Topptippad 2. Aselefech Mergia springer Göteborgsvarvet för första gången - tävlingen är ett första steg på väg tillbaka till världstoppen efter att hon fick barn förra året. Foto: Lennart Rehnman Foto: Lennart Rehnman
Topptippad 2. Aselefech Mergia springer Göteborgsvarvet för första gången - tävlingen är ett första steg på väg tillbaka till världstoppen efter att hon fick barn förra året. Foto: Lennart Rehnman Foto: Lennart Rehnman

Varvet: Mergia på väg mot toppen – igen

Publicerad

GÖTEBORG. Karriären tog ett uppehåll när hennes dotter föddes.

Nio månader senare har vägen mot världstoppen i maraton tagit Aselefech Mergia, 29, till Göteborg.

- Det ska bli roligt att springa för så mycket människor, säger etiopiskan.

Aselefech Mergia spricker upp i ett stort leende när hennes manager Davor Savija studsar runt och gör grimaser framför henne för att lätta upp stämningen när hon ska fotograferas.

Den etiopiska världsstjärnan gör sitt första besök i Göteborg för att karriären gjort ett glatt uppehåll.

Siktar mot toppen

För nio månader sedan föddes Sin. Dottern som, medan Aselefech siktar mot toppen i Göteborgsvarvet, är hemma i Etiopien med pappan Kidane Gemechu, också han maratonlöpare.

- Det är jobbigt att vara borta från henne, säger Mergia.

I Göteborg gör hon sin andra start efter dotterns födsel, den första på ett halvmaraton.

- Jag sprang ett milslopp i Puerto Rico i februari men bröt. Nu hoppas jag vinna och göra en bra tid, säger Mergia.

Hon skrattar efter svaret. Planen hon har tillsammans med sin manager är att genomföra ett bra lopp för att komma tillbaka till maratonform senare under året.

Även om målsättningen för teamet kan tyckas modest så är vinstchansen i allra högsta grad verklig för Aselefech Mergia.

Dubbla vinster i Dubai

Att kapaciteten finns där har hon visat tidigare när hon bland annat vunnit Dubais maraton två gånger och har sprungit tidernas sjunde snabbast maraton.

Hur känns formen?

- Jag känner mig bra i kroppen och är i bra form, säger Mergia.

Hur har det varit att komma tillbaka till tävlandet?

- Det har varit hårt arbete. Jag har gått ner 21 kg sedan min dotter föddes. Jag har tränat i sex månader, fyra av dem hårt.

Axel Ohlsson
Axel Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag