"Vi ska lita på det
vi har tränat på"

Med hemmapubliken i Scandinavium i ryggen hoppas Frölunda ta sin andra raka hemmaseger mot Luleå och koppla greppet om en SM-final- biljett. Efter 4–2 till Luleå – i Luleå – senast är ställningen i semifinalserien 1–1 i bäst av sju matcher.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Roger Rönnberg vill ha bättre dialog mellan spelarna i kväll.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

GÖTEBORG. Energidepåerna är fyllda och måndagens förlust är lagd på minnenas skrothög.

Frölunda ska vara lugnare och kallare för återigen ta ledningen i semifinalserien mot Luleå.

– Vi ska lita på det vi har tränat på, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg, 44, inför kvällens möte i Scandinavium.

Den norrländske Göteborgscoachen var inte helt nöjd med prestationen uppe i sin gamla hemstad på måndagskvällen.

Roger Rönnberg pratade då om dåligt passningsspel och förlorade spelvändningar.

– Luleå hade gjort en justering i sitt försvarsspel, precis som vi var beredda på. Men vi lyckades inte anpassa oss till den, säger Rönnberg.

Han pratar speciellt om den andra perioden och förklarar att de blev frustrerade efter att de inte fått utdelning i ett fyraminuters powerplay.

– Jag tycker vi tappar vårt spel och stressar väldigt mycket. Antingen tar vi för lång tid på oss eller så stressar vi bort våra målchanser.

Hur motarbetar ni sådant när det händer?

– Vi pratade om det redan under matchen, att killarna måste ha en lugnare dialog sinsemellan för att behålla strukturen och tron på det man ska göra. Man måste vara lugnare och kallare, och inte kämpa för mycket i powerplay, säger Rönnberg.

Hettade till

Frölundatränaren behöver inte alltid säga så mycket när spelet inte klaffar. Det mesta sköter spelarna själva.

– Det är klart att vi coacher hjälper till, men vi har haft samma grundtänk sedan dag ett i augusti. Det gäller att vara trygg i det så att man inte hittar på massa andra saker bara för att det inte funkar den första gången. Men spelarna sköter själva den kommunikationen när det händer.

De två inledande matcherna har varit relativt fria från fula knep och grisigt spel. Men på uppvärmningen före matchen i måndags hettade det till ordentligt när flera spelare från båda lagen drabbade samman längs mittlinjen.

Och även om Göteborgslaget också var delaktiga i buset är Roger Rönnberg tydlig med att sådana saker inte hör hemma i högsta serien.

– Jag tycker det är dålig respekt och disciplin mot sporten och ligan och det andra laget. Är det så att mina spelare startar sånt vill jag inte stå bakom det. Jag tycker att när man blåser igång spelet ska det vara hårt och ärligt, men man ska visa varandra respekt, säger han till NSD. 

"Känns lite Korpen"

Han utvecklar resonemanget för GT.

– Jag tycker det känns lite Korpen. I professionell idrott inträffar inte sådana saker. I VM-turneringar är det avstängningar på sånt där direkt. Jag tycker vi skulle ha samma professionella hållning i SHL och samma respekt mellan spelare och ledare.

En stor snackis i förra slutspelet - då de två lagen möttes i kvartsfinal - var hur det hamnat grus i Frölundas spelarbås, uppe i Luleås hemmaarena.

Inget grus i gångarna där uppe i år?

– Nej, absolut inte. Vi har blivit vänligt bemötta uppe i Luleå, säger Roger Rönnberg.

Läget i laget

Forwardsstjärnan Spencer Abbott åkte på en smäll i måndagens match och fanns inte med på tisdagens träning.

– Vi får se om han spelar på onsdag, säger Rönnberg om Abbott.

Även Oscar Fantenberg och Johan Sundström saknades på isträningen, men Rönnberg försäkrar om att de kommer att spela på onsdagen.

Backen Tom Nilsson gjorde framsteg på träningen men verkar fortfarande ha en bit kvar.

– Det blir bättre och bättre, men jag tror inte han är klar till på onsdag, säger Rönnberg om Nilsson.

Forwarden Sebastian Stålberg är fortfarande ute ur spel efter sin handoperation.