Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Vill spela i ett lag som är konkurrenskraftigt"

Tobias Hysén och IFK Göteborg har luft under vingarna. Foto: ADAM IHSE/TT

Tobias Hysén, 35, och IFK Göteborg är i bra form inför söndagens möte med Elfsborg.

GT tog ett snack med anfallaren om harmoni, turbulens och framtid. 

– När man gör två mål i en match känns det som att man kan spela i fem år till, säger han.

IFK Göteborg har blandat och gett den här säsongen. Senast blev den en övertygande 4-0-seger mot Gif Sundsvall borta efter en uppvisning i effektivitet. Anfallsveteranen Tobias Hysén gjorde två mål och dubblade därmed sin målskörd. 

Kan den segern vara någon form av vändpunkt? 

– Det kan man inte säga förrän efter ett par veckor. Skulle vi förlora mot Elfsborg är det inte det. Skulle vi vinna fyra matcher i rad kan det mycket väl vara så. Det var som att vi fick betalt för chanser som vi skapat innan. Eller fick… vi tog tillbaka det. Klart att det är bra för självförtroendet. 

Elfsborgs säsongsinledning är jämförbar med IFK Göteborgs, både resultatmässigt och när det gäller interna stridigheter. I Blåvitt har sportchefen Mats Gren fått kritik av spelarna, i Boråslaget är det tränaren Magnus Haglund som spelarna inte varit nöjda med. 

Hysén: "Kan lätt bli överdrivet"

– De har haft lite strul i klubben, vad man kunnat läsa sig till. Sedan vet man aldrig, sådant där blir lätt överdrivet. Men nu har de knutit nävarna och försökt köra bara och har två raka segrar. De kommer att bli farliga. De är bra framåt och lite sämre bakåt. Vi ska utnyttja att de är lite skakiga bakåt, säger Tobias Hysén. 

IFK Göteborg har inte förlorat mot Elfsborg på hemmaplan sedan 2003 då Lasse Nilsson avgjorde. 

– Det var ett tag sedan, men det är väl lika länge sedan vi vann i Borås. Statistik är ju sådant som har hänt, det såg man inte minst mot Häcken senast (Blåvitts första derbyförlust sedan 2011). Men det är klart att vi ska utnyttja att vi är starka hemma, och det är vi ju av tradition, inte bara mot Elfsborg. 

Förutom Patrik Karlsson Lagemyr och Benjamin Zalo så är IFK Göteborg skadefritt. På lördagen tränade laget lätt och glatt i solskenet på Kamratgården. 

– Harmonin har varit bra hela tiden tycker jag. Utåt sett kanske det blir en tystare och lite kortare hållning när det blåser lite, men internt har vi alltid haft en bra stämning. Vi är många som trivs ihop. Vissa perioder under en säsong har du vissa upp-och-ner-perioder gentemot media och fans och även spelmässigt, men internt i gruppen är det ofta ganska lika. Det är där man får sin trygghet och kan fortsätta att vara sig själv eller vad man ska säga, säger Tobias Hysén. 

35-åringen betonar vikten av sammanhållning och berättar att stämningen i truppen har varit bra ända sedan han stämplade in Kamratgården 2007. 

– Det är först när man har det så som det går att vända på negativa trender. Man måste stå enade när det är lite jobbigt. Och det har aldrig varit ett problem, utan problemen har kommit utifrån kan man säga. När det blir skriverier eller påtryckningar från fans blir man enad som grupp. Det är först när det blir tvärtom som man har riktiga problem. 

"Då känner man att man lika gärna kan lägga av"

När Tobias Hysén flyttade hem från Kina inför säsongen 2016 skrev han på ett 2+1-årskontrakt. Senast 1 september måste parterna ha bestämt sig för om det ska bli någon fortsättning nästa år. 

– Jag tar för givet att det blir en dialog innan dess, men jag har ingen brådska med det. Och sedan vad man känner... det går fram och tillbaka. Spelar du tre matcher utan att göra mål känner man att man lika gärna kan lägga av. Sedan gör man två mål i en match och då känns det som att man kan spela fem år till. Man får fatta ett beslut i ett medelläge, haha. 

Men du är väl sugen på att spela ett år till? 

– Ja, just i dag. Men den där känslan går som sagt upp och ner. Det har också mycket att göra med vad som händer runtomkring också. Det är inte lika kul att komma upp hit om elva spelare försvinner till nästa år. 

IFK Göteborg har en besvärlig situation med många utgående kontrakt. Hela ledarteamet och elva spelare (inklusive lånen Mix Diskerud och Henrik Björdal) saknar avtal nästa säsong. 

– Jag vill spela i ett lag som är konkurrenskraftigt och försvinner åtta man från startelvan blir det jävligt svårt att vara det. Men som sagt, jag har ingen brådska utan sitter ner lugnt och stilla så får vi se vad som händer. Först och främst ska vi se till att göra bra resultat före uppehållet, säger Hysén. 

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.