan förgäves en kvittering som hade kunnat hålla liv i semifinalfajten ett tag till.

Nu vann i stället Villa med totalt 3–1 i matcher – och får möta AIK i SM-finalen i Uppsala på påskafton.

– Perfekt för bandyn att vi möts, säger Eriksson till Sportbladet Play.

Känsliga värvningar

 Då syftar han till att det är bäddat för en riktigt het finalmatch, eftersom de tidigare Villaikonerna Johan Esplund och Daniel Andersson satte känslorna i svall hos många när de inför den här säsongen kritade på var sitt kontrakt med AIK. Och som före detta hammarbyare är också Jesper Eriksson extra sugen på att få slå ”Gnaget” i en SM-final.

Den fjärde kvartsfinalen spelades i Söderhamn, eftersom arenan i Sandviken var upptagen, och det var Villa som kopplade greppet när ex-Saikaren Erik Säfström skickade in 1–0 från snäv vinkel i 20:e minuten. Det krävdes en straff för att Sandviken skulle kvittera, genom Hannes Edlund i mitten av andra halvlek.

Men sedan kom Jesper Erikssons fullträff som gör att elitseriens etta och tvåa ställs mot varandra i kampen om guldet. Seriesegraren Villa har tidigare under säsongen vunnit båda mötena mot uppstickaren AIK, 5–3 hemma och 7–2 borta.

Semifinalserien mellan Villa och Sandviken har varit utdragen. Sandviken tvingades först lämna walkover till match 3 på grund av coronasmitta och när smittan sedan började härja rejält även i Villa inför match 4 valde man att pausa matchserien – för att senare återuppta den vid ställningen 1–1.

”Varit tufft”

I söndagens omstart var Villa klart starkast och vann med 9–2. Efterspelet bjöd på en del munhuggande när Saiks lagkapten Daniel Berlin menade att matchen inte borde ha spelats, och beskyllde Villa för att ha varit pådrivande för att semifinalspelet skulle återupptas.

Nu var tongångarna inte lika heta efter slutsignalen. Men Jesper Eriksson, själv en av de första i Villa som smittades av covid-19, konstaterade att det var bra att slippa spela en femte semifinal inför finalen.

– Det har varit tufft, framför allt med återhämtningen, säger han till Sportbladet Play.

– Nu har vi onsdag, torsdag, fredag att försöka vila och ladda på.