Ferroviário de Maputo har kommit hela vägen från Moçambique för att tävla i klassen för flickor 16 i Gothia Cup. Foto: Tommy Holl
Ferroviário de Maputo har kommit hela vägen från Moçambique för att tävla i klassen för flickor 16 i Gothia Cup. Foto: Tommy Holl

Vill förändra normer med hjälp av fotbollen

Publicerad

Ferroviário de Maputo har kommit hela vägen från Moçambique för att tävla i klassen för flickor 16 i Gothia Cup.

Laget är dock bara en del av organisationen Futebol dá força, som strävar efter att genom fotbollen utbilda och stärka unga tjejer.

– Det är otroligt stort för dem att vara här. En "once in a lifetime"-upplevelse för många, säger grundaren och vd:n Cecilia Andrén Nyström.

Organisationen Futebol dá força finns i dag i Sverige, Finland, Zambia och Moçambique. Man har som mål att stärka unga tjejer – och med fotbollen som plattform utbilda både spelare och publik inom olika ämnen.

Varje vecka har man 8 000 aktiva medlemmar och 400 ledare som arbetar idéelt. I Moçambique har organisationen 4 616 registrerade tjejer som varje vecka deltar i ett seriespel som heter Mutola Cup – namngivet efter landets idrottsstjärna Maria Mutola.

Vinnaren i varje provins går sedan vidare till ett distriktsmästerskap. Slutligen korar man ett nationellt segrarlag – som då får åka till Gothia Cup.

"Bör vara så naturligt"

Det här är andra året i rad som Futebol dá força representeras av ett tjejlag från Moçambique.

– Vi vill, med fotbollen som plattform, förändra attityder, strukturer och normer som hindrar unga tjejer. Egentligen ska organisationen inte behöva finnas – det vi arbetar för bör vara så naturligt, men det är det ju inte, säger Cecilia Andrén Nyström, 23, grundare och vd för Futebol dá força.

Tillsammans med 21 andra heltidsanställda jobbar hon för att unga tjejers självförtroende och självkänsla ska stå i fokus. Man vill på ett aktivt och konstruktivt sätt utveckla unga ledare så att de kan nå sin fulla potential – även utanför fotbollsplanen.

– Jag brinner något oerhört för det här – och det är fantastiskt att se hur organisationen utvecklats under de senaste åren. Från början var det bara ett projekt, menar Andrén Nyström.

"Varit överväldigande"

Ferroviário de Maputo tävlar i klassen för flickor 16 och representerade hemlandet Moçambique på invigningen av Gothia Cup på Nya Ullevi.

Andrén Nyström berättar att målet med lagets medverkan i turneringen huvudsakligen är den nya upplevelsen, få träffa lag från andra länder och kulturer – och att skapa en bild av att livet inte är utstakat för dig.

Det går att nå sina drömmar.

– Det har varit överväldigande för en del. Det blir väldigt många intryck för tjejerna under de två veckorna vi är i Sverige, säger den 23-åriga grundaren.

Laget kommer från huvudstaden Maputo. Den materiella levnadsstandarden i det afrikanska hemlandet varierar för de 17 tjejer som åkt med till Gothia Cup.

En del av laget tillhör Moçambiques medelklass, men det finns även de som har det betydligt sämre.

Flera grät

– Jag kan nog tala för tjejerna när jag säger att det är otroligt stort för dem att vara här. En "once in a lifetime"-upplevelse för många, helt klart. Flera har sagt att om de inte hade fått den här möjligheten så hade de säkert aldrig fått se Europa, berättar Andrén Nyström.

Mot Piteå på Slottsskogsvallen blev det förlust med 1-0 – och laget missade därmed chansen att nå A-slutspelet.

Efter matchen var det flera som grät.

– De kände att de hade skämt ut sig, de ville visa att de egentligen kan bättre. Samtidigt är deras kroppar trötta och slitna. Vanligtvis spelar vi inte så här många matcher under så här kort tid, säger Andrén Nyström.

Arbetet med att påverka unga tjejers möjligheter går vidare för Futebol dá força – även efter Gothia Cup.

– Vårt mål är så otroligt brett – men vi har i alla fall kommit en bra bit på vägen.

Niclas Norlindh
Niclas Norlindh

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag