John Alvbåge ber nu om ursäkt för sitt inlägg på twitter under Eurovision. "Det var extremt osmakligt att försöka göra sig lustig över människor som har det svårt och lever under förhållanden som jag inte ens kan föreställa mig", säger han. Foto: Anders YlanderJohn Alvbåge ber nu om ursäkt för sitt inlägg på twitter under Eurovision. "Det var extremt osmakligt att försöka göra sig lustig över människor som har det svårt och lever under förhållanden som jag inte ens kan föreställa mig", säger han. Foto: Anders Ylander
John Alvbåge ber nu om ursäkt för sitt inlägg på twitter under Eurovision. "Det var extremt osmakligt att försöka göra sig lustig över människor som har det svårt och lever under förhållanden som jag inte ens kan föreställa mig", säger han. Foto: Anders Ylander
"Rumänien! Om alla tiggare tar upp sin mobil (som de har) runtom i Europa o röstar så vinner denna låten lätt!" skrev Alvbåge på twitter - och möttes av kritik."Rumänien! Om alla tiggare tar upp sin mobil (som de har) runtom i Europa o röstar så vinner denna låten lätt!" skrev Alvbåge på twitter - och möttes av kritik.
"Rumänien! Om alla tiggare tar upp sin mobil (som de har) runtom i Europa o röstar så vinner denna låten lätt!" skrev Alvbåge på twitter - och möttes av kritik.

Twittrade om tiggare – tvingas be om ursäkt

Publicerad

Fotbollsmålvakten John Alvbåge kommenterade flitigt de olika bidragen på Twitter under finalen av Eurovision Song Contest.

Men en tweet väckte starka reaktioner:

"Rumänien! Om alla tiggare tar upp sin mobil (som de har) runtom i Europa o röstar så vinner denna låten lätt!"

IFK-målvakten fick sedan motta starkt kritik och kallades både för smaklös, rasist och en skam och tvingades i natt be om ursäkt.

– Jag har kränkt personer som förtjänar en hjälpande hand - därför vill jag be dem och alla andra om ursäkt, säger John Alvbåge till Expressen.se.

John Alvbåge valde att twittra flitigt under lördagens final av Eurovision Song Contest. Han kommenterade flera bidrag under kvällen.

Vid Rumäniens bidrag skrev Alvbåge:

– "Rumänien! Om alla tiggare tar upp sin mobil (som de har) runtom i Europa o röstar så vinner denna låten lätt!

Efter tweeten lät kritiken inte vänta. När Alvbåge upptäckte att hans tweet fått stor uppmärksamhet och rört upp känslor gick han ut på Twitter och bad personligen om ursäkt till de som blivit upprörda.

"En skam för oss elitidrottare"

En av de personer som reagerade på Alvbåges tweet var ishockeyspelaren Johan Forsberg.

"Om det här var ett skämt så var det "bara" sugigt och rasistiskt. Om inte: mycket värre. Skäms! En skam för oss elitidrottare," skrev Forsberg på Twitter.

Även vänsterpartisten Lars Ohly var kritisk.

"Fy fan. Smakfull Rumänientiggartweet av IFK-målvakten och goa gubben," skrev han.

Under stormen bad Alvbåge komikern Soran Ismael om hjälp på Twitter.

"Ibland kanske ens syfte inte går fram och då får man be om ursäkt (om man bryr sig) och gå vidare," svarade Soran Ismael.

"Jag skäms otroligt mycket"

Enligt John Alvbåge var alla hans tweet under Eurovision skrivna med mycket ironi och att allt var på skämt - men att det här skämtet blev fel.

– Det var extremt osmakligt att försöka göra sig lustig över människor som har det svårt och lever under förhållanden som jag inte ens kan föreställa mig, säger han.

– Det spelar ingen roll att min avsikt inte var så illa som det uppfattas. Jag är alltsomoftast skämtsam och ironisk på Twitter men detta blev fel. Jag skäms otroligt mycket för mitt försök till skämt. Jag kan bara ställa mig i skamvrån och be om ursäkt, säger IFK-målvakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag