Isabella Ochichi och Jonathan Maiyo – två av de största favoriterna i varvet.
Isabella Ochichi och Jonathan Maiyo – två av de största favoriterna i varvet.

Varvet-favoriterna är inställda på att vinna

Publicerad

GÖTEBORG. Isabella Ochichi, 35, vann Göteborgsvarvet för två år sedan.

Jonathan Maiyo, 27, gör sin första start.

Båda kenyanerna är inställda på att vinna när de ställer sig på startlinjen.

– Har man testat och det har gått bra en gång vill man gärna återvända, förklarar Isabella Ochichi.

Som vanligt kan Göteborgsvarvet presentera några riktigt vassa afrikanska löpare.

På herrsidan sticker Jonathan Maiyo ut lite extra med sitt personliga rekord på 59.02 på en halvmara. Han har till och med sprungit under 59,5 minuter fyra gånger.

Arrangörerna hoppas att han är mannen att upprepa prestationen och bli den förste att springa under en timma.

– Jag kan springa fort och är i bra form. Men jag kan inte lova något, det handlar mycket om hur banan och vädret är, säger Maiyo inför sitt debutvarv.

Den som bryter drömgränsen belönas med 10000 euro, nästan 100000 kronor. Är det en sporre?

– Jag tänker inte på pengarna, jag försöker bara springa så bra som möjligt, svarar kenyanen.

Vann 2004

Landsmaninnan Isabella Ochichi, som tog OS-silver på 5000 meter redan 2004, gillade att springa Göteborgsvarvet 2013. Inte bara för att hon vann.

– Det var ett riktigt roligt lopp med mycket folk runt banan. Det är en tuff tävling med två broar där det kan blåsa ordentligt, säger hon.

När Ochichi vann var det väldigt varmt.

När hon kom till Göteborg i torsdags kväll efter maratonresan Nairobi-Dubai-Prag-Hamburg-Göteborg möttes hon av något helt annat.

– Det var så kallt så att jag undrade om jag kommit till ett annat land, säger hon med ett leende.

Om det är kallt när loppet börjar, hur påverkas du av det?

– Jag får springa på ett annat sätt. Jag behöver öppna långsammare eftersom det tar ett tag innan musklerna blir varma. Men om jag öppnar lite försiktigare räknar jag med att ha krafter kvar för en forcering under den senare delen av loppet, säger Isabella Ochichi.

Främsta utmanaren

Maiyo utmanas främst av landsmannen Richard Mengich, två i Göteborgsvarvet förra året – den andre i fältet med ett personligt rekord under 60 minuter (59.59).

Ochichi får tuff konkurrens från bland annat fjolårsvinnande Worknesh Degefa, Etiopien.

– Självklart vill jag vinna. Men jag kan vara nöjd även med en annan placering om jag känner att jag har gjort mitt bästa, säger Jonathan Maiyo.

Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag