Conny Karlsson var en av Blåvitts stora guldhjältar 1982. Foto: LASSE SVENSSON & BILDBYRÅNConny Karlsson var en av Blåvitts stora guldhjältar 1982. Foto: LASSE SVENSSON & BILDBYRÅN
Conny Karlsson var en av Blåvitts stora guldhjältar 1982. Foto: LASSE SVENSSON & BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅNFoto: BILDBYRÅN
 Foto: BILDBYRÅN

"Enorm röra i styrelsen – föreningen var bankrutt"

Publicerad

Det är den förmodligen största bragden som ett svenskt klubblag har svarat för genom alla tider.

I dag, den 19 maj, är det 35 år sedan IFK Göteborg chockade superstjärnorna i Hamburger SV och bärgade den historiska titeln i Uefacupen.

Conny Karlsson efter Uefacup-bragden.Foto: BILDBYRÅN

Då och då inträffar sensationella skrällar i idrottens värld. När det som inte ska ske inträffar. När David slår Goliat.

I dag är det 35 år sedan IFK Göteborgs bragd i Hamburg utspelade sig, när ett Blåvitt bestående av amatörer besegrade de tyska heltidsproffsen med 3–0 och vann finalen av Uefacupen.

GT blickar tillbaka mot de historiska ögonblicken på planen som förändrade en hel förenings ekonomiska läge.

Backen Conny Karlsson var lagkapten för Blåvitt på den tiden och minns upplevelsen.

– Vi hade något alldeles unikt i det där laget. Att vi, ett gäng glada amatörer som tränade tillsammans på eftermiddagarna, kunde stå för något så stort, säger han och tillägger:

– Hade någon inför det här cupäventyret kommit fram till oss och sagt att vi skulle besegra Hamburg i final så hade vi trott att personen var fullständigt tokig.

Och ungefär så var det. För segern i cupen föranleddes av en minst sagt tuff tid för Blåvitt. Det räcker med att spola tillbaka tiden till inför kvartsfinalmötena med Valencia.

Den gamla styrelsen avgick och Gunnar Larsson ersatte Bertil Westblad som ordförande. Föreningen hade knappt några pengar och var tvungen att låna av SKF för att över huvud taget ha råd att åka till det första mötet i Spanien.

En som har starka minnen därifrån är dåvarande radioprataren Leif ”Loket” Olsson, som kom att följa Blåvitts cupäventyr på mycket nära håll.

– Det var en enorm röra i styrelsen och föreningen var fullständigt bankrutt. Spelarna var på träningsläger i England och det såg ett tag ut som att de inte skulle ta sig ner till Valencia. När de väl tog sig dit fick de konstituera en styrelse för att visa att Blåvitt över huvudtaget var en seriös förening att räkna med, säger han och berättar att han själv fick låtsas sitta med i styrelsen inför de mäktiga spanjorerna.

 

LÄS MER: Blåvitts guldhjältar – det gör de i dag

Matchen som blev vändningen

Men just den matchen, som är Blåvitts viktigaste någonsin, kom också att bli vändningen på allting. Matchen slutade 2–2 och vad som skulle kunna bli slutet på cupäventyret började förvandlas till en saga. Intresset i Göteborg exploderade. Över 50 000 personer kom att köpa biljett till returen på Ullevi. En match som IFK vann med 2–0 och förutom avancemanget i Uefa-cupen räckte de enorma publikintäkterna till att föreningen kunde börja betala tillbaka delar av lånen.

Tuppkammen på laget växte ytterligare och kort därpå skulle man ställas mot Ronnie Hellströms Kaiserslautern i semifinal – en ännu tuffare uppgift.

Men Blåvitt klarade att få med sig 1–1 från det första mötet i Tyskland och laget som hade samspelet som största styrka började bli ännu mer sammansvetsade tillsammans.

Returmötet på Ullevi kom att bli en nagelbitare. Efter fulltid var det återigen oavgjort mellan lagen och ett förlängningsspel väntade. Där klev Stig Fredriksson fram som en stor matchhjälte på straff då han skickade Blåvitt och de över 50 000 supportrarna till Uefacup-final. En ny bedrift hade inträffat och IFK:s ”glada amatörer” som Conny Karlsson i efterhand kallar sitt lag visade återigen vilken mental styrka man besatt i pressade situationer. 

– Vi hade så enormt många informella ledare och vinnarskallar i det där laget, och när jag tittar tillbaka på det skulle jag säga att det kanske var vår största styrka. Vi blev aldrig nöjda, blickade snabbt mot nästa match och behöll fokus, säger han.

Conny Karlsson och Torbjörn Nilsson badar med pokalen.Foto: ÅKE THIM

”Största jag varit med om”

Mot Hamburg fick Blåvitt inleda på hemmaplan och Tord Holmgren såg med matchens enda mål till att IFK skulle få åka ner till den avgörande finalen i ledning. Stjärnan Torbjörn Nilsson blev skadad i matchen och det var länge oklart ifall han skulle kunna åka med ner till returen en vecka senare. En privatläkare skulle dock se till att det i sista stund blev möjligt.

Men trots ledningen så skulle IFK Göteborg mötas av vimplar där det stod ”HAMBURGER SV, UEFA CUP-SIEGER 1982”, när de anlände till Tyskland. Det blev en enorm tändvätska för Blåvitt som gick ut och körde över tyskarna – och vann med klara 3–0. Ett resultat som innebar att Uefa-cup-segern var ett faktum.

–  Det är det största jag varit med om, konstaterar Conny Karlsson 35 år senare, som 1982 gjorde sin sista säsong i Blåvitt. Därefter stack han till Kanada för ett kontrakt med Toronto Blizzard.

– Jag är så glad över att kunna blicka tillbaka på den här resan som vi gjorde med Blåvitt, allt vi gick igenom. Det var på många sätt fantastiskt och inte minst den sista finalen i Tyskland och sättet vi spelade på trots att vi var så uträknade, säger han.

 

Leif "Loket" Olsson intervjuar Torbjörn Nilsson.Foto: SÖREN KARLSSON

Strejk utbröt

Leif ”Loket” Olsson ser också tillbaka på tiden med stor glädje. Även om han erkänner att det var många speciella ögonblick han var med om.

– Vi på radion hade egentligen bara tänkt följa med till första matchen i Finland, vi hade inga pengar. Men i och med att laget fortsatte att vinna så var vi också tvungna att se till att fortsätta. 

– Man kom så nära laget och alla spelarna under resans gång. Intervjuerna som jag varje morgon gjorde på sängkanterna i hotellrummet är ett starkt minne jag bär med mig. 

– Ett mindre roligt minne var dock att när vi kom hem från finalen i Tyskland rådde det strejk och vi hade flera reportage som aldrig kom ut, säger han.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag