Gustav Svensson med sonen Charlie. Foto: PrivatGustav Svensson med sonen Charlie. Foto: Privat
Gustav Svensson med sonen Charlie. Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Gustav Svensson och Thomas Rogne firar efter 1-1 under en fotbollsmatch i Allsvenskan mellan Blåvitt och Åtvidaberg i fjol. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅNGustav Svensson och Thomas Rogne firar efter 1-1 under en fotbollsmatch i Allsvenskan mellan Blåvitt och Åtvidaberg i fjol. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Gustav Svensson och Thomas Rogne firar efter 1-1 under en fotbollsmatch i Allsvenskan mellan Blåvitt och Åtvidaberg i fjol. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

"Väldigt glad över att jag valde Kina"

Publicerad

Gustav Svensson, 29, har kommit till rätta i Guangzhou – och vant sig vid kulturkrockarna.

Som granne har han världsmästartränaren Felipe Scolari, 67.

– Jag är väldigt glad över att jag valde Kina, säger den landslagsmeriterade mittfältaren.

I januari lämnade Gustav Svensson IFK Göteborg för Guangzhou R&F. För GT berättar han om sin tillvaro i den kinesiska miljonstaden.

– Det har varit en kulturförändring. Spännande och jäkligt positivt. Det är en väldigt trevlig och modern stad. Människorna är väldigt trevliga, säger Gustav Svensson.

Vad är det för kulturskillnader?

– Det är lite annorlunda kultur jämfört med i Europa. Folket beter sig inte på samma sätt. Man står inte i kö och väntar utan det gäller att ta för sig. I början blev man förbannad. Det är bara att acceptera att den vanliga svenska attityden inte finns här.

Han bor på ett internationellt komplex med massor av restauranger.

– Det är jättebra. Alla pratar engelska och i den stora affären finns det bra mat från USA och Europa. När jag är borta kan familjen bara gå ner och äta. Det är skönt.

Robinho bodde på samma ställe

Brasilianske landslagsmannen Robinho, 32, bodde på samma ställe förra året. Flera spelare i laget och tränaren Dragan Stojkovic, som gjorde 84 landskamper för Jugoslavien, bor på komplexet. Bara några lägenheter bort från familjen Svensson bor ingen mindre än legendaren Felipe Scolari, som 2002 ledde Brasilien till landets senaste VM-guld och nu är coach för Guangzhou Evergrande.

– Det är kul att ha honom som granne. Han är ett väldigt stort namn och är fantastiskt trevlig. Vi träffas ibland på den gemensamma frukosten. Sist vi pratade var han lite stressad. De hade torskat premiären och Evergrande har en historia av att byta tränare väldigt fort, säger Svensson.

I övriga delar av staden är språkkunskaperna mindre bra.

– Det är inte jättemånga som kan engelska, men det löser sig ändå. Man får använda sig av kroppsspråk och peka sig fram. Ibland tar jag fram telefonen och googlar. Sen har vi väldigt stor hjälp av tolkarna i laget. På planen lyckas jag föra mig, fotbollsspråket är nästan samma i hela världen och lagkamraterna kan lite engelska.

"Väldigt bra kvalitet"

Svårast är det när han ska åka taxi.

– Taxichaufförerna är inte så bra på engelska. Då tar jag fram telefonen eller ringer tolken. Det är lite blandat, säger den forne IFK-kuggen.

Fotbollsmässigt är han imponerad av standarden i Kina.

– Fotbollen är mycket bättre än jag förväntat mig. Matcherna vi spelat har hållit väldigt bra kvalitet och det är jättebra spelare i ligan.

Guangzhou R&F ställdes mot Hebei Zhongji på hemmaplan i öppningsmatchen. Gustav Svenssons gäng tog ledningen tidigt men gästerna vände matchen innan paus. 2-1-målet gjordes av förre Arsenal- och Romaspelaren Gervinho. Med 20 minuter kvar bytte Hebei in Zlatan Ibrahimovics gamle lekkamrat Ezequiel Lavezzi. Den argentinske landslagsmannen stod för en soloraid där han lurade bort fem spelare, däribland Gustav Svensson.

– Lavezzi var helt fräsch. Det var orättvist, haha. Han har ett väldigt bra klipp i steget och väldigt låg tyngdpunkt. Han lyckades inte skapa mycket, men det är en väldigt bra spelare, säger den göteborgaren.

Lavezzi och Gervinho

Det blev torsk för 29-åringen och hans lagkamrater.

– Det var lite oturligt och orättvist. Vi gjorde en bra match men förlorade ändå. Sen är Lavezzi och Gervinho bra spelare, så det är dumt att klaga.

I bortapremiären blev det seger med 1-0 mot förra Häckenprofilerna Mohammed Ali Khans och Stig Töftings ex-klubb Tianjin Teda.

– Det var skönt. Vi har ett väldigt bra kollektiv. Vi har inte värvat in några stjärnspelare. Vi har ändå köpt spelare för ganska mycket pengar, men det har mer varit lagspelare.

Gustav är en av de mer rutinerade spelarna i superligaklubben.

– Jag försöker ta ansvar. Jag bryr mig väldigt mycket om att det ska gå bra för laget.

"Det blir kul"

1 april väntar derby mot Felipe Scolaris Guangzhou Evergrande.

– Det blir kul! Hittills har vi mött väldigt olika lag. Laget vi mötte sist slog långbollar och köttade där framme medan det första laget var väldigt tekniskt.

Han medger att han har hemlängtan ibland.

– Det kommer jag alltid ha, jag älskar ju Göteborg. Men jag trivs jättebra. Det är väldigt skönt att familjen gör det också. Det var det jag var mest orolig för. Därför valde vi att bo så bra som möjligt.

Blåvitt följer han så gott han kan.

– Det ser bra ut även om resultaten inte varit så bra. Man får sätta lite press på "Tobbe" Hysén, säger han med ett skratt.

Eric Nilsson
Eric Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag