Bröderna Anton (till vänster) och Calle Wede på en träning med Helsingborg i början av juni. Nu är de återförenade i Gais. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNBröderna Anton (till vänster) och Calle Wede på en träning med Helsingborg i början av juni. Nu är de återförenade i Gais. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Bröderna Anton (till vänster) och Calle Wede på en träning med Helsingborg i början av juni. Nu är de återförenade i Gais. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Carl Wede i Helsingborgs-tröjan. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅNCarl Wede i Helsingborgs-tröjan. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Carl Wede i Helsingborgs-tröjan. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Tvingas byta tröjor – efter nya värvningen

Publicerad

Grönsvarta Gais möter Syrianska i vitt matchställ – trots att det är hemmaplan.

Anledningen är de färgblinda bröderna Anton och Calle Wede.

– Syrianska har röda ränder, Gais har gröna. Det går inte, säger Calle, som förenades med brorsan i Göteborg under fredagen.

Anton Wede, den ene av tvillingarna som senast spelade i Helsingborg, blev klar för Gais 14 juli.

Calle följde efter på fredagen.

Tillbaka efter korsbandsskada

När Gais möter Syrianska på Gamla Ullevi på lördagen är båda bröderna med i truppen.

– Tanken är att vi ska vara med och spela. Vi får se hur det blir för min del, vi ska prata före matchen, säger Calle Wede.

Han kom nyss tillbaka efter den korsbandsskada han åkte på i juli förra året.

Det blev tre inhopp i Helsingborg innan han snabbt blev gaisare i stället.

– Jag är taggad och jättesugen på att komma i gång. Jag är beredd att jobba hårt för att hitta tillbaka till karriären efter så lång frånvaro, säger han.

Tröjornas ränder är för lika

Men det blir ingen debut för grönsvart i morgon.

För Gais blir vitt.

Syrianskas rödgula ränder på tröjan är alltför lika Gais grönsvarta.

Och Syrianska kan inte spela i sitt vanliga, svarta bortaställ eftersom det blir för mycke svart på båda tröjorna. Det tillåter inte förbundet.

Därför får Gais byta om de färgblinda bröderna Wede ska kunna spela.

– Rött och grönt går inte. Det blir samma färg. Man vet inte vem man ska passa, säger Calle.

Blir inte klok på västarna

Ni har spelat i Elfsborg, Falkenberg och Helsingborg. Brukar de klubbarna byta om det behövs för att ni ska kunna vara med?

– Ja, absolut. I Helsingborg byttes det ibland. Vi brukar berätta om det när kontrakten skrivs, säger Calle Wede.

Problem är det även på träningarna. När spelarna delas in i lag med hjälp av västar.

– Västarna blir man inte klok på, säger han.

Storebrorsan Johan (även han färgblind) bor redan i Göteborg. Nu kan han från läktaren följa sina bröder i Gais.

– Allt har gått väldigt fort. Men nu vill jag komma i gång, säger Calle.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag