Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ullared-Boris imperium – miljonsatsar på idrott

Ullared är ett lågprisvaruhus i Falkenberg
Boris Lennerhov är vd för Gekås.Foto: Fotograf Jonas Arneson
Falkenbergs FF.Foto: STEFAN JERREVÅNG / TT
Falkenbergs bordtennisklubb. På bilden spelaren An Shu.Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK JANSSON

Falkenbergs FF, Varbergs Bois, Warberg IC ... ja, listan på halländska idrottsföreningar som Gekås pumpar in pengar i blir bara längre och längre.

Vd:n Boris Lennerhovs dröm?

– Man kan inte begära ett SM-guld, men man vet aldrig vad som händer, säger han.

Varuhuset Gekås i Ullared, med vd:n Boris Lennerhov i spetsen, lägger varje år fem-sex miljoner kronor om året på sponsring.

Bland föreningarna som tar emot pengarna syns flera i den absoluta eliten. 

Där finns Falkenbergs FF i fotbollsallsvenskan, Varbergs Bois i superettan, Falkenbergs BTK i pingisligan, Falkenberg VBK i elitserien i volleyboll och nu även Warberg innebandyklubb, som har både dam- och herrlag i högsta serien i innebandy.

– Det är alltid trevligt att kunna vara med och hjälpa till. Vi sponsrar mycket föreningsliv i Falkenberg och i Varberg, och vi riktar in oss mot de föreningar som har stor ungdomsverksamhet och med bra fördelning mellan pojkar och flickor, säger Boris Lennerhov.

Gekås är huvudsponsor till Falkenbergs FF, vilket loggan på Christoffer Carlssons mage avslöjar.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Gekås omsätter 5,4 miljarder

Gekås omsatte i fjol 5,4 miljarder kronor och Boris Lennerhov berättar att man har närmare 2 000 personer på lönelistan.

– Vi är ett stort företag och då har man ett samhällsansvar. Vi ser också till att hjälpa de föreningar där våra anställda bor och föreningar som de är aktiva i. Det är egentligen ganska logiskt att vi vill hjälpa till. Många föreningar har det jobbigt ekonomiskt, säger han.

Var kommer intresset ifrån?

– Jag är intresserad av sport och har väl alltid varit det. Jag har ett genuint intresse för hockey och fotboll. Men jag går inte på vad jag tycker är kul.

Utan Boris Lennerhov har vissa krav när det kommer till sponsring.

– Vi vill att de föreningar vi sponsrar ska ha hygglig ordning på sin ekonomi, och att föreningen sköts på ett professionellt sätt. Vi vill inte vara med och lägga pengar i svarta hål. Så en välskött förening och en aktiv ungdomsverksamhet är kraven.

Boris Lennerhov.Foto: HENRIK JANSSON

Boris om SM-guld: ”Man vet aldrig”

Mest pengar får Falkenbergs FF.

– Falkenbergs FF är den enda klubben som vi är huvudsponsor för, i de andra är vi bara storsponsor eller sponsor. Eftersom att de också spelar i allsvenskan och har en större ekonomi än de övriga föreningarna, så blir det naturligt, säger Boris Lennerhov.

Har du något mål med sponsringarna?

– Målsättningen är att ekonomiskt bidra för att hjälpa föreningarna att driva sina verksamheter. Vi har inget uttalat mål om att vi måste gå på så många matcher eller att vara med och nätverka. Vi vill att det ska ta så lite tid som möjligt av vår vardag.

Du har inga drömmar om något SM-guld?

– Nej, går det bra är det bara roligt. Man blir stolt av att föreningarna är så framgångsrika, men för oss är det viktigare att det är en välskött förening. Man kan inte begära ett SM-guld. Men man vet aldrig vad som händer.