Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Befarade 2 800 personer – utegym i Göteborg stängs

Utegymmet byggdes på en 60 000 kvadratmeter stor yta på Bananpiren i Frihamnen. Nu stänger det.
Foto: DAVID KLINT

GÖTEBORG. Det stora utegymmet som i veckan byggts på Bananpiren i Göteborg stänger. Tough Viking ställer in sitt planerade evenemang efter att länsstyrelsen fattat beslut om föreläggande för arrangören.

– Länsstyrelsen har agerat på ett sätt som gör det omöjligt för oss att fortsätta att ha öppet, säger Tough Vikings grundare David Klint.

– Vi ser att det finns en stor risk för smittspridning vid en offentlig tillställning som denna, säger utvecklingsledare Maria Andersson på länsstyrelsen.

GT berättade under torsdagen om det jättelika utegym som byggts på Bananpiren i Frihamnen i Göteborg. Tough Viking, som ligger bakom evenemanget, planerade för ett ”coronasäkert utegym på 60 000 kvadratmeter som ger människor chansen att träna utomhus under smittsäkra former”.

Vanligtvis arrangerar Tough Viking en av Sveriges största motionstävlingar, men i pandemin har det ställt om verksamheten till att bygga stora utomhusgym. 

Under en veckas tid planerade arrangören att hålla till på Bananpiren.

– Vi har fått ett tillstånd från både polis och markägare att få vara på platsen. Där har vi byggt upp 25 enheter med olika gymutrustningar och man kan träna på olika uppgifter som är relaterade till Tough Viking, allt från armgång till klättring, berättade Tough Vikings grundare David Klint i går.

Han utvecklade: 

– Enligt gällande riktlinjer ska vi inte vara mer än 500 personer här samtidigt och det kommer vi aldrig vara ändå. Men om det skulle vara så många har var och en ändå 100 kvadratmeter i genomsnitt att röra sig på.

David Klint, grundare av Tough Viking.
Foto: PRIVAT
Utegymmet byggdes på en 60 000 kvadratmeter stor yta på Bananpiren i Frihamnen.
Foto: DAVID KLINT

”Stor risk för smittspridning”

Men nu stänger gymmet. 

Under torsdagen beslutade länsstyrelsen i Västra Götaland, med stöd av covid 19-lagstiftningen, att förelägga Tough Viking att vidta åtgärder för att begränsa antalet deltagare vid evenemanget under lördagen.

Därför ställs evenemanget nu in.

– Vi ser att det finns en stor risk för smittspridning vid en offentlig tillställning som denna, där ett så stort antal personer förväntas samlas. I samband med tillställningen kan man också räkna med andra risker så som ökad trängsel i till exempel kollektivtrafik eller andra platser i anslutning till evenemanget. Det är också just därför som offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare är förbjudna under rådande läge, säger Maria Andersson, utvecklingsledare på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att man genom tillsyn på platsen och dialog med verksamhetsutövaren konstaterade att lördagens evenemang förväntades samla upp till 2 800 personer. Länsstyrelsen bedömer det som en offentlig tillställning och enligt ordningslagen ska antalet deltagare begränsas till max åtta stycken.

Utegymmet byggdes på en 60 000 kvadratmeter stor yta på Bananpiren i Frihamnen.
Foto: DAVID KLINT

Arrangören: ”Oerhört tråkigt”

Tough Viking hade, enligt länsstyrelsen, sökt tillstånd för att använda offentlig plats, men inte sökt tillstånd för att arrangera en offentlig tillställning.

David Klint, som är Tough Vikings grundare, är kritisk. Han tycker att beslutet innehåller en rad felaktigheter och har fattats utan att arrangörerna getts möjlighet att ge sin syn på saken. Arrangören menar att hanteringen inte hör hemma i en rättsstat och kallar agerandet för arrogant och maktfullkomligt.

– Det är oerhört tråkigt att vi nu måste stänga vårt utegym och förvägra människor chansen att träna utomhus på stora Bananpiren i Göteborg. Länsstyrelsen har agerat på ett sätt som gör det omöjligt för oss att fortsätta att ha öppet, säger David Klint och fortsätter:

– Vi har fått mycket beröm från många håll, inklusive myndigheter för vårt sätt att ställa om i pandemin från tävling till utegym, men fem över tolv kom nu länsstyrelsen på att de tyckte det var en dålig idé. Tough Viking som organisation kommer fortsätta verka för att ge människor chansen till en bättre hälsa men för nu är det omöjligt att hålla öppet i helgen.