Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi insåg att vi måste sluta trycka ner oss”

Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förra året förlorade Villa bara en match under hela säsongen på väg mot SM-titeln.

De krävde samma insats av sig själva den här säsongen – men tvingades till slut dra ner på kraven när det hackade.

– Med sex, sju omgångar kvar av serien insåg vi att måste sluta trycka ner oss själva. Och det känns häftigt att vi står här nu, säger mästartränaren Johan Sixtensson inför lördagens final mot Edsbyn.

Coronautbrottet gjorde att det inte fanns några Villa-supportrar på plats när laget besegrade Bollnäs i lördags och gick till final.

Likadant blir det på lördag när Villa och Edsbyn ställer upp på var sin sida av mittlinjen på Studenternas i Uppsala.

– Det har ju legat i luften ett tag att det skulle bli så, vi har vant oss vid tanken, säger Johan Sixtensson. 

– Men vi har hela tiden känt ett fantastiskt stöd, efter att finalplatsen blev klar har vi bombarderas av mail och sms och annat stöd på sociala medier. Vi känner att vi har hela Lidköping i ryggen, det har kanske blivit ännu mer påtagligt när det är så många som inte kan se matcherna.

Då kom klagomålen

Men under grundserien var det inte bara hurrande från hemmasupportrarna.

– Förra säsongen var det en förhoppning att vi skulle ta guld. När vi gjorde det blev den här säsongens kravbild att vi bara skulle ta guld, säger han.

Och när skadorna kom och segerraden inte blev lika lång för de regerande mästarna kom klagomålen.

– Kravbilden var enorm och det skulle den vara utifrån vad vi presterade förra säsongen. Men trots att vi var etta halva serien spelade vi inte lika bra, vann inte lika många matcher, säger Johan Sixtensson.

Även lagets krav

Det handlade dock inte bara om publikens krav på ett nytt SM-guld. Lagets egna krav var i paritet med omgivningens.

– Vi spädde på det själva. Vi var aldrig nöjda även om vi vann, tyckte hela tiden att vi skulle spela bättre. Och motgångar tog hårt på oss. Man kan jämföra med när några takpannor har gått sönder och man reagerar som att hela taket har rasat, berättar Johan Sixtensson.

I samband med 4–5-förlusten borta mot Broberg 29 januari hände något.

– Vi insåg själva att vi måste sluta trycka ner oss själva. Vi ändrade inriktning på hur vi pratade till varandra. Vi hade nånstans byggt upp en bild av att vi inte var lika bra längre. Därifrån blev vi bättre på att se positiva saker i det vi gjorde, säger tränaren.

Avslutade med fem vinster

Efter förlusten mot Broberg avslutade Villa serien med fem vinster. Därpå följde tre raka segrar mot AIK i kvartsfinalen innan Bollnäs besegrades med 3–1 i matcher i semifinalen.

– Kravbilden på oss ska med all rätt vara enorm, det gillar vi. Men det var inte bra att säsongen av perfektion förra året blev en måttstock. Det var lite klantigt att jag som ledare tillät att det blev så, säger han.

Men på söndag ska Johan Sixtensson, som kom till Villa 2014, för tredje gången leda sitt lag i en SM-final.

2016 blev det finalförlust, förra året klubbens första SM-guld.

Sveriges två bästa lag

– Vi har stor respekt för Edsbyn och deras kvaliteter, de och vi är Sveriges bästa lag. Men vi känner att vi har prickat in formen bra. Den är stigande och vi har stort självförtroende, säger Johan Sixtensson.

Vad gör ni för att undvika coronasmitta fram till finalen?

– Många av oss har jobb utanför bandyn. Vi undviker handslag och sköter hygienen. Jag tror nästan att jag har handspritat så mycket att jag skulle fastna i en poliskontroll, säger Johan Sixtensson med ett lätt skratt.