Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

van der Poel cyklar 82 timmar genom Sverige

Nils van der Poel.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Nu börjar den stora utmaningen.

Skridskovärldsmästaren Nils van der Poel, 25, och hans vän Lars Skantz , 54, ska tillsammans cykla genom Sverige – från norr till söder – på en tid under 82 timmar.

Klockan 08.00 på onsdagen ger de sig iväg från Vittangi i Norrbotten för att försöka gå under rekordet att cykla genom Sverige på snabbast tid. Målet är att nå Smygehuk i Skåne på mindre än 82 timmar. En sträcka på 205 mil.

Förra året gjorde de två samma resa, men i makligare tempo. De nådde den svenska sydspetsen på sju dagar. Det var då tanken föddes att försöka komma under 82 timmar.

– Kanske ska man vara lite tokig i huvudet. Tanken föddes redan i bilen på väg hem från Smygehuk. Vi frågade oss, hur fort kan man köra, berättar Lars Skantz.

Sen kom eftertankens kranka blekhet.

– Jag ångrar lite att jag sagt det. Det sätter en del press på mig. Men ibland är det roligt att göra saker man inte vet man kan klara av, säger Nils van der Poel.

– Det som driver mig är en form av nyfikenhet. Det är en häftig känsla att ha idrottat hela natten och sedan se solen gå upp, säger han

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Snabbaste tiden

I augusti förra året cyklade göteborgaren Richard Larsén från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder på 82 timmar och 15 minuter. 

Det betecknades fram till nyligen som fastest known time, den snabbaste kända tiden. I helgen slog Jimmy Rönn från Mölnlycke den tiden. 41-åringen cyklade på 73 timmar och 37 minuter.

Trots satsningen att gå under 82 timmar kommer de två cyklisterna inte att göra anspråk på det tidigare rekordet. Richard Larsén cyklade sträckan på egen hand.

– Vi är två som cyklar och vi kan dra åt varandra. Vi har verkligen inte samma förutsättningar, säger van der Poel.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Skithäftigt och jätteroligt

 En som kommer att följa de två och hejar på deras satsning är den tidigare rekordhållaren.

– Lycka till, hälsar Richard Larsén.

– Det är roligt att ni använder min rekordtid som en utgångspunkt. Det uppskattar jag jättemycket. Om ni lyckas köra fortare är det skithäftigt och jätteroligt.

Nils van der Poel och Lars Skantz kommer hela vägen att följas av en husbil som har mat, reservdelar och reservcyklar. Det är också i husbilen de tänker sova.

– Vi räknar med att sova 30 minuter per dygn. Man får inte gå ner i djupsömn, säger Lars Skantz.

Men andra saker kan hända under loppets gång; olyckor, cykelhaveri eller att kroppen tar stryk. En hel del kan bero på vädret.

– Kroppen, särskilt fötterna, kan svullna upp och man blir skakis. Det kan vara sådana grejor som gör att man kan tvingas bryta, säger Lars Skantz.

Foto: ERIK PASMAN / BILDBYRÅN

Samlar in pengar

Nils van der Poel utsågs tidigare till årets mottagare av Victoriapriset och tillsammans beslutade sig därför de två cyklisterna att de skulle använda sin cykelutmaning för att försöka samla in pengar till Victoriafonden. Redan finns en digital sparbössa öppnad.

Målet är att försökas samla in över 205 000 kronor, tusen kronor för varje mil de cyklar genom landet. Det är pengar som ska gå till barn med funktionsvariationer.

De två cyklisterna väntas anlända till målet i Smygehuk den 3 juli omkring 17.00.