Topptippad 1. Victor Kipchirchir vann i Göteborg 2012 - nu siktar han på en repris. Foto: Robin Aron Foto: Robin Aron
Topptippad 1. Victor Kipchirchir vann i Göteborg 2012 - nu siktar han på en repris. Foto: Robin Aron Foto: Robin Aron

Varvet: Kipchirchir vill vinna loppet på nytt

Publicerad

GÖTEBORG. För två år sedan seglade han ifrån klungan och satte i ensamt majestät banrekord.

Nu är Victor Kipchirchir, 26, tillbaka i Göteborg för att vinna på nytt.

- Det är tuff konkurrens i år, säger Kipchirchir.

Det var en sagolik resa för Victor Kipchirchir senast han var på plats i Göteborg. Året var 2012 och kenyanen bröt sig loss och sprang utan draghjälp över mållinjen på 60,25 - nytt banrekord för Göteborgsvarvet.

- Det är ett väldigt fint minne, säger Kipchirchir när segern kommer på tal.

- Göteborg är en väldigt trevlig stad. Det är fint här och organisationen kring tävlingen är väldigt bra, fortsätter han.

Skada stoppade i fjol

Tanken var att han skulle ha varit här för att försvara den i fjol men en skada satte stopp. Nu är han tillbaka med siktet inställt på en ny seger.

- Det blir tufft i år. Det är många andra bra löpare som är med och tävlar, säger 29-åringen.

Han är väl informerad. Ett par meter bort i Friidrottens hus står bland andra Ghirmay Ghebreslassie, 18-årige talangen från Eritrea som var trea på Varvet i fjol och nyligen blivit lagvärldsmästare i Köpenhamn.

Men även Victor Kipchirchir har kommit till Göteborgsvarvet i gott slag och med fina resultat i ryggen. Den 30 mars vann han Warszawas halvmara på tiden 60,48.

- Jag känner mig i toppform, säger Kipchirchir.

Rekordförutsättningar

Hur ser din taktik ut för loppet?

- Min plan är att ligga med och avvakta de första tio kilometerna. När vi kommit så långt får jag se om det finns läge att attackera.

Om det blir ytterligare ett nytt rekord eller inte återstår att se. Men förutsättningar för att det ska gå fort finns.

- Vädret är bra och det finns bra löpare runt. Vi får se hur snabbt det går, säger Kipchirchir.

Axel Ohlsson
Axel Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag