Vibe: "Klart jag vill spela i en bättre liga"

Vibe leder just nu den allsvenska skytteligan på 12 mål - och är med det effektivast i allsvenskan där han gör mål var 67:e minut.
Foto: Lennart Rehnman
Lasse Vibe hyllas av lagkamraterna.Mikael Stahre, 39, tränare:"Lasse Vibe är uppenbarligen inne i en riktigt bra zon för tillfället".
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
Marcus Sandberg, 23, målvakt:"Han har ett hyfsat flyt just nu. Det är jätteviktigt för oss. Innan har vi haft Tobbe Hysén, men nu har vi återigen en pålitlig målskytt i laget".
Foto: Carl Sandin
Gustav Engvall, 18, anfallare:"Vad ska man säga? Han är verkligen inne i zonen. Det är en fantastisk kille, både utanför och på planen. Han höjer mig ett snäpp också".
Foto: Ludvig Thunman
Joel Allansson, 21, mittfältare:"Vibe är i superform och det är tur att han är det. Det är väldigt skönt att ha den typen av spelare i sitt lag. Han får nästan in allting nu".
Foto: Carl Sandin / Bildbyrån
Adam Johansson, 31, back:"Han är grym - helt fantastisk. Han gör ju mål på allt just nu, det är bara att ge honom bollen så sitter den".
Foto: Petter Arvidson

GÖTEBORG. Allsvenskans hetaste spelare är en dansk 27-åring.

Lasse Vibe är målsprutan som ska ta IFK Göteborg tillbaka till toppen och skjuta klubben vidare ut i Europa.

Bakom succén i Sverige står en mental förvandling - och en ny rutin.

– Jag tar 20 bollar, ställer mig en meter framför mål- linjen och petar in dem, berättar Vibe i en stor intervju med GT-sporten.

Det är dagen efter Lasse Vibes perfekta hattrick mot Mjällby, där han gjorde ett mål med högerfoten, ett med vänstern och ett med huvudet - inom loppet av en kvart.

Samtidigt som IFK:s skyttekung gör sig redo för att fotograferas vid det ena målet på Kamratgårdens gräsmatta skickar lagkamraten Philip Haglund en gliring:

– 20 miljoner, ropar han.

Lasse Vibe skrattar.

– Han hade sett det i en tidning, att det var så mycket jag kostade. Det var det första han sa i morse: "Lasse, kom hit - jag vill värva dig!" Han sa att han hade 20 miljoner hemma. "Okej, då får du gå upp till Mats Gren (sportchefen) och prata med honom. Ni får lösa det", svarade jag.

Dansken, som är i sitt livs form och öser in mål för IFK Göteborg, är avslappnad och på gott humör.

I takt med att målen har kommit - Vibe har gjort tolv mål på elva matcher i allsvenskan och toppar skytteligan - har diskussionen om utlandet tagit fart.

– Så är det alltid, konstaterar han.

– Ja, det är ganska naturligt när man spelar i en "utvecklingsliga". Då får man svara på de här frågorna. Och ja, jag är ganska trött på att få frågorna, men jag vet ju samtidigt hur det fungerar när det går bra.

Hypotetiskt att spekulera

– Men det händer ingenting förrän någon lägger upp pengarna på bordet. Det blir bara hypotetiskt att spekulera. Oavsett hur mycket du och jag sitter och pratar om det så kommer det inte att hända något förrän någon vill agera. Jag har en agent som sköter den delen.

Samtidigt sticker inte Vibe under stolen med att han vill vidare. Men då ska allt kännas rätt.

– Det är klart att jag skulle vilja spela i en bättre liga. Det är nog ingen i fotbollen som inte vill det. Däremot känner jag: ska jag åka någonstans ska jag se till att det blir om inte lika bra som här, så i alla fall bra. Att det är något som går att leva med.

– Jag har liksom inte bestämt att jag måste spela kvar eller att jag måste lämna inom ett år.

Du känner ingen brådska att lämna nu i sommar?

– Nej, det känns som att jag precis har kommit in i laget på ett bra sätt. Jag hade kunnat vara här i tre år och inte känna att det är någon brådska. Allt handlar om hur man trivs och jag trivs jättebra med alla bitar i Göteborg.

Med Europaspelet inräknat har Vibe gjort nio mål på de fem senaste matcherna. Lyftet tackar han delvis sin mentala rådgivare Johan Örtendahl för.

– Förra hösten kände jag att det fanns några procent kvar att hämta ut. Det var inte så att jag var dålig eller att klubben var missnöjd med mig. Men jag kände att jag kanske fick ut 80-90 procent av min kapacitet. Jag var inte nöjd eftersom jag vet vad jag kan när jag är som bäst. Därför pratade vi mycket om vad jag kunde göra annorlunda.

Kände du att det hjälpte?

– Ja, det gjorde det verkligen. Framför allt för självförtroendet. Mycket handlade om att nöta avslut, träna på att göra mål. Det har jag gjort mycket.

"Det kan vara för enkelt"

– Men ibland när man tränar känner man att det är för enkelt. "Jag står för nära målet - jag kommer ju göra mål varenda gång." Men då sa han faktiskt till mig: "Ta 20 bollar, stå en meter framför mållinjen och peta bara in dem. Gör det efter varje träning så har du gjort 20 mål varje gång."

De positiva målbilderna stärkte Vibes självförtroende.

– Det blir en mental grej, du minns det positiva. När du kommer hem tänker du inte på lägena du missade på själva träningen. "Vad fan, jag gjorde ju 20 mål!" Jag fortsätter att träffa Johan, inte specifikt varje månad eller varje vecka utan när jag känner att jag behöver det, säger han.

Har du någon mer förklaring till att det går så bra just nu?

– Det känns som att vi är ett mer komplett lag. Vi kan spela på flera olika sätt och alla har lärt sig hur lagkamraterna springer och tänker.

Hur ser du på uppståndelsen de senaste dagarna, med publikens hyllningar?

– Det känns lite overkligt. Visst, det går upp och ner i fotboll, men nu känns det som att jag är på toppen. Men Göteborg är jävligt kallt på vintern. Jag vet hur det är där nere också och det gäller att behålla fokus.

Vibe berättar om hur tankarna gick när han var lårskadad och IFK hade problem med målskyttet.

– Jag tänkte: Okej, det har gått lite tungt för laget, jag är skadad - men en måndag i juli kommer jag sitta på Kamratgården och alla kommer att tycka att man är världsbäst. Det är så man ska försöka tänka. Förr eller senare kommer man in i det där flowet.

Så hyllas Vibe av sina lagkamrater i Göteborg

Marcus Sandberg, 23, målvakt:

- Han har ett hyfsat flyt just nu. Det är jätteviktigt för oss. Innan har vi haft Tobbe Hysén, men nu har vi återigen en pålitlig målskytt i laget.

Adam Johansson, 31, back:

- Han är grym - helt fantastisk. Han gör ju mål på allt just nu, det är bara att ge honom bollen så sitter den.

Joel Allansson, 21, mittfältare:

- Vibe är i superform och det är tur att han är det. Det är väldigt skönt att ha den typen av spelare i sitt lag. Han får nästan in allting nu.

Gustav Engvall, 18, anfallare:

- Vad ska man säga? Han är verkligen inne i zonen. Det är en fantastisk kille, både utanför och på planen. Han höjer mig ett snäpp också.

Mikael Stahre, 39, tränare:

- Lasse Vibe är uppenbarligen inne i en riktigt bra zon för tillfället.

FAKTA

DE EFFEKTIVASTE MÅLSKYTTARNA I ALLSVENSKAN 2014

Spelare - Matcher - Mål - Minut/mål

1 Lasse Vibe, IFK Göteborg 11 - 12 - 67

2 Emir Kujovic, Norrköping 5 - 3 - 85

3 Moestafa El Kabir, Häcken 10 - 7 - 91

4 Alhaji Kamara, Norrköping 13 - 7 - 106

5 Carlos Strandberg, Häcken 10 - 4 - 106

6 Guillermo Molins, Malmö 11 - 8 - 113

7 Erton Fejzullahu, Djurgården 12 - 8 - 119

8 Eero Markkanen, AIK 14 - 6 - 127

9 Måns Söderqvist, Kalmar 15 - 9 - 132

10 David Accam, Helsingborg 12 - 8 - 132

EUROPEISKA SKYTTEKUNGAR SÄSONGEN 2013/14

1 Ronaldo, Real Madrid 30 - 31 - 82

2 Leo Messi, Barcelona 31 - 28 - 89

3 Luis Suarez, Liverpool 33 - 31 - 96

4 Zlatan Ibrahimovic 33 - 26 - 110

Källa: SVT